Pochodzenie nazwisk (cz.4)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Pawel_Jurewicz

- Ewa_Szczodruch

Witam 
Godwod - od niemieckich nazw osobowych Godwein, Gottwin, Goßwein, te od imienia Gotwin.
Jentys - od imienia Antoni. Imię, notowane w Polsce od XIII wieku, pochodzi od łacińskiego Antonius. Pierwotnie była to nazwa znanego rodu rzymskiego.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Godwod - od niemieckich nazw osobowych Godwein, Gottwin, Goßwein, te od imienia Gotwin.
Jentys - od imienia Antoni. Imię, notowane w Polsce od XIII wieku, pochodzi od łacińskiego Antonius. Pierwotnie była to nazwa znanego rodu rzymskiego.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Ewa_Szczodruch

Witam
Parzyjagła - nazwisko złożone; w grupie nazwisk pochodzących od para ‘substancja lotna; dech, tchnienie’, też ‘dwie jednakowe sztuki czegoś’, parzyć.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Parzyjagła - nazwisko złożone; w grupie nazwisk pochodzących od para ‘substancja lotna; dech, tchnienie’, też ‘dwie jednakowe sztuki czegoś’, parzyć.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
- BlackDouglas
Szanowny Panie Pawle.Pawel_Jurewicz pisze:Witam Ewo!
Właśnie jestem po długiej dyskusji z dalekimi kuzynami na temat pochodzenia nazwisk. Ciekawi mnie , czy są jakieś informacje o nazwisku GODWOD oraz JENTYS.
Dziękuję z góry, może to nam pomoże wyjaśnić legendy rodzinne.
Pozdrawiam słonecznie z Madrytu
Paweł Jurewicz
Natknalem sie na Pana pytanie na tym forum, dotyczace pochodzenia nazwisk: GODWOD i JENTYS. Zauwazylem rowniez, jakie otrzymal Pan wyjasnienie... No coz, kilkakrotnie dawalem juz wyraz swej ostroznosci co do polegania na wyjasnieniach bazujacych na pracach Rymuta. Byl to niewatpliwie zasluzony naukowiec, jednakze o nazwiskach nie pochodzacych z jezyka polskiego wiedzial serdecznie niewiele. Niektorzy jednak tego nie widzac lub widziec nie chcac, cytuja ewidentne bzdury. Nazwisko GODWOD ma pochodzenie anglosaskie i swoje korzenie moze miec w nazwisku GODWOOD ( Boski Las - podobnie jak w jez. niem. GOTTWALD ) lub GOODWOOD ( Dobry Las ). Sadze, ze do Polski przodkowie o tym nazwisku trafili w XVII w. wraz z wielka fala imigrantow szkockich. Ostrozne statystyki mowia o 30.000 szkockich imigrantow; inne zas o 80.000 do 100.000. Glownymi ich siedliskami byly: Pomorze Gdanskie i Torun, Malopolska, Wielkopolska i Galicja. Prosze troche poszperac w internecie a z pewnoscia znajdzie Pan wiele interesujacych faktow.
Nazwisko JENTYS jest pochodzenia flamandzkiego i ma swoje zrodlo w nazwisku JENTIES.
Pozdrawiam
-
Pawel_Jurewicz

