Herbarz polski od średniowiecza do XX wieku
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam Państwa!
Proszę o informację: czy "Herbarz polski od średniowiecza do XX wieku -Tadeusz Gajl " jest dostępny w Bibliotekach Cyfrowych.
Chciałam przeczytać o nazwisku, które występuje w mojej rodzinie.
Dziękuje i pozdrawiam
Anna
Proszę o informację: czy "Herbarz polski od średniowiecza do XX wieku -Tadeusz Gajl " jest dostępny w Bibliotekach Cyfrowych.
Chciałam przeczytać o nazwisku, które występuje w mojej rodzinie.
Dziękuje i pozdrawiam
Anna
- Jabłonowski_Marek

Witam!
W/w herbarz zawiera tylko spis nazwisk szlacheckich. Autor nie zawarł w nim innych informacji.
Pozdrawiam
W/w herbarz zawiera tylko spis nazwisk szlacheckich. Autor nie zawarł w nim innych informacji.
Pozdrawiam
Szczęśliwi Ci, którzy liczą swój dom w pokoleniach.
-
Sawicki_Julian

Witam , pewnie to nowa książka, a takich w cyfrowej nie będzie, bo ktoś się namęczył po to żeby ja sprzedać by się wrócił nakład ,sam ma książkę T.Gajla pt. Herby Szlacheckie Polski Porozbiorowej ale tam jest litania od góry do dołu z wymienionymi nazwiskami i ich herbami z rysunkiem, trochę jest opisu dobrze znanych rodów i dużo nowych nazwisk jako szlachta ; pozdrawiam - Julian
Witam!
Bardzo dziękuję za informacje.Wielka szkoda, że nie ma opisów nazwisk.
A czy mogę prosić jakie księgi zawierają szczegóły, o które mi chodzi.
Pozdrawiam
Anna
Pozdrawiam
Anna
Re: Herbarz polski od średniowiecza do XX wieku
Różne nazwiska w różnych, możesz spróbować wstukać nazwisko w googlebooks i zobaczyć co wyskoczy. Herbarzy, tzw., jest wiele, coraz więcej się ich pisze nadal. Google powinien pokierować jak należy, a najlepiej "ujawnić" nazwisko, wtedy ktoś pewnie podpowie...annhof pisze:Witam!
Pozdrawiam
Anna
Łucja
-
Sawicki_Julian

Witam Anno, tu u góry po lewo jest biblioteka Cyfrowa ze spisem i jest tam bardzo dużo starych książek i herbarze są, jeśli chodzi o szlachtę, nie piszesz o jakie nazwisko chodzi, ale zawsze jest w każdej książce jakaś wzmianka, dla tych średnich to jest tyle co kot napłakał, o magnatach jest w każdej książce i to dużo pisano. Podam Ci link do wolumenów , wpisać trzeba w okienko nazwisko i się samo poszuka lub podkreślone otworzyć i cała strona jest, wtedy można przejrzeć całą książkę, nazwisk jest dużo ale dopisków mało , trzeba szukać, ja prze 5 lat trochę znalazłem o swoim nazwisku plus metryki i jakaś historia się tworzy, pozdrawiam - Julian ;
http://books.google.pl/books?hl=pl&id=r ... ka&f=false
http://books.google.pl/books?hl=pl&id=r ... ka&f=false
Witaj Julianie!
Bardzo dziękuję za informacje. Pozwoliłam sobie napisać do Ciebie na pw prosząc o pomoc.Ponieważ jestem od niedawna na forum i jeszcze z tym sobie nie radzę, proszę odpowiedź przesłać na: annhof@interia.pl
Przepraszam za kłopot.
Dziekuję
Anna
Bardzo dziękuję za informacje. Pozwoliłam sobie napisać do Ciebie na pw prosząc o pomoc.Ponieważ jestem od niedawna na forum i jeszcze z tym sobie nie radzę, proszę odpowiedź przesłać na: annhof@interia.pl
Przepraszam za kłopot.
Dziekuję
Anna
-
Sawicki_Julian

