Szybka indeksacja - tricki komputerowe, Jak indeksować

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Mam taki problem - indeksując metryki korzystam z arkusza excelowego.
Ostatnio, w trakcie wprowadzania danych, nieoczekiwanie kursor ucieka mi gdzieś w bok (do innego pola). Zwykle ma to miejsce po konkretnych literach, np. "t".
Wpisując przykładowo nazwisko Listek, po wpisaniu "t" kursor przeskakuje do innego pola, co jest dość kłopotliwe, bo zdarza się, że kasuje mi się jego zawartość.

Nie wiem za bardzo, co z tym fantem zrobić ;(

Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc,

Aneta
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

W pierwszym i drugim wierszu wpisuje:
nr rok nr aktu datę aktu datę zdarzenia
1 1811 1 1811. 1811.
2 1811 2 1811. 1811.
A potem przeciągam w dół i mam uzupełnione nr aktów, rok aktu, daty z latami już wypełnionymi.
Nawiasem pisząc lepiej by było gdyby stosowano formatowanie daty we wzorze: rok-miesiac-dzien a nie rok.miesiąc.dzień, ponieważ taki jest format daty i można wtedy te dane obrabiać jako daty a nie tekst. Liczyć przybliżone daty urodzenia, wiek itd.
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bozenabalaw »

Do geneteki wpisujemy tylko rok.Raz robiłam do metryk ale datę piszę normalnie czyli dzień miesiąc rok w ten sposób unikam błędów. Dzięki :lol:
Serdeczności Bożena Balawender
mkurow

Sympatyk

Post autor: mkurow »

Kaczmarek_Aneta pisze:Mam taki problem - indeksując metryki korzystam z arkusza excelowego.
Ostatnio, w trakcie wprowadzania danych, nieoczekiwanie kursor ucieka mi gdzieś w bok (do innego pola). Zwykle ma to miejsce po konkretnych literach, np. "t".
Wpisując przykładowo nazwisko Listek, po wpisaniu "t" kursor przeskakuje do innego pola, co jest dość kłopotliwe, bo zdarza się, że kasuje mi się jego zawartość.

Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc, ...
przychodzą mi do głowy 4 powody:
1. wirus - skanowanie może pomóc.
2. wina systemu. czy nie zmieniałaś, stawiałaś na nowo systemu?
3. wciśnięty scroll lock lub inny klawisz funkcyjny.
4. czy czasem nie masz podpiętego nowego sprzętu (nawet pena) pod USB?
i na koniec jeśli to laptop to jest szansa, że touch pad albo klawiatura "sieje" tzn. są zwarcia wynikającego z zebranego kurzu pod klawiaturą lub touch padem.
__________________________________________Mariusz K.
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

"Do geneteki wpisujemy tylko rok."
Układ może być indywidualny. Ja wpisuję całość bo robię to dla siebie, w genetece wybiorą sobie co im potrzebne. Zasadniczo mam układ podobny do metryk bardziej chociaż robię dla geneteki ( o ile oczywiście mam akty a nie same indeksy).
Zaś co do przeskakującego klawisza kursora w Excelu. Nowy excel tak ma. Jest zdaje się opcja jakaś żeby to wyłączyć ale nie pamiętam jaka niestety.
Spróbuj opcje-> ruch kursora - wizualny.
Na pewno nie wirus. Wirusy mają obecnie naprawdę ciekawsze zajęcia niż zabawa kursorem z użytkownikiem.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

mkurow pisze:
Kaczmarek_Aneta pisze:Mam taki problem - indeksując metryki korzystam z arkusza excelowego.

Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc, ...
przychodzą mi do głowy 4 powody:
1. wirus - skanowanie może pomóc.
2. wina systemu. czy nie zmieniałaś, stawiałaś na nowo systemu?
3. wciśnięty scroll lock lub inny klawisz funkcyjny.
4. czy czasem nie masz podpiętego nowego sprzętu (nawet pena) pod USB?
i na koniec jeśli to laptop to jest szansa, że touch pad albo klawiatura "sieje" tzn. są zwarcia wynikającego z zebranego kurzu pod klawiaturą lub touch padem.
Dzięki bardzo za hipotezy, ale żadna z nich nie ma miejsca.
Dodam, że problem dotyczy tylko tego konkretnego arkusza - w innych indeksacjach (mam ich kilka na stanie) podobne rzeczy nie mają miejsca, tak więc sądzę, że albo coś przestawiłam z formatowaniem komórek, albo problem tkwi w makrach (to sugestie, które otrzymałam na priv, za które b. dziękuję :)

Piotrze, spróbuję z ustawieniem kursora - dzięki ;)

Myślę, że problem da się rozwiązać.

