Nieślubne dzieci

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kuba_Wojtczak

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kuba_Wojtczak »

Witam!
Ja też spotkałem się z podobną sytuacją. Mój pradziadek był dzieckiem nieślubnym i w każdym dokumencie jest tak zapisany. Matka nigdy mu nie powiedziała jak się nazywał jego ojca, a on z tego co wiem nie drążył tego tematu... no i tak już zostało.
W drugim przypadku moja praprapra babka zanim wyszł za mąż za mojego praprapra dziadka urodziła dziecko panieńskie. Nie był to mój przodek, no ale zawsze ciekawość jest. Popytałem się rodziny i z tego co się dowiedziałem był to dziedzic, nie przytoczę nazwiska ani miejscowości, gdyż mieszkają tam jeszcze ludzie spokrewnieni w jakimś stopniu z tą osobą.
Powiem tylko tyle. Ze swoich obserwacji zauważyłem że w wielu przypadkach właśnie mężczyźni spokrewnieni z dziedzicem danej wsi byli ojcami dziećmi. Kobiety milczały i nigdy nie przyznały się do tego i ja to doskonale rozumiem. Tak to już było w tamtych czasach.

Pozdrawiam serdecznie
Kuba
MariaRągowska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MariaRągowska »

Oczywiście, w uzasadnionych przypadkach urodzenie zgłaszał inny mężczyzna z rodziny, dziecko panieńskie zwykle akuszerka. Ale ojciec jako zgłaszający mógł nie uznać dziecka za swoje. Wtedy w trakcie trwania legalnego małżeństwa jedno z dzieci miało status nieślubnego i nosiło nazwisko panieńskie matki.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

W aktach miasta Kock (lata 1820-1830) widzialam kilka aktow, w ktorych ojciec nieslubnego dziecka (byli to zolnierze Pulku Czynnych Weterenow w Kocku) deklarowal: " dziecko urodzone z niego i z panny XY".
Jakie nazwisko nosilo to dziecko potem ? Trzeba by sprawdzic w 20 lat pozniej w jego akcie slubu.
Pozdrowienia
Bozenna
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Vasquez »

Witam,

Ja mam pytanie związane z tym tematem - oto tłumaczenie przez Piotra Gerascha, z aktu urodzenia mojego przodka:

-----

/bez nazwy miejscowości/

Nr 36
Wittstocker Mühle, dnia 20 maja 1882

Przed niżej podpisanym urzędnikiem stanu cywilnego stawił się dzisiaj znany z osoby chałupnik [Käthner] Józef [Joseph] Schwemin zamieszkały w Piastoszynie [Petztin], wyznania katolickiego, i zgłosił, że z niezamężnej służącej [unverehelichten Dienstmagd] Marii Kraut, wyznania katolickiego, zamieszkałej w domu gminnym /?/ [Gemeindehause] w Piastoczynie, w dniu szesnastego maja 1882 roku o godzinie czwartej rano narodziło się dziecko płci męskiej, któremu nadano imię Józef [Joseph].

Zgłaszający zapewnił, że o narodzeniu tego dziecka posiada dokładną /w znaczeniu pewną/ wiedzę.

Odczytano, przyjęto i podpisano
(-) Joseph Schwemin

Urzędnik Stanu Cywilnego
(-) podpis nieczytelny

-----

Czy to oznacza, że ojciec jest nieznany, czy po prostu wówczas tak podpisywał się ojciec, jako "posiadający pełną wiedzę"?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam,

Karol.
MariaRągowska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MariaRągowska »

W tym ujęciu "pewna wiedza" może dotyczyć danych wpisywanych do urzędowego dokumentu, takie poręczenie prawdy. Zgłaszający może być biologicznym ojcem, wszyscy mogą o tym wiedzieć, jednak nie potwierdził swojego ojcostwa formułą "i oświadczył, iż jest spłodzone z niego i ..."
Jakie nazwisko dziecko nosi w indeksie? Opisowy akt może nie być do końca jasny, ale indeksy są jednoznaczne - albo nazwisko panieńskie matki, albo ojca, czyli zgłaszającego.
pozdrawiam
Maria Rągowska
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Nie wiem o jaki indeks chodzi... W każdym razie, osoba ta przez całe życie nosiła nazwisko panieńskie matki. Można więc z całą stanowczością stwierdzić, że ojciec był nieznany?
Pozdrawiam,

