Malinowski -Poszukuję braci babci

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Drozdowska_Józefa

Sympatyk

Malinowski -Poszukuję braci babci

Post autor: Drozdowska_Józefa »

Piszę dzisiaj już po raz trzeci i nie ma postu na forum. Co się stało? Coraz więcej wiem o rodzinie, ale wciąż mam wiele niewiadomych. Dzięki pomocy Państwa odnalazłam sporo danych o braciach dziadka. Teraz bardzo proszę o pomoc w odnalezieniu jakichkolwiek wiadomości o braciach babci. Moja babcia Michalina Wysocka ur. się w w 1878 r. w Judzikach k. Rajgrodu (obecnie woj. podlaskie). Jej rodzicami byli Józef Malinowski i Waleria Malinowska zd. Kuczyńska. Babcia miała kilku braci. O Stanisławie, Janie i Franciszku wiem co nieco. Ciocia przekazała mi, że babcia miała jeszcze dwóch braci: Wincentego Malinowskiego i Hieronima Malinowskiego, którzy wyjechali do USA. Nic o nich więcej nie wiem. Jedna z kunynek podaje, że był też brat Antoni Malinowski, wyjechał do USA i tam zmarł. Nic o nim nie wiedziałam. Może to nieznany mi brat babci lub, któryś z braci miał dwa imiona? Poszukuję jakichkolwiek o nich wiadomości. Szukam też czy bracia Franciszek i Jan Malinowscy wyjeżdżali do USA i czy ojciec mojej babci Józef Malinowski wyjeżdżał do USA. Mieszkał w Judzikach, ale ur. się prawdopodobnie w Topiłówce k. Janówki. Bardzo proszę o pomoc. Serdecznie pozdrawiam. Józefa Drozdowska
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 10 times

Poszukuję braci babci

Post autor: Grazyna_Gabi »

Witaj Joziu,
Na ellisisland jest sporo Malinowskich, moze ktorys jest Twoim.
Ten ostatni Wincenty, chyba wiekowo by sie zgadzal, no i ta sama okolica.
http://www.jewishgen.org/databases/EIDB ... ECTION=asc
i manifest:
http://www.ellisisland.org/search/shipM ... 3715130358
Hieronim
http://www.jewishgen.org/databases/EIDB ... ECTION=asc
manifest:
str. 1
http://www.ellisisland.org/search/shipM ... 301123.TIF
str.2
http://www.ellisisland.org/search/shipM ... 301123.TIF

Pierwszy manifest otwiera sie na forum, niestety nastepny nie chce,
jesli chcesz zobaczyc zapis, musisz zalogowac sie na ellisisland.

Pozdrawiam
Grazyna
Drozdowska_Józefa

Sympatyk

Poszukuję braci babci

Serdecznie dziękuję. Za jakiś czas zacznę szukać też sama, tylko, że ja nie jestem angielskojęzyczna. Teraz padam na oczy. Po piersze zapalenie tchawicy i przymusowe siedzenie w domu i korekty książki, którą w trójkę w wolnych chwilach robimy od niedzieli, a chodzi o antologię tekstów literackich i okolicznościowych poświęconych św. Brunonowi z Kwerfurtu. Jak tylko zrobimy książkę, znów powrócę do spraw genealogicznych. Pozdrawiam i licze na dalszą pomoc. Józefa
Zielińska_Beata

Re: Malinowski -Poszukuję braci babci

Post autor: Zielińska_Beata »

Drozdowska_Józefa pisze: (...) Jedna z kunynek podaje, że był też brat Antoni Malinowski, wyjechał do USA i tam zmarł. Nic o nim nie wiedziałam. Może to nieznany mi brat babci lub, któryś z braci miał dwa imiona? Poszukuję jakichkolwiek o nich wiadomości. ...
Szanowna Pani,
w Kalifornii mieszka Stephen Malinowski, syn Franciszka (Franka), wnuk Antoniego Malinowskiego (żona Emilia), który wyemigrował do USA w początkach XX w, i zamieszkał w miejscowości Utica, NY.
Ojciec Stephena był w latach 90-tych w Polsce, w miejscowościach, skąd pochodziła rodzina, ale nie dotarł do żadnych dokumentów i informacji - zaginęły w czasie wojny.
Ze Stephenem jest kontakt mailowy, i chętnie Pani pomogę, gdyby chciała Pani do niego napisać (angielskim posługuję na codzień).

Pozdrawiam
Beata
Drozdowska_Józefa

Sympatyk

Pani Beato, będę wdzięczna za pomoc. Po niedzieli ułożę dokladniejszy list po polsku, angielskiego nie znam, korzystam jedynie z dużego słownika kiedy szperam w archiwach. Może to moi krewni. Nazwisko Malinowski jest bardzo popularne, ale jeżeli dziadek tego pana pochodził z naszych stron, to mógł być bratem mojej babci. Zastanawiam się czy miał jedno imię czy może dwa. Pozdrawiam Panią serdecznie. Józefa
Zielińska_Beata

Post autor: Zielińska_Beata »

Witam :)
Jest kilka przesłanek, warto sprawdzić dopóki jeszcze można skorzystać z pamięci, a może i dokumentów, ojca Stephena - Franka, który zapewne najwięcej z całej amerykanskiej rodziny wie o rodzinie swojego ojca, Anhona. Wybrał się przecież do Polski i szukał swoich krewnych, więc z pewnością przyłoży wagę do Pani listu.

Pozdrawiam i czekam na list.
Beata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”