Wiskitki cmentarz ewangelicki
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Augustyniak_Irena

Jestem wstrząśnięta stanem cmentarza ewangelickiego w Wiskitkach a raczej tego co po nim pozostało. Starsi ludzie pytani o drogę nie bardzo orientowali się, że gdzie jest jakiś inny cmentarz niż ten normalny. Mówią raczej o żydowskim. W końcu trafiliśmy : kępa krzaków widoczna z ul. Armii Krajowej , pomiędzy zabudowaniami. Sąsiedzi mówią, że tam nic nie ma. Jednak jest. Po wdarciu się wąskimi tunelami widać w gęstych krzakach zniszczone groby , płyty najczęściej porośnięte mchem. Napisy są nie tylko w języku niemieckim ale i polskim oraz angielskim. Na niektórych znicze. Wychodząc z krzaków wpada się na plac zabaw zrobiony na części cmentarza. Nie rozumiemy. Naokoło zabudowania, teren odkryty, blisko ulica i kościół. W Koszajcu koło Brwinowa jest również cmentarz ewangelicki zniszczony ale ogrodzony i oczyszczony. Podaję dane, które udało nam się odczytać w Wiskitkach :
Fryderyk Domke zm. 4.11.1888 w wieku 66 lat
Karl Eckstein, ur.w Piotrkowie 12.08.1861, zm.1.11.1878 w Wiskitkach
Albertyna z Sztejnów Bunclerowa ur.w Rawie 17.12.1846, zmarła w 1913 r
Józef Robert Govenlock ur.4.07.1874, zm.9.08.1886
Jakub Hay zm. 18.05.1879 w wieku 59 lat
Antoni Hellweger zm.19.02.1877 w wieku 47 lat
Ryszard Hellweger zm.21.09.1876 w wieku lat 6 ?
Paulina Hellweger zm 15.10.1877 w wieku 3 lat
Alexander Kedslie urodzony w Edynburgu 28.02.1789, zmarł w Żyrardowie 9.10.1873
Andrew Kedslie jego syn , ur 31.08.1819 zm.6.07.1858
A. Lause ur. 23.09.1860 , zm. 19.07.1866
Jest jeszcze nazwisko Acher ale nie udało mi się odczytać danych.
Niektóre płyty są chyba odwrócone napisami do dołu.
Fryderyk Domke zm. 4.11.1888 w wieku 66 lat
Karl Eckstein, ur.w Piotrkowie 12.08.1861, zm.1.11.1878 w Wiskitkach
Albertyna z Sztejnów Bunclerowa ur.w Rawie 17.12.1846, zmarła w 1913 r
Józef Robert Govenlock ur.4.07.1874, zm.9.08.1886
Jakub Hay zm. 18.05.1879 w wieku 59 lat
Antoni Hellweger zm.19.02.1877 w wieku 47 lat
Ryszard Hellweger zm.21.09.1876 w wieku lat 6 ?
Paulina Hellweger zm 15.10.1877 w wieku 3 lat
Alexander Kedslie urodzony w Edynburgu 28.02.1789, zmarł w Żyrardowie 9.10.1873
Andrew Kedslie jego syn , ur 31.08.1819 zm.6.07.1858
A. Lause ur. 23.09.1860 , zm. 19.07.1866
Jest jeszcze nazwisko Acher ale nie udało mi się odczytać danych.
Niektóre płyty są chyba odwrócone napisami do dołu.
Danke für diese Information. Wir haben den Friedhof 2007 leider nicht gefunden.
Dziękuję za te informacje. Nie znaleźliśmy cmentarz w 2007 roku, niestety. (Google Translation!?!)
Pozdrawiam
Ursula
Dziękuję za te informacje. Nie znaleźliśmy cmentarz w 2007 roku, niestety. (Google Translation!?!)
Pozdrawiam
Ursula
-
Boroch_Marek

Oprócz cmentarzy w Wiskitkach i Koszajcu znam jeszcze 2 cmentarze ewangelickie w tej okolicy . Jeden zadbany i ogrodzony w Grodzisku Mazowieckim na skrzyżowaniu ulic Fabrycznej i Żytniej i drugi bardzo zaniedbany , zarośnięty , ze zniszczonym ogrodzeniem i bez płyt nagrobnych w południowej części Milanówka na ulicy Średniej.
Może ktoś zna historię w/w cmentarza w Milanówku oraz nazwiska osób tu pochowanych ?
Pozdrawiam
Marek
Może ktoś zna historię w/w cmentarza w Milanówku oraz nazwiska osób tu pochowanych ?
Pozdrawiam
Marek
-
Augustyniak_Irena

Udało mi się odczytać część danych dotyczących nazwiska Acher :
Oskar Heinrich Acher ur.1895 , dziecko (geliebles kind) , niestety nie widać drugiej daty.
--
Poszukuję informacji o innych cmentarzach ewangelickich, na których w I połowie XIX w mogliby być pochowani ewangelicy z Guzowa, Sade Budy, ewentualnie Brwinowa.
pozdrawiam
Irena
Oskar Heinrich Acher ur.1895 , dziecko (geliebles kind) , niestety nie widać drugiej daty.
--
Poszukuję informacji o innych cmentarzach ewangelickich, na których w I połowie XIX w mogliby być pochowani ewangelicy z Guzowa, Sade Budy, ewentualnie Brwinowa.
pozdrawiam
Irena
Ilustracją powyższego opisu, opuszczonego Cmentarza Ewangelickiego w Wiskitkach, mogą być zdjęcia zamieszczone na stronie Rodziny Wajszczuków:
Fot. 1. Jeden z niewielu zachowanych nagrobków – śp. Józef Robert Govenlock.
Fot. 2. Pozostałości