Medwecki Arcybiskup - Poszukiwania we Lwowie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Panie Mieczysławie! Jak sądzę mam Pan dostęp do jakichś indeksów z parafii lwowskich lub bezposrednio do ksiąg. Czy może Pan odszukać nazwisko Medycki vel Medecki, a konkretnie rodzeństwo Marię, Szymona i być może jeszcze jednego brata, którego imienia nie znam. Urodzili sie w latach 1860 - 1865, byli chrzczeni prawdopodobnie w parafii św. Andrzeja. Byli dziećmi Łukasza i Józefy.
Nie udało mi się nigdzie natrafić na ślad innych Medyckich - Mieczysława i Karola urodzonych chyba w pierwszym dziesięcioleciu XX wieku. Być może mieli tez dwie siostry - Duśkę (?) i Stellę. Imion rodzicow nie znam. Prawdopodobnie rodzina mieszkała przy ulicy Teatyńskiej.
Serdecznie pozdrawiam - Janusz Kucharczyk
Nie udało mi się nigdzie natrafić na ślad innych Medyckich - Mieczysława i Karola urodzonych chyba w pierwszym dziesięcioleciu XX wieku. Być może mieli tez dwie siostry - Duśkę (?) i Stellę. Imion rodzicow nie znam. Prawdopodobnie rodzina mieszkała przy ulicy Teatyńskiej.
-
mmaziarski

-
mmaziarski

- Babcia_Ela

-
mmaziarski

W parafii św.Anny w indeksie urodzonych z lat 1786-1894 natrafiłem na MedyckichKucharczyk_Janusz pisze:Panie Mieczysławie! Jak sądzę mam Pan dostęp do jakichś indeksów z parafii lwowskich lub bezposrednio do ksiąg. Czy może Pan odszukać nazwisko Medycki vel Medecki, a konkretnie rodzeństwo Marię, Szymona i być może jeszcze jednego brata, którego imienia nie znam. Urodzili sie w latach 1860 - 1865, byli chrzczeni prawdopodobnie w parafii św. Andrzeja. Byli dziećmi Łukasza i Józefy.
ur.1878 Antonina,Karolina 1879,Alojza 1877,Emilia 1880
Mieczysław
- dorocik133

Panie Mieczysławie!
Czy można gdzieś odnaleźć akta ślubów ze Lwowa, chodzi mi konkretnie o akt ślubu (przypuszczalnie 1900 rok, bo pierwsze dziecko urodziło się w 1901) Józefa Niedźwieckiego z Karoliną Apelman? Mieli oni co najmniej czworo dzieci. Będę wdzięczna za info
Pozdrawiam
Dorota
Czy można gdzieś odnaleźć akta ślubów ze Lwowa, chodzi mi konkretnie o akt ślubu (przypuszczalnie 1900 rok, bo pierwsze dziecko urodziło się w 1901) Józefa Niedźwieckiego z Karoliną Apelman? Mieli oni co najmniej czworo dzieci. Będę wdzięczna za info
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
-
mmaziarski

W parafii Mari Magdaleny
jest ur.20.01.1888 Marian Fabian Niedźwiecki syn Franciszka(syn Jana i Katarzyny Zielińskiej) i Karoliny córki Michała Litwińskiego i
Marii Jarosławskiej.
Moim skromnym zdaniem arcybiskup Medwecki nie mógł się nazywać Niedźwiecki.To są dwa różne nazwiska o dalekich korzeniach.
Mieczysław
jest ur.20.01.1888 Marian Fabian Niedźwiecki syn Franciszka(syn Jana i Katarzyny Zielińskiej) i Karoliny córki Michała Litwińskiego i
Marii Jarosławskiej.
Moim skromnym zdaniem arcybiskup Medwecki nie mógł się nazywać Niedźwiecki.To są dwa różne nazwiska o dalekich korzeniach.
Mieczysław
MMaziarski
Panie Mieczysławie! Dziękuję za odszukanie dalszych Medyckich, ale wszystkie te osoby sam kiedyś już znalazłem i umieściłem w drzewie Medyckich. Chodziło mi tylko o Marię i Szymona Medyckich, którzy urodzili się w latach 1860- 1865. Z tego okresu brak w Polsce ksiąg metrykalnych.
Być może Pan ma jekieś indeksy z parafii lwowskich z lat 1900 - 1945, zwłaszcza z parafii św Anny i św. Magdaleny? Tam powinni być Medyccy, bo mieszkali przy Bema, Gródeckiej i Boczkowskiego. Po roku 1915 mogła to być tez parafia św. Elżbiety. Serdecznie pozdrawiam - Janusz Kucharczyk
Być może Pan ma jekieś indeksy z parafii lwowskich z lat 1900 - 1945, zwłaszcza z parafii św Anny i św. Magdaleny? Tam powinni być Medyccy, bo mieszkali przy Bema, Gródeckiej i Boczkowskiego. Po roku 1915 mogła to być tez parafia św. Elżbiety. Serdecznie pozdrawiam - Janusz Kucharczyk
- dorocik133

Marian Fabian może być - teoretycznie - bratem Józefa, ale Józef musiał się urodzić w granicach roku 1880 (najpóźniej), skoro pierwsze dziecko przyszło na świat w 1901. A co do Medewckich i Niedźwieckich, to wiem że to nazwisko ewoluowało i pochodzi z rodu książęcego Miedźvieci, który był znaczący do 1848r. Brali udział w powstaniu węgierskim na którego czele stał Bem. Po przegranym powstaniu pozbawieni dóbr i przywilei rozproszyli sie po świecie.
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
-
Suchodolska_Irena