Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Nowocin_Beata

Witam!
Jestem zainteresowana wszystkimi osobami noszącymi nazwisko Stankiewicz oraz Maroszek/Marosek/Maros.
Wiem,że np. Jan Maroszek po I wś. zaginął. Grób jego został odnaleziony w Grodnie.
Natomiast Franciszek Stankiewicz ur. w 1859 Grójec w aktach urodzenia dzieci np. w 1883 roku posiada wpis "żołnierz".
Pozdrawiam, Beata.
Jestem zainteresowana wszystkimi osobami noszącymi nazwisko Stankiewicz oraz Maroszek/Marosek/Maros.
Wiem,że np. Jan Maroszek po I wś. zaginął. Grób jego został odnaleziony w Grodnie.
Natomiast Franciszek Stankiewicz ur. w 1859 Grójec w aktach urodzenia dzieci np. w 1883 roku posiada wpis "żołnierz".
Pozdrawiam, Beata.
Pozdrawiam, Beata.
-
teresaklosinska
Witam!
Czy jest możliwość sprawdzenia Estończyka w Armii Carskiej? Mój pradziad Karol Tomson lub Tomsohn - Estończyk powołany do wojska służył na terenia Polski. Zakochał się w Polce i po wysłużeniu ożenił się i pozostał. Był ogromnym patriotą polskim. Osiedlił się w ziemii łomżyńskiej.
Pozdrawiam
Teresa
Czy jest możliwość sprawdzenia Estończyka w Armii Carskiej? Mój pradziad Karol Tomson lub Tomsohn - Estończyk powołany do wojska służył na terenia Polski. Zakochał się w Polce i po wysłużeniu ożenił się i pozostał. Był ogromnym patriotą polskim. Osiedlił się w ziemii łomżyńskiej.
Pozdrawiam
Teresa
kierwiak pisze:Witam. Czy jest możliwość sprawdzenia nazwiska Kierwiak Michał, podobno był pułkownikiem, zmarł w Grodnie
Witaj
... tyle razy już pisałam... bardzo proszę nie powtarzać tych samych postów ...
wpisałaś/eś ( ??? ) się 22 lutego... po co dwa razy pytać o to samo nazwisko ?
lepiej przeczytaj pierwsze 10 stron z tego tematu a będzie wiadomo o co w tym wszystkim chodzi ....
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
-
robert78_28
- Sianin_1948

Wszystkie odnalezione nazwiska przez Joannę znajdują się tutajPani Joanno nie udało się nic znaleźć na temat nazwiska Lejb(Leib)?
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 899#116899
Pozdrawiam, Stefan
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
WitajLudwik_Olczyk pisze:Szanowna Pani Joanno.
A może gdzieś w spisach jest mój pradziadek Wincenty Zwierzchowski?
Pozdrawiam serdecznie.
PS.
O tych Ejsmontach (Eysymontach) nic nie ma? Szkoda.
nowe nazwisko zostanie dopisane do listy poszukiwań... niestety na Ejsmontów jeszcze nie natrafiłam ale sądzę, że w niedalekiej przyszłości pojawi się.
Joanna z d. Sawicka
Dagmaro... z całym szacunkiem do Twojej osoby ... przeczytaj pierwsze 10 stron tego tematu...a wszystkiego się dowiesz;Ash pisze:Przepraszam za błąd. Skoro posty są w dziale "mam listę/wykaz" błędnie założyłam, że ma Pani do czegoś takiego dostęp.joanna23 pisze: Witaj
Dagmaro ... ja nie mam spisu ... ja go tworzę ;
nie można czytać tylko tytuł postu i nic więcej...
tworzę wykaz na podstawie dostępnych mi źródeł-ksiąg;
Joanna z d. Sawicka
Pani Joanno, przed napisaniem jakiegokolwiek postu, zawsze czytam możliwie jak najwięcej stron z danego tematu, żeby nie robić autorowi zbędnych problemów. Tak było o tym razem... co może było błędem, bo wiele osób pisało "czy może Pani sprawdzić w swoich spisach nazwisko...", a Pani tego nie poprawiała, więc błędnie przyjęłam, że SĄ to spisy...joanna23 pisze: Dagmaro... z całym szacunkiem do Twojej osoby ... przeczytaj pierwsze 10 stron tego tematu...a wszystkiego się dowiesz;
nie można czytać tylko tytuł postu i nic więcej...
tworzę wykaz na podstawie dostępnych mi źródeł-ksiąg;
Pozdrawiam Dagmara
Nazwiska: Romik, Kierczak, Tomala, Stańczak, Nikiel (Małopolska i Śląsk)
Nazwiska: Romik, Kierczak, Tomala, Stańczak, Nikiel (Małopolska i Śląsk)