- Aftanas_Jerzy

Witam!
Publikacja Tadeusza Gajla wydana w 2007 roku powinna być jeszcze dostępna w księgarniach, i chyba nie trafiła do bibliotek cyfrowych (może tylko spis nazwisk gdzieś jest - warto spytać na forum Związku Szlachty Polskiej http://www.szlachta.org.pl/ ). Jak już wcześniej powiedziano, książka zawiera: ponad 4500 barwnych ilustracji herbów szlacheckich z podaniem źródeł każdego z nich, oraz spis ponad 37 tysięcy nazwisk szlacheckich (w 55 tysiącach rodów - niektóre nazwiska odnoszą się do kilku różnych herbów), Jest to najpełniejszy opublikowany spis polskich herbów i nazwisk szlacheckich obejmujący okres od średniowiecza do XX wieku. Można też popyt
Wiele z tych nazwisk już w Polsce nikt nie nosi (emigracja, wymarcie, zmiana urzędowa nazwiska). Nie każdy nosiciel nazwiska podanego w wykazie ma pochodzenie szlacheckie, bo tzw "przypadkowa zbieżność nazwisk" wśród przedstawicieli rożnych stanów była zjawiskiem częstym (arystokrata, szlachcic, chłop czy mieszczan mógł mieć takie samo nazwisko np Potocki). Dlatego pochodzenie szlacheckie dokumentuje się jedynie przez powiązanie dokumentami z przodkiem niewątpliwie szlacheckim.
Kazimierz Rymut wydał w 1992 roku kilkutomowy "Słownik nazwisk współcześnie w Polsce używanych' opracowany na podstawie materiałów Rządowego Centrum Informacyjnego PESEL, zawierający przeszło 800 tysięcy nazwisk 37,4 milinów obywateli polskich wg stanu na koniec 1990 roku, z podaniem geograficznego podziału występowania w ówczesnych województwach, wsród których zapewne są też nazwiska szlachty, ale nikt jeszcze ich nie wyodrębnił, bo to z ww względów nie jest proste zadanie. Na podstawie pracy K. Rymuta portal "Moi Krewni" udostępnili w internecie program z mapką "częstotliwości występowania" poszczególnych nazwisk.
Publikacja Tadeusza Gajla wydana w 2007 roku powinna być jeszcze dostępna w księgarniach, i chyba nie trafiła do bibliotek cyfrowych (może tylko spis nazwisk gdzieś jest - warto spytać na forum Związku Szlachty Polskiej http://www.szlachta.org.pl/ ). Jak już wcześniej powiedziano, książka zawiera: ponad 4500 barwnych ilustracji herbów szlacheckich z podaniem źródeł każdego z nich, oraz spis ponad 37 tysięcy nazwisk szlacheckich (w 55 tysiącach rodów - niektóre nazwiska odnoszą się do kilku różnych herbów), Jest to najpełniejszy opublikowany spis polskich herbów i nazwisk szlacheckich obejmujący okres od średniowiecza do XX wieku. Można też popyt
Wiele z tych nazwisk już w Polsce nikt nie nosi (emigracja, wymarcie, zmiana urzędowa nazwiska). Nie każdy nosiciel nazwiska podanego w wykazie ma pochodzenie szlacheckie, bo tzw "przypadkowa zbieżność nazwisk" wśród przedstawicieli rożnych stanów była zjawiskiem częstym (arystokrata, szlachcic, chłop czy mieszczan mógł mieć takie samo nazwisko np Potocki). Dlatego pochodzenie szlacheckie dokumentuje się jedynie przez powiązanie dokumentami z przodkiem niewątpliwie szlacheckim.
Kazimierz Rymut wydał w 1992 roku kilkutomowy "Słownik nazwisk współcześnie w Polsce używanych' opracowany na podstawie materiałów Rządowego Centrum Informacyjnego PESEL, zawierający przeszło 800 tysięcy nazwisk 37,4 milinów obywateli polskich wg stanu na koniec 1990 roku, z podaniem geograficznego podziału występowania w ówczesnych województwach, wsród których zapewne są też nazwiska szlachty, ale nikt jeszcze ich nie wyodrębnił, bo to z ww względów nie jest proste zadanie. Na podstawie pracy K. Rymuta portal "Moi Krewni" udostępnili w internecie program z mapką "częstotliwości występowania" poszczególnych nazwisk.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
Sawicki_Julian

Witam Aniu, przeszukałem jeszcze w moich książkach o szlachcie i nie ma takiego nazwiska, tak z pamięci to gdzieś o nich czytałem, mogło być tez trochę zmienione nazwisko. Tu dużo by pomógł Jerzy Szczerbiński, ale Ewa Osipowicz skutecznie nas rozdzieliła, szkoda tylko ze ci co maja coś do powiedzenia odchodzą obrażeni. Jeśli byli Twoi związani z Litwą lub Podlasiem albo Podolem to bardzo dużo jest nawet w moim przypadku z nazwiska w książce Jana Ciechanowicza pt . Rody Rycerskie Wielkiego Księstwa Litewskiego, może ktoś ma taką książkę, ja mam tylko o swoich 15 stron o jednym nazwisku ; pozdrawiam -Julian
- Szczerbiński

Witam!
Jerzy Aftanas napisał:
A co do Kazimierza Rymuta, to tak jak każdy z autorów ma swoje jasne jak i ciemne strony. Osobiście uważam, że autor ten popełnił jeden zasadniczy błąd a mianowicie nie przywiązywał zbyt wiele uwagi do pochodzenia nazwisk (szczególnie szlacheckich) tzw. 'odmiejscowych'
Pozdrawiam Jerzy
PS. Kiedyś obiecywałeś mi rozwinąć wątek grecki ...
Wysłany: 04-03-2012 - 11:11 *
Witaj Julku i Anno!
Liszkowscy herbu Prawdzic - wyszli z Liszkowa powiecie inowrocławskim. Andrzej Kasper był komendantem różańskim oraz bratankiem i spadkobiercą ks. Andrzeja kanonika inflanckiego, proboszcza bialskiego (1755 r.). W roku 1786 urodził się Jerzy (metryki w Kutlau) syn Krystyna i Róży Welimann. W roku 1811 zaślubił on w Bobrowie (dep. bydgoski) Ludwikę Kczewską urodzoną w 1787 (metryki w Materni) córkę Kazimierza i Anny z Braunków.
Pozdrawiam Was.
Jerzy
*(moderacja - scalenie wypowiedzi wysyłanych na Forum)
Jerzy Aftanas napisał:
Zgadzam się z tym powiedzeniem jedynie połowicznie, a mianowicie z tym, że szlachectwo powinno się wiązać z dokumentami rodzinnymi (oczywiście własnymi, wiarygodnymi i rzetelnymi). Dobrze, gdy takie dokumenty istniały (od XVIII w postaci różnego rodzaju metryk), a co z dokumentami wcześniejszymi? Były różne .. niektóre były w postaci świadectw (nawet czasami ustnych zaświadczeń od sąsiadów) i różnego typu zaświadczeń pisarskich etc. etc. Jednak głównym źródłem informacji były także herbarze pisane najczęście przez księży i zakonników, którym trudno nie zaufać. We wstępach do tych herbarzy autorzy podają (z reguły) źrodła z których korzystali przy ich tworzeniu. Reasumując każde źródło informacji (także herbarze) ma swoją wagę (adekwatnie do swoich czasów). Przy ustalaniu dzisiejszego domniemanego szlachectwa warto brać pod uwagę wszystkie możliwe ewentualności.Dlatego pochodzenie szlacheckie dokumentuje się jedynie przez powiązanie dokumentami z przodkiem niewątpliwie szlacheckim.
A co do Kazimierza Rymuta, to tak jak każdy z autorów ma swoje jasne jak i ciemne strony. Osobiście uważam, że autor ten popełnił jeden zasadniczy błąd a mianowicie nie przywiązywał zbyt wiele uwagi do pochodzenia nazwisk (szczególnie szlacheckich) tzw. 'odmiejscowych'
Pozdrawiam Jerzy
PS. Kiedyś obiecywałeś mi rozwinąć wątek grecki ...
Wysłany: 04-03-2012 - 11:11 *
Witaj Julku i Anno!
Liszkowscy herbu Prawdzic - wyszli z Liszkowa powiecie inowrocławskim. Andrzej Kasper był komendantem różańskim oraz bratankiem i spadkobiercą ks. Andrzeja kanonika inflanckiego, proboszcza bialskiego (1755 r.). W roku 1786 urodził się Jerzy (metryki w Kutlau) syn Krystyna i Róży Welimann. W roku 1811 zaślubił on w Bobrowie (dep. bydgoski) Ludwikę Kczewską urodzoną w 1787 (metryki w Materni) córkę Kazimierza i Anny z Braunków.
Pozdrawiam Was.
Jerzy
*(moderacja - scalenie wypowiedzi wysyłanych na Forum)
- Jabłonowski_Marek

Witam!
Mam w swojej bibliotece 5 tomów Rodów Rycerskich Wielkiego Księstwa Litewskiego Jana Ciechanowicza.
Mogę pomóc.
Pozdrawiam
Mam w swojej bibliotece 5 tomów Rodów Rycerskich Wielkiego Księstwa Litewskiego Jana Ciechanowicza.
Mogę pomóc.
Pozdrawiam
Szczęśliwi Ci, którzy liczą swój dom w pokoleniach.
-
Sawicki_Julian

Dziękuje Jerzy za poświęcony czas, Anna to przeczyta i porówna ze swoimi , chyba jest mało takich nazwisk ze trudno coś więcej znaleźć, a ze ziemia Różańska i Inflanty to będzie o nich zapewne i w tej książce Jana Ciechanowicza co podałem powyżej, tam też zdarzają się błędnie podane imiona ; pozdrawiam - Julian.
-
Zambrzycka_Jadwiga

Witaj, Marku.
Czy mógłbyś w "Rodach rycerskich W.X.L." Jana Ciechanowicza sprawdzić nazwisko Zambrzycki/Zembrzycki?
Pozdrawiam.
Jadwiga z Zambrzyckich
Czy mógłbyś w "Rodach rycerskich W.X.L." Jana Ciechanowicza sprawdzić nazwisko Zambrzycki/Zembrzycki?
Pozdrawiam.
Jadwiga z Zambrzyckich
Witaj Marku!
Czy mógłbyś sprawdzić nazwisko Liszkowski i Zalewski w księdze " Rody Rycerstwa Wielkiego Księstwa Litewskiego" Jana Ciechanowicza
Dziękuję
Pozdrawiam
Anna
Czy mógłbyś sprawdzić nazwisko Liszkowski i Zalewski w księdze " Rody Rycerstwa Wielkiego Księstwa Litewskiego" Jana Ciechanowicza
Dziękuję
Pozdrawiam
Anna