Nazwiska w moim drzewie (Irena Kartocha)

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kartocha_Irena

Sympatyk

Nazwiska w moim drzewie (Irena Kartocha)

Post autor: Kartocha_Irena »

Witam!
Poniżej nazwiska w moim drzewie, początek mojej wędrówki w poszukiwaniu korzeni. Województwo lubelskie: Pawłów, Rejowiec. Może ktoś odnajdzie swoich przodków wśród wymienionych? Chętnie nawiążę kontakt, pozdrawiam serdecznie Irena
1. Bednarski
2. Ciepłowska
3. Depta
4. Domownik
5. Dobosz
6. Dudek
7. Iwaniuk
8. Kosz
9. Krzysiak
10. Ładycka
11. Nakielski
12. Okoński
13. Ostrowski
14. Podkańska
15. Polerzysz
16. Skarbiński
17. Sochaczewski
18. Szokaluk
19. Usyk
20. Wanarski
21. Wrona
22. Zduńczuk
23. Ziemba

:)
zetka

Sympatyk
Adept

Nazwiska w moim drzewie

Post autor: zetka »

Myslę że możesz mieć wspólnych przodków z Agnieszką - moyra777 - spróbój się z nią skontaktować Ireno.
Pozdrawiam
Żaneta
Kartocha_Irena

Sympatyk

Nazwiska w moim drzewie

Dziękuję Żaneto, gratuluję spostrzegawczości, wnikliwie studiujesz listy nazwisk. Wcześniej nawiązałam kontakt z Agnieszką, faktycznie mamy wspólnych przodków i wymieniłyśmy się informacjami, metrykami. Agnieszka ma bardzo bogate drzewo, więc mi pomogła w budowaniu mojego drzewka. Teraz zamieściłam swoją listę nazwisk mając nadzieję, że może znajdzie się jeszcze ktoś z dalszej rodziny, kto podziela moją pasję.
Pozdrawiam serdecznie Irena
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Re: Nazwiska w moim drzewie

Post autor: moyra777 »

zetka pisze:Myslę że możesz mieć wspólnych przodków z Agnieszką - moyra777 - spróbój się z nią skontaktować Ireno.
I co ja bym bez Ciebie zrobila :) Moj aniol-stroz-genealogiczny :)
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Kartocha_Irena

Sympatyk

Wszystkie drogi prowadzą do Agi, pozdrawiam ciepło.
Irena
zetka

Sympatyk
Adept

Post autor: zetka »

Agi nazwiska ( niektore ) znam na pamięć - tez mamy pewne pokrewieństwa tyle że w innym rejonie Polski :)
Pozdrawiam
Żaneta
Awatar użytkownika
Mariańska_Małgorzata

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Mariańska_Małgorzata »

Dzień dobry Ireno!
Sądzę, że my również możemy mieć wspólnych przodków lub jakieś powiązanie. Chodzi o nazwisko Dobosz. Moi przodkowie o tym nazwisku w XIX wieku mieszkali na terenie parafii rz.-kat. Pawłów, z tym, że związani byli z parafiami greckokatolickimi Chojeniec i Siedliszcze (od 1876 ta ostatnia prawosławna). Dopiero w 1906 mam zanotowanego jednego potomka Doboszów, który był chrzczony już w parafii rz.-kat. w Pawłowie. Mam sporo notatek o Doboszach sprzed 1876 roku ze wspomnianych parafii (Siedliszcze i Chojeniec) - służę pomocą. Jeśli możesz, to napisz mi jakieś konkrety o "Twoich" Doboszach, to sprawdzę w mojej bazie, czy coś mogę dopasować. Będę szczęśliwa, jeśli okaże się, że jesteśmy, daleko, bo daleko, ale spokrewnione ;-)
A poza tym, pojawia się w mojej bazie nazwisko Krzysiak - dwa razy nawet w powiązaniu z nazwiskiem Dobosz - akt ślubu z 1862: Józef Krzysiak i Antonina Dobosz (po owdowieniu Antonina poślubiła brata innego mojego przodka - nazwisko Jędruszak) oraz akt ślubu z tego samego, 1862, roku: Wojciech Krzysiak i Katarzyna Dobosz (siostra mojej 4xprababci).
Mam jeszcze jedno "trafienie" ;-) nazwisko Podkańska - mam wynotowaną czwórkę dzieci Pawła Dobosza i Marianny z Podkańskich (lata 1896-1906 - to właśnie z 1906 roku Dobosz Stanisław ochrzczony w parafii Pawłów).
Z ogromną ciekawością czekam na odpowiedź :-) Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam
Małgorzata

Szukam - Piotr Albrecht i Elżbieta Golden - ślub przed 1884 r. - gdzie??
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

Malgosiu ja sie lekko wtrace jak to w rodzinie bywa :) czy w twoich notatkach z Siedliszcze nie przewinelo sie gdzies nazwisko Zynowski vel Zenowski?
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Awatar użytkownika
Mariańska_Małgorzata

