Poszukuję książki służbowej sługi

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Darek1965 »

Na przełomie XIX/XX wieku w Królestwie Polskim obowiązywały przepisy regulujące wzajemne relacje służby domowej (pracowników) i panów (pracodawców) zarówno na wsi jak i w miastach. Według tych przepisów; ” Postanowień o najmie sługi i o wzajemnych obowiązkach panów i sług”, na zakończenie pracy, sługa otrzymywał od pana zaświadczenie - opinię, która była wpisywana do książki służbowej.
Punkt 586 wymienionych przepisów dokładnie regulował zakres wiadomości, które były ujmowane w książce;
cyt. „W zaświadczeniu pan wyrazi tylko; imię i nazwisko sługi, kiedy i jak długo służył i do czego, czy był wierny, trzeźwy i posłuszny, albo czy w nim jakich zdrożności nie dostrzeżono, na koniec do czego jest zdatny”.
W związku z tym mam pytanie, czy w swoich zbiorach posiadacie zdjęcia lub skany książki służby domowej? Potrzebuję jako ilustracji do opracowania, które opisuje przedmiotową tematykę.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

niedawno był poruszany podobny temat:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 3azienk%2A

Pozdrawiam
Aneta
Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

Witam,
dziękuję za błyskawiczną podpowiedź, kto czyta nie błądzi;)
W związku z powyższym proszę admin o przeniesienie obecnego wątku do tematu zasadniczego.
Jednakże po lekturze materiałów źródłowych (podano linki w temacie głównym) dowiedziałem się, że istniała tzw. karta wyrobnika.
I z tą informacją mam pytanie, czy karta wyrobnika to poszukiwana przeze mnie książka służbowa?
Osobiście wydaje mi się, że mówimy o dwóch tożsamych dokumentach, ale obowiązujących w różnych okresach.
Karta wyrobnika zawierała informacje o ostatnim miejscu zatrudnienia. Książka służbowa sługi mogła zawierać cały przebieg pracy zawodowej osoby występującej w roli pomocy domowej. Chyba, że jestem w błędzie? Jak nie zobaczymy poszukiwanej przeze mnie książki, chyba trudno będzie jednoznacznie odpowiedzieć na pojawiające się wątpliwości.
W związku z tym temat przewodni, dotyczący poszukiwań jakiegokolwiek egzemplarza książki służbowej sługi, nadal pozostaje aktualny.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

To dorzucę jeszcze jeden ciekawy wywiad dotyczący służby domowej:
http://www.czarnobialy.pl/2011/06/13/dziennik-marianny/
Jest tam również mowa o książeczkach służbowych.

Pozdrawiam
Aneta
Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję za cenne podpowiedzi, nawet mi na myśl nie przyszło, że poruszona przez nas tematyka może być tematem wiodącym ciekawego i interesującego bloga, brawo dla jego autora.
Z Dziennika Marianny wyczytałem; cyt.

Służące w Warszawie (i nie tylko tam) podlegały poza tym nadzorowi policji, na równi z prostytutkami. Zobowiązane były posiadać specjalne książeczki służbowe, w których wpisywano im wszelkie informacje dotyczące ich pracy, z referencjami włącznie. Najważniejsze znaczenie posiadała informacja o wysokości zarobków z ostatniego miejsca pracy – teoretycznie dawała gwarancję, że na kolejnej posadzie służąca nie dostanie mniej, niż jej zapisano. Ale były też przekleństwem, bo jak pisała Marcysia w powieści Walewskiej: „Pan, panicze zaczepiają, pani pisze w świadectwie: niemoralna, i już taka nie dostanie służby, chyba tam, gdzie nie patrzą w książeczkę”.

Podsumowując, dzięki podpowiedziom Anety już wiem, że oprócz moich początkowych danych (imię i nazwisko sługi, kiedy i jak długo służył i do czego, czy był wierny, trzeźwy i posłuszny, albo czy w nim jakich zdrożności nie dostrzeżono, na koniec do czego jest zdatny) w książeczkach umieszczano również informację nt. wysokości zarobków. Czyli, ruszyliśmy jeden krok do przodu;)
A co na to znawcy genealogicznych łamigłówek?
Serdecznie Pozdrawiam
Darek
Malgonia

Sympatyk
Adept

Post autor: Malgonia »

Witaj!
A moze sprobowac w AGADzie: Archiwum Radziwillow, dzial XXI: Akta sluzby i rzemieslikow.

" W dziale występują głównie akta luźne, w rzadkich przypadkach akta zszyte, (z reguły są to książeczki służbowe). "

Pozdrawiam
Gosia
czarnobialy_blog

Re: Poszukuję książki służbowej sługi

Post autor: czarnobialy_blog »

Darek1965 pisze:Dziękuję za cenne podpowiedzi, nawet mi na myśl nie przyszło, że poruszona przez nas tematyka może być tematem wiodącym ciekawego i interesującego bloga, brawo dla jego autora.
Dziękuję !

Postaram się za jakiś czas powrócić do wątków historycznych.. ile można pisać o fikcji, jak i życie realne (choć minione) jest równie ciekawe!
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Re: Poszukuję książki służbowej sługi

Malgonia pisze:Witaj!
A moze sprobowac w AGADzie: Archiwum Radziwillow, dzial XXI: Akta sluzby i rzemieslikow.

" W dziale występują głównie akta luźne, w rzadkich przypadkach akta zszyte, (z reguły są to książeczki służbowe). "

Pozdrawiam
Gosia
Link do powyższego:
http://www.agad.archiwa.gov.pl/ar/radz21.html

Lista sług i rzemieślników radziwiłłowskich:
http://www.agad.archiwa.gov.pl/ar/arr.xml
Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

Witam,
od wczoraj posiadam skany książki służbowej, wz. 1878, który obowiązywał od lat 80-tych XIX wieku na terenie Galicji;)

Okazuje się (tak jak przypuszczałem), że jest to bardzo ciekawy dokument osobisty, który może w znaczący sposób poszerzyć naszą wiedzę o poprzednikach. Oprócz danych personalnych, podawano również szczegółowy rysopis oraz dane na temat pracodawcy i jego opinię na temat pracownika, po zakończeniu umowy.
W posiadanym wzorze umieszczono wyciąg z tymczasowego regulaminu dla sług obowiązującego na terenie zaboru austriackiego.
W dalszym ciągu poszukuję książki służbowej, ale z zaboru rosyjskiego.
Jednocześnie dziękuję Jerzemu J. z Oświęcimia za przekazanie skanów przedmiotowej książki oraz wyrażenie zgody na ich publikację.

http://www.szpejankowski.eu/index.php/p ... ry/48.html

Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”