Karol.
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Niekoniecznie nieznany! Znam współczesne przypadki, gdzie dziecko nosi nazwisko matki ponieważ ojciec nie został 'zaakceptowany' z różnych powodów, a ten z kolei nie dochodził swojego ojcostwa.

Pozdrawiam,
Krzysztof.
Krzysztof Wasyluk
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Możliwe, ale to już będzie, zdaje się, koniec poszukiwania przodków od strony ojca mojego przodka? Bo zdaje się, że nie będzie pewności co do jego filiacji.
Pozdrawiam,

Karol.
wojtekcell

Sympatyk

Nieślubne dzieci

Post autor: wojtekcell »

Witam

Może ktoś z Państwa pomoże mi zrozumieć moich pradziadków ;)

Mój dziadek Apoloniusz urodził się w lipcu 1902r a ochrzczony był w marcu 1903
Jego rodzice pobrali się w lutym 1903r. Jak widać dziadek był dzieckiem nieślubnym i został ochrzczony po ślubie swoich rodziców. Jak na tamte czasy jest to chyba dziwne ale do przyjęcia
Szokiem dla mnie była informacja zawarta w akcie ślubu pradziadków:

„Oświadczyli także, że przyczyną zawarcia przez nich małżeństwa jest syn Eugeniusz urodzony 18/30 Grudnia 1896 roku w Parafii Św. Aleksandra w Warszawie; niniejszym Aktem Małżeństwa uznają go za swojego własnego i w oparciu o Art. 291 Kodeksu Cywilnego Carstwa Polskiego przyznają jemu pochodzenie i prawa prawowitego dziecka.”

Nigdy nie słyszałem żeby dziadek Apoloniusz miał brata, może młodo zmarł ale dlaczego powodem ślubu był starszy syn a o młodszym nic nie mówią.
Czy możliwe jest że starszy syn został ochrzczony jako nieślubne dziecko ale pod jakim nazwiskiem go szukać (razem z młodszym nie był chrzczony).
Może ktoś wie co zawierał Art. 291 Kodeksu Cywilnego Carstwa Polskiego

Poniżej tłumaczenie aktu urodzenia dziadka i ślubu pradziadków oraz linki do oryginałów
Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny

Wojtek

Akt Nr 649? Czyste

Działo się w Wolskiej Parafii dnia 17/30 Marca 1903 roku o godzinie trzeciej dnia.
Stawił się Wincenty Hyb sprzedawca, lat 32, w obecności: Franciszka Dybowskiego i Jana Bitner, pełnoletnich wyrobników z Czyste, i okazał Nam dziecie płci męskiej oświadczając, że urodzilo się ono dnia 14/27 Lipca minionego roku o godzinie piatej dnia, z jego zony Teofili urodzonej Głuszyńska, lat 26 mającej.
Dziecięciu temu na Chrzcie Świetym odprawionym w dniu dzisiejszym nadano imię APOLONIUSZ, a rodzicami chrzestnymi byli: Franciszek Dybowski i Helena Hyb.
Akt ten oświadczającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytano, przez Nas podpisany został.
Ksiądz /-/ podpis nieczytelny

http://www.wcellmer.evbox.pl/swStanislawa.jpg

Akt Nr 108 Czyste

Działo się w Wolskiej Parafii dnia 11/24 Lutego 1903 roku o godzinie dziesiątej rano.
Oznajmiamy, że w obecności pełnoletnich świadków: Adama Fronczaka i Wincentego Płosajkiewicza, obu kościelnych służących, zawarto dnia dzisiejszego religijny związek małżeński pomiędzy:

Wincentym Janem Hyb, kawalerem lat 33 mającym, zarządcą, w Czyste zamieszkałym, urodzonym w Grójeckiej Parafii, synem Mateusza i Małgorzaty z Woźniaków, małżonków Hyb,

i Teofilą Głuszyńską, panną lat 27 mającą, w Czyste zamieszkałą, urodzoną w Parafii Potworów, córką Piotra i Jadwigi z Litwińskich, małżonków Głuszyńskich.