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Mariańska_Małgorzata »

Agnieszko, niestety, ale nie znalazłam w moich siedliskich notatkach nazwiska Zynowski vel Zenowski. Ale wiadomo, moje zapiski to tylko mała część tego, co można znaleźć w księgach. Życzę powodzenia w poszukiwaniach :-)
Pozdrawiam
Małgorzata

Szukam - Piotr Albrecht i Elżbieta Golden - ślub przed 1884 r. - gdzie??
Kartocha_Irena

Sympatyk

Witaj Małgosiu, niestety o tej rodzinie niewiele się dowiedziałam, Adela Zduńczuk, po mężu Dobosz jest najmłodszą siostrą mojego dziadzia Piotra Zduńczuka ur. 17.04.1895 r., są dziećmi Jana i Rozalii z Usyków. Jej mąż zginął podczas II wojny, a ona przeżyla Syberię z 3 dzieci: Haliną (Sosnowiec), Henryką (Opole) i synem "niepamiętnego" imienia. Wyślij mi proszę Twoich Doboszów i napisz proszę na kartocha@op.pl,tel. 508351551 Chełm!
Podkańska Helena, żona Piotra Dudka ślub ok. 1854-1855 rodzice Anny Dudek ur. ok.1854 2 x prababci żony Andrzeja Wanarskiego ur. ok 1837 2xpradziadka. Widzisz, jak niewiele wiem, ale to się zmieni, ja dopiero zaczynam poszukiwania! Ogromnie się cieszę, że się odezwałaś, zaglądałam na Twoją piękną stronę i indeksy z Pawłowa, ale te nazwiska mi umknęły, może jeszcze wtedy ich nie wydobyłam. Krzysiak Anastazja ślub ok. 1824 r. z Onufrym Nakielskim grecko-katolickie wyznanie moi 3xpradziadkowie, rodzice Jana ur. 1825, ojca Antoniego Nakielskiego, ojca Teofila, ojca Mieczysława - mojego Taty. Jutro albo w poniedziałek przyjdą do Archiwum w Chełmie zamówione przeze mnie mikrofilmy z Pawłowa i Rejowca rg. Oczywiście będą dostępne przez miesiąc! Ile przyślą to się okaże, zgodnie z sugestią zamówiłam wszystko od 1811-1865, przysyłają ok. 10. Możesz również korzystac, jak bedziesz w Chełmie, a jak nie, to co sprawdzić? Pozdrawiam Irena
Kartocha_Irena

Sympatyk

Witam!
Jeszcze jedno nazwisko do nazwisk poniżej: Miętkiewicz Barbara ur. ok. 1779
Poniżej nazwiska w moim drzewie, początek mojej wędrówki w poszukiwaniu korzeni. Województwo lubelskie: Pawłów, Rejowiec. Może ktoś odnajdzie swoich przodków wśród wymienionych? Chętnie nawiążę kontakt, pozdrawiam serdecznie Irena
1. Bednarski
2. Ciepłowska
3. Depta
4. Domownik
5. Dobosz
6. Dudek
7. Iwaniuk
8. Kosz
9. Krzysiak
10. Ładycka
11. Nakielski
12. Okoński
13. Ostrowski
14. Podkańska
15. Polerzysz
16. Skarbiński
17. Sochaczewski
18. Szokaluk
19. Usyk
20. Wanarski
21. Wrona
22. Zduńczuk
23. Ziemba
Awatar użytkownika
Sianin_1948

Sympatyk

Post autor: Sianin_1948 »

Mój dziadek nazywał się Bednarski, Wincenty Bednarski. Ale on urodził się w 1883 r. w Rychłocicach, pow. wieluński, a później funkcjonował w guberni piotrkowskiej. To pewnie nie ta linia, choć to czasami różnie bywa, bo np. prababka była de domo Fabisz, a jej przodkowie pochodzili ze Sląska i w końcu wylądowali w Wielkopolsce.
Pozdrawiam, Stefan
Kartocha_Irena

Sympatyk

Witam, moi Bednarscy pradziadek Jan, ur. w lubelskim, w miejscowości Leonów 20.12.1872, ożenił się z Marianną Depta ok. 1898, imię jego ojca Jan, inne imiona nie są mi jeszcze znane.
Pozdrawiam Irena
Kartocha_Irena

Sympatyk

Witam,
kilka nowych nazwisk w moim drzewie, Parafia Pawłów
1. Augustynowicz
2. Kozioł
2. Kwiatkowska
3. Kwietniewska
4. Pokrzywiec
5. Sawicka
Muraszko_Tamara

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Muraszko_Tamara »

Kartocha_Irena
5. Dobosz

ja miałam Dobosz(kobieta) w rodzinie(babcia) ale mazowieckie i lubelskie korzonki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”