Dzień dobry. W inwentarzu z 1780 roku, opisującym zabudowania w interesującej mnie wsi,położonej na ziemi lwowskiej, występuje następujący opis:
1. Szpichlerz. Słupy z Dylów Dębowych, strzewiony, ściany na sztandarach
oraz
2. Spiżarnia w Podwórzu, na Sztandarach, w Słupy Dylami Ciesanemi budowana.
Proszę o wyjaśnienie, może ktoś wie, co to są te sztandary.
Stanisław
''ściany na sztandarach'' - opis Inwentarza..
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
CzuczuStanisław

Stanisławie,
zobacz hasło: „Sztandar” w:
- Jan Karłowicz, Jan Łoś, Słownik gwar polskich, T. 5, R, S, Ś, T, s. 320,
- Słownik języka polskiego, ułożony pod red. Jana Karłowicza, Adama Kryńskiego i Władysława Niedźwiedzkiego, Warszawa 1915, t. VI. S-Ś, s. 667 i 668 – licznik stron: 683/810 i 684/810.
Łączę pozdrowienia –
Lidia
zobacz hasło: „Sztandar” w:
- Jan Karłowicz, Jan Łoś, Słownik gwar polskich, T. 5, R, S, Ś, T, s. 320,
- Słownik języka polskiego, ułożony pod red. Jana Karłowicza, Adama Kryńskiego i Władysława Niedźwiedzkiego, Warszawa 1915, t. VI. S-Ś, s. 667 i 668 – licznik stron: 683/810 i 684/810.
Łączę pozdrowienia –
Lidia
-
Sawicki_Julian

Witam , widziałem w 60 latach takie budowy z drzewa , sztandary to narożne słupy stojące w pionie wpuszczone wycięciem w bal w poziomie, a długi przez cały budynek zwany u nas przycieś który leży na podmurówce z kamienia, na samej górze ściany jest drugi bal tak samo długi co łączy całą ścianę zwany płatwą . W pionie w ścianie co kawałek musi być drugi słup na długość bali ,te słupy narożne ( sztandary ) i te środkowe mają wycięty kanał od dołu do samego końca w górze by w nie wsuwać bale z odpowiednio dopasowanym wypustem do kanału - korytka, a że to nie dom tylko szpichlerz to zamiast bali były trochę cieńsze niż bale zwane dyle oskórowane i dopasowane by przylegały do siebie leżące na sobie w poziomie. Między nimi przekładka z siana ,tak budowali z drzewa , wszystko było łączone na wpusty i wypusty wydłubane w klocku i wiercono otwory, wbijano kołki , budowano bez gwoździ, siekiera, ręczna piła, świder i dłuto to były narzędzia do budowy np. domu - pozdrawiam - Julian
-
CzuczuStanisław

W Małopolsce uszczelniano mchem i powrósłami plecionymi ze słomy.Sawicki_Julian pisze:... bale (...) dopasowane by przylegały do siebie leżące na sobie w poziomie. Między nimi przekładka z siana
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice