Znaczenie słowa, przedrostka?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

felus.k

Sympatyk
Kontakt:

Znaczenie słowa, przedrostka?

Post autor: felus.k »

Witam:)
Przeszukujac ostatnio dokumenty na strychu u mojej babci znalazłem bardzo ciekawy kontrakt przed ślubny z 1904 roku zawarty pomiędzy moją prababcią i pradziadkiem. Wszystko da się przeczytać i zrozumieć, ale nie bardzo ojmuję znaczenia słowa false które występuje przy nazwisku mojego prapradzadka. Podkreslony wyraz jest podkreślony na czerwono. Byłbym bardzo wdzięczny za odszyfrowanie tego słowa. A także Ciekawi mnie to dlaczego prapradzadek madwa nazwiska na tym akcie,w innych aktach podaje tylko jedno.

Obrazek

pozdrawiam Krzysiek
Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Christian_Orpel »

false : nie poprawnie, nie dobrze, falszywie , blednie.
recte : poprawnie, dobrze

Tu zdaje sie sie ksiadz ? notariusz ? zle napisal nazwisko, a od razu poprawil blad.

Pozdrawiam
felus.k

Sympatyk
Kontakt:

Witam. Ale w calym akcie przy nazwiskach mego prapradzaidaka wystepuje to słowo, wiec nie wychodzi na to zeby bylo blednie napiasane.
Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Christian_Orpel »

Moze notariusz pisze na podstawie jakiejs metryki koscielnej , gdzie akurat ksiadz napisal Barnacki false Biernacki . Dlatego caly czas powtarza, co ma pod oczyma.

Ale w koncu co jest falszywe ? Barnacki czy Biernacki ? Jakie jest obecne nazwisko rodziny ?

Pozdrawiam
Jarek_Orszulak

Sympatyk

Post autor: Jarek_Orszulak »

Wydaje mi się że notariuszowi/urzędnikowi chodziło tylko o zaznaczenie w ten sposób możliwości występowania pradziadka w różnych dokumentach pod dwoma różnie brzmiącymi nazwiskami, z których jak mniemam prawdziwe brzmiało Barnacki. Sądzę ze ostatecznie wyjaśniłoby to dotarcie do zasad sporządzania takich dokumentów, w tamtym czasie, na określonym terenie - bo ów notariusz/urzędnik działał też w myśl obowiązujących go przepisów. Popytałbym na Twoim miejscu w archiwum państwowym.
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Waldemar_Stankiewicz »

"Michał Barnacki false Biernacki" to tyle co :"Michał Banacki mylnie zwany Biernacki". W ten sposób sporządzający dokument oznajmiał jak faktycznie, prawidłowo brzmi właściwe nazwisko. Bezsprzecznie właściwym nazwiskiem jest Banacki.
Jarek_Orszulak

Sympatyk

Post autor: Jarek_Orszulak »

Barnacki false Banacki. Bezsprzecznie :wink:
felus.k

Sympatyk
Kontakt:

No nazwisko rodziny obecnie jest w dwóch formach Barnacki i Bernacki. Prapradziadek Michał zapisany w księgach metrykalnych jest jako Barnacki. Jego synowie też jako Barnaccy, ale za to dzieci mojego pradziadka Ludwika syna Michała podają sie w 50% za Barnackich i w 50% za Bernackich i tak terz zapisani są w ksiegach metrykalnych.
Na prapra dziadka Michała wystawiony mam dokument kupna ziemi z 1902 roku i tam figuruje jako Barnacki. Więc sam juz nie wiem co o tym sądzić.
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Jak to co sądzić? Masz piękny przykład kształtowania się oboczności nazwiska, poprzez niedbałość urzędniczą, a może i samej rodziny. Pierwotna forma nazwiska "Barnacki", aż się prosi, aby ją przekręcić, na łatwiejszą w wymowie formę "Biernacki". Z tego co napisałeś, to Michał miał w metryce chrztu wpisane "Barnacki". Z jakiegoś powodu używał jednak innej formy nazwiska, a mianowicie "Biernacki". Musiał mieć na to nazwisko wystawione jakieś dokumenty urzędowe, skoro notariusz wychwycił tą rozbieżność, co zaznaczył w cytowanym kontrakcie ślubnym z 1904 roku.
Wspomniałeś, że tenże Michał kupując ziemię występował pod właściwym nazwiskiem. Przez właściwe nazwisko rozumiem to, które miał wpisane w metryce urodzenia, choćby i ojciec nazywał się inaczej.
Zakup ziemi również odbywał się notarialnie i dlatego wpisano tam właściwą dla Michała formę nazwiska Barnacki.
Widać tendencja do przekręcania nazwiska utrzymała się w następnych pokoleniach, skoro wnuki Michała zaczęły zwać się dość dowolnie. Co ciekawe, u wnuków występuje nieco inna oboczność nazwiska - BERNACKI, a nie Biernacki, jak czasami zwał się ich dziadek.
Jaki był powód? Sądzić można, że to zwykłe niedopatrzenie lub pomyłka.
Aby daleko nie szukać, popatrz na ten wątek. Waldek pisząc odpowiedź również popełnił pomyłkę w nazwisku pierwotnym. Z Barnackiego, zrobił Banackiego i jeszcze to wytłuścił :) (nie gniewaj się Waldku, sam się pilnuje aby dobrze napisać te nazwiska)
Tak na marginesie, to dla wnuków Michała, którzy nazywają się teraz Bernaccy, taka forma nazwiska jest teraz prawidłowa, a dla pozostałych Barnaccy. W swojej rodzinie mam podobnie. Ja nazywam się Fronczak, ale już moi bracia stryjeczni Frączak.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
felus.k

Sympatyk
Kontakt:

Michał Barnacki pod każdym aktem jaki spotkałem jest podpisany nazwiskiem Barnacki, (akt kupna ziemi1902r, kontrakt przed slubny 1904r, i nadanie ziemi z 1889r) Skąd sie nazwisko Biernacki wzieło nikt w rodzinie nie wie, pytałem babci a ona mowi ze takiej wersji swojego nazwiska nie słyszała, pytałem jej siostry ta też nie wie nawet skad tacy byli.
POZDRAWIAM
Krzysztof Jerzy Antoni Feluś syn Edwarda wnuk Józefa którego ojcem był Adam od Mateusza potomek Piotra.
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Zabawna pomyłka Waldka S. jest w istocie znakomitą ilustracją próby “wchłonięcia” oryginalnego nazwiska “Barnacki” przez nazwiska popularniejsze – Banacki (zapewne od Banacha, Waldku?), Bernacki/Biernacki (nazwisko odimienne – od imienia Bernard czyli po staropolsku Biernat).
Bartek
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Waldemar_Stankiewicz »

Cztery oczy, nos na przedzie, po klawiszach Waldek jedzie...
felus.k

Sympatyk
Kontakt:

Nic sie nie stalo z powodu tej pomylki. Prapradzadek sie w grobie chyba nie przewrocił, przynajmniej mam taka nadzieje::)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”