Małżeństwo poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w tutejszym Parafialnym Kościele: 18, 25 Stycznia, 1 Lutego tego roku. Nowo Zaślubieni oświadczyli, że umowy przedślubnej między sobą nie zawarli.
Oświadczyli także, że przyczyną zawarcia przez nich małżeństwa jest syn Eugeniusz urodzony 18/30 Grudnia 1896 roku w Parafii Św. Aleksandra w Warszawie; niniejszym Aktem Małżeństwa uznają go za swojego własnego i w oparciu o Art. 291 Kodeksu Cywilnego Carstwa Polskiego przyznają jemu pochodzenie i prawa prawowitego dziecka.
Religijny obrzęd ślubny odprawił tutejszy Ksiądz Wikariusz Stanisław Suchański.
Akt ten obecnym przeczytano, przez nas i przez nich podpisany został.
Ksiądz……?
[podpisy zaślubionych]

http://www.wcellmer.evbox.pl/swStanislaw_1903.jpg
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

A jednak był syn Eugeniusz:

Akt nr 1106:
http://metryki.genealodzy.pl/ksiegi/59/ ... 3-1106.jpg

Pozdrawiam,

Aneta
wojtekcell

Sympatyk

Post autor: wojtekcell »

Witam Pani Aneto

Bardzo dziękuje za ten link

Czy mogła by Pani mi powiedzieć jak znalazła Pani ten akt
Próbowałem przez wyszukiwarkę na stronie
http://metryki.genealodzy.pl/metryki.php
ale mi się nie udało, może coś źle wpisuje

Jeszcze raz bardzo dziękuje za pomoc
Wojtek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

weszłam w zespół:
http://metryki.genealodzy.pl/metryki.ph ... y=127&kt=1

i na chybił trafił otworzyłam ostatni skan z metrykami - skoro urodzony 30 grudnia, to miałam nadzieję, że jeszcze w tym samym roku odbył się chrzest ( w wielu przypadkach dzieci urodzone pod koniec roku chrzczono w już w nowym) i nie pomyliłam się.
Bardziej więc strzał aniżeli jakakolwiek reguła ;)

Pozdrawiam serdecznie

Aneta
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kamil_360 »

Witam!
Nie wiem jak reszta, ale cofając się w tył, i docierając do osób, o których mam tylko podstawowe informacje jak daty zgonuu, urodzenia, ślubu zaczynam się zastanawiać, czy w pewnym momencie nie było tak, że jakieś dziecko było nieslubne-tzn. ojcem/matką był ktoś inny, dziecko jest wynikiem zdrady, ale np. przypisani są mu inni rodzice (mąż/żona zdradzającego) lub inne takie przypadki..
Ma ktoś może wiedzę na ten temat? Czy jest to jakoś odnotowywane w aktach? Czy nie zdarzały się zakłamania? Skąd mam mieć 100 % pewność?
Bardzo proszę o rozwianie moich wątpliwości,
Dziękuję i pozdrawiam,

Kamil
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Używając języka matematyki, sprawa wygląda następująco.
Genealogia i biologia, to dwa zbiory, które mają część wspólną.
A Tobie, o który zbiór chodzi?

Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kamil_360 »

Czy moje pytanie było rzeczywiście aż tak niezrozumiałe?
Jeżeli tak Pan to określił, to sądzę, że chodzi mi o tę właśnie część wspólną.

Pozdrawiam serdecznie,
Kamil Śmieszek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”