Tajemniczy Czarny Douglas proponuje rozwiązania znane z legend rodzinnych, ale ja nadal nie jestem taki pewny.
Nazwiska szkockie rozmyły się w polskim oceanie, a rodzina Godwodów na pewno pochodzi z Wileńszczyzny i prawdopodobnie wszyscy żyjący na świecie przedstawiciele rodziny pochodzą od wspólnego przodka, który się osiedlił gdzieś w okolicy Mejszagoły i to myślę nie wcześniej niż u schyłku XVIIIw, poszukiwania trwają. Znajomy Litwin przekonywał mnie , że źródłosłów jest czysto litewski, wtedy raczkowałem dopiero w genealogii i nie zapisałęm dokładnie jak to tam było, może warto do tego wrócić.
Co do Jentysów sprawa jest jeszcze bardziej zawikłana, znalazłem wersję we Francji Jentus, w USA Yentis, ale dlaczego jest sporo emigantów z Rosji i Austrii o ewidentnie żydowskich imionach?
Wśród gmin żydowskich z okolic Płocka i Włocławka pojawia się w XIXw wiele rodzin o nazwisku Jentes, czy to oboczność tego samego nazwiska , czy całkiem inne?
Dziękuję za wyjaśnienia
Pozdrawiam
Paweł jurewicz
Nazwiska szkockie rozmyły się w polskim oceanie, a rodzina Godwodów na pewno pochodzi z Wileńszczyzny i prawdopodobnie wszyscy żyjący na świecie przedstawiciele rodziny pochodzą od wspólnego przodka, który się osiedlił gdzieś w okolicy Mejszagoły i to myślę nie wcześniej niż u schyłku XVIIIw, poszukiwania trwają. Znajomy Litwin przekonywał mnie , że źródłosłów jest czysto litewski, wtedy raczkowałem dopiero w genealogii i nie zapisałęm dokładnie jak to tam było, może warto do tego wrócić.
Co do Jentysów sprawa jest jeszcze bardziej zawikłana, znalazłem wersję we Francji Jentus, w USA Yentis, ale dlaczego jest sporo emigantów z Rosji i Austrii o ewidentnie żydowskich imionach?
Wśród gmin żydowskich z okolic Płocka i Włocławka pojawia się w XIXw wiele rodzin o nazwisku Jentes, czy to oboczność tego samego nazwiska , czy całkiem inne?
Dziękuję za wyjaśnienia
Pozdrawiam
Paweł jurewicz
- Ewa_Szczodruch

Witam 
Kosmala - od imienia Kosma. Imię pochodzenia greckiego, od Kosmas, to od wyrazu kósmos ‘porządek, świat’. W Polsce znane od XIII wieku, także w obocznych formach Koźma, Kuźma; może też od kosmaty, kosmyk.
Kosmala - od imienia Kosma. Imię pochodzenia greckiego, od Kosmas, to od wyrazu kósmos ‘porządek, świat’. W Polsce znane od XIII wieku, także w obocznych formach Koźma, Kuźma; może też od kosmaty, kosmyk.
- Ewa_Szczodruch

-
Kurkiewicz_Mariusz

Nazwisko Kurkiewicz ?????
Czy ktoś wie może, kiedy pierwszy raz pojawiło się nazwisko Kurkiewicz i co ono oznacza ? Proszę o pomoc w wyjaśnieniu . Dziękuję
- Ewa_Szczodruch

Witam 
Kurkiewicz - w grupie nazwisk pochodzących od kura, też od kurzyć; kurka.
Daty źródłowej brak; nazwisko powstało więc prawdopodobnie po 1800 roku.
Kurkiewicz - w grupie nazwisk pochodzących od kura, też od kurzyć; kurka.
Daty źródłowej brak; nazwisko powstało więc prawdopodobnie po 1800 roku.
-
Alan_Jakman

- Kontakt:
- Tomek_Wojtaszek

Witam,
Nie czuję się na siłach, żeby potwierdzić wersję zelmira, nawiązującą do lwowskiej gwary (ani żeby jej zaprzeczyć), ale formy Hryć (Гриць) czy Hryćko (Грицько) są po prostu zdrobnieniami od ukraińskiej wersji imienia 'Grzegorz' = 'Григорій', można je więc traktować jako ukraińskie formy, analogiczne do 'Grześ', 'Grzesio'.
Pozdrawiam
(-) Tomek Wojtaszek
Nie czuję się na siłach, żeby potwierdzić wersję zelmira, nawiązującą do lwowskiej gwary (ani żeby jej zaprzeczyć), ale formy Hryć (Гриць) czy Hryćko (Грицько) są po prostu zdrobnieniami od ukraińskiej wersji imienia 'Grzegorz' = 'Григорій', można je więc traktować jako ukraińskie formy, analogiczne do 'Grześ', 'Grzesio'.
Pozdrawiam
(-) Tomek Wojtaszek