Dwa nazwiska panieńskie ?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Ivojag

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Ivojag »

Witam serdecznie,
w jednej z metryk nazwisko panieńskie mojej 3*prababki ( ur.+- 1790 ) to Kryszkowska v. Komorowska. Nazwisko ojca to Kryszkowski, nazwiska panieńskiego matki nie udało mi się jeszcze ustalić :(
W akcie ślubu jej syna napisano, że świadkiem był dziadek pana młodego - Komorowski. Nie był to przodek ze strony ojca pana młodego więc musiał być to przodek ze strony matki ale nie ojciec, który nazywał się Kryszkowski.
Nie mam pojęcia o co chodzi bo chyba nie jest możliwe żeby dziecko miało nazwisko i ojca i dziadka? Chyba że jest to nazwisko dwuczłonowe ale w akcie jest wyraźnie litera v. między nazwiskami.
Liczę na Państwa niezastąpioną pomoc i sugestie w wyjaśnieniu tej zagadki :)

Pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

Litera v, to : vel ( j. lacinski ) i jej tlumaczenie to - albo. Nazwisko panienskie 3* prabaki, to Kryszkowska albo Komorowska. Nazwiska uzywane wymiennie. Skoro swiadek byl ze stony matki, to mogl uzyc nazwiko: Kryszkowski albo Komorowski, co uczynil.
Wszystko zatem jest w pozadku.

Zbyszek Maderski
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Iwonko, według mnie to jest tak ; nazwisko panieńskie prababki ur. w 1790 roku jest Kryszkowska albo Komorowska, może panieńskie to Kryszkowska, a po pierwszym mężu to Komorowska ( ale to może ) lub nazwisko prababka ma dwuczłonowe z racji nowego zamieszkania jej rodziców w Komorowie i z czasem mogła być zmiana całkiem na Komorowski. Nie piszesz jasno np. nazwisko ojca to Kryszkowski, ale czyjego ojca, jeśli pana młodego ( jej syna ) to znaczy ze ma matki nazwisko - Kryszkowski ( może panna z dzieckiem ) , jeśli to ojca prababki nazwisko to jest dobrze ze Kryszkowski ( pierwszy człon ) , dalej, na ślubie jej syna czyli prababki syna byl świadkiem dziadek dla młodego czyli ojciec dla prababki - Komorowski ( już ma jedno nazwisko z drugiego członu w tym czasie czyli 50 lat później, może z racji miejsca zamieszkania ). I ostatnie pytanie ; jest to możliwe ze ojciec i dziadek maja takie samo nazwisko, ale po mieczu, czyli z dziadka na ojca i z ojca na syna, ale po matce tak nie ma, matka u nas prawie zawsze ma nazwisko po mężu, a jej dzieci maja nazwisko po ojcu ,w twoim przypadku ten młody powinien mieć nazwisko ojca, czyli męża prababki,jak się nazywał Kryszkowski to znaczy ze mąż prababki przyjął nazwisko swej żony, a chrzestny dziadek ma prawidłowe nazwisko ( może ojczym bo nie spotkałem dotąd dziadka za świadka), tak to widzę według podanej informacji ; pozdrawiam - Julian
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

zdublowało się wiec wyciąłem - Julian
Ivojag

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj Julianie, bardzo dziękuję za odpowiedź :k: właśnie odnalazłam akt zgonu mojej 4*prababki, z którego wynika, że jej nazwisko panieńskie to Komorowska. Wyszła za mąż za Michała Kryszkowskiego więc córka powinna mieć nazwisko ojca. Ale z innej metryki wynika, że nazwisko panieńskie ich córki, czyli tej mojej 3*prababki to Kryszkowska v.Komorowska. Na ślubie jej syna świadkiem był dziadek pana młodego, który nazywał się Bogusław Komorowski ale on urodził się 11 lat później niż matka mojej 3*prababki więc nie mógł być ojcem. Who is who ?
Śledząc losy przodków nie spotkałam się z miejscowością Komorów. Pojawia się Żurominek ( to chyba okolice Mławy ) i Faszczyce k/Błonia woj.mazowieckie.

Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Ostatnio zmieniony ndz 04 mar 2012, 02:37 przez Ivojag, łącznie zmieniany 1 raz.
Ivojag

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Dwa nazwiska panieńskie ?

zmad pisze:Litera v, to : vel ( j. lacinski ) i jej tlumaczenie to - albo. Nazwisko panienskie 3* prabaki, to Kryszkowska albo Komorowska. Nazwiska uzywane wymiennie. Skoro swiadek byl ze stony matki, to mogl uzyc nazwiko: Kryszkowski albo Komorowski, co uczynil.
Wszystko zatem jest w pozadku.

Zbyszek Maderski
Dziękuję za odpowiedź ale dlaczego dwa nazwiska? czy może mieć to związek z faktem, że Polska była pod zaborami i chodziło o ukrycie tożsamości?

Pozdrawiam, Iwona
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”