Pozdrawiam serdecznie
Aneta
Sułkowski_Jacek

Sympatyk
Adept

Post autor: Sułkowski_Jacek »

Najprościej skopiować wartości do nowego arkusza( lub starego), gdzie problem z kursorem nie występuje. :)
pozdr
Jacek
Awatar użytkownika
Marek_Żurawiecki

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Marek_Żurawiecki »

Chciałbym zapytac, czy korzystacie z Dokumenty Google. Jest tam arkusz kalkulacyjny z możliwością udostępniania bardzo przydatny do pracy zespołowej na jednym dokumencie
Pozdrawiam
Marek Żurawiecki
WM

Nieaktywny
Legenda

Post autor: WM »

Propozycja dla indeksujących samotników.
Wczoraj spróbowałem, a od dziś będę już tylko tak indeksował. A wygląda to tak. Otwieram skany do zrobienia, czytam na głos cały rocznik tak, jakbym dyktował i nagrywam. Oczywiście mniej wiecej zachowuje w czytaniu potrzebne do zapisania odstępy czasowe. Następnie po prostu ze słuchawkami na uszach (żeby nie przeszkadzać) zapisuję to, co sobie podyktowałem. Na początku dość częst musiałem naciskać pauzę na winampie, ale teraz już jej prawie nie używam. Oceniam przyrost sumaryczny wydajności co najmniej o 20%. Odchodzi przede wszystkim ciągłe skakanie ze skanu na arkusz. A i gdy się już przeczyta jakiś rocznik, to dodatkowy bodziec do jego zakończenia.
Wawrek
Awatar użytkownika
redie

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: redie »

Wpisując przykładowo nazwisko Listek, po wpisaniu "t" kursor przeskakuje do innego pola, co jest dość kłopotliwe, bo zdarza się, że kasuje mi się jego
Założę się że piszesz na laptopie :)
Masz aktywny touch pad i dłonią delikatnie muskasz go wpisując litery ze środka klawiatury.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

A zgadza się, zgadza ;)
I to byłby powód?

Pozdrawiam
Aneta
MirosławaP

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MirosławaP »

witam,
Ja dzielę ekran na dwie części (poziomo) - bardzo to ułatwia, szczególnie w obcym języku.
Pracuję w ten sposób, ze np na górze mam cały czas metrykę, a na dole arkusz, który czasem zastępuję pomocami : wykazem iminon, spisem juz istniejących nazwisk w danej parafii, lub np. poszukuję potwierdzenia nazwy danej miejścowości.
Przy takim układzie mam cały czas przed oczami nazwę lub nazwisko czy imie, które odczytuję.
Można tez używac dwóch monitorów,jesli ktos ma dwa dostępne.
pozdrawiam Mirosława
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

Do indeksacji ksiąg po rosyjsku lub niemiecku,przydaje się wykaz nazwisk z indeksów w języku polskim

Również dzielę ekran na dwie części i stosuję filtrowanie.
Pozdrawiam
Wojciech P.
Awatar użytkownika
MarylaW.

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MarylaW. »

Zawsze dzielę ekran na dwie części tj.tekst z księgi u góry (np.rosyjski) , na dole indeks w j.polskiem.Nie potrafiłabym z języka rosyjskiego nagrywać sobie treść i ją odtwarzać pisząc- jak proponuje Wawrek.Gdy tekst nieczytelny zawsze mogę sobie przetlumaczyć i wpisac poprawnie w indeksacji.
Pozdrawiam Maryla
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
Lipka_Agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Lipka_Agnieszka »

Nie wiem, na ile używacie klawiatury, a nie myszy. Ja jestem klawiaturowcem, dlatego używam skrótów klawiaturowych. Być może inni też, ale że nie bylo nic na ten temat to przypomnę:

Zwykle używamy dwóch programów: w jednym pokazują się skany, w drugim tabelka.
Aby przejść pomiędzy jednym programem a drugim wystarczy przytrzymać klawisz alt i (wciąż trzymająć alt) nacisnąć klawisz TAB (dwie strzałki po lewej stronie klawiatury).
Oszczędza się mnóstwo czasu w porównaniu z przechodzeniem pomiędzy nimi myszką i do tego oszczędzamy nadgarstek :)

pozdrawiam
Pozdrawiam,
Agnieszka Lipka
www.lipka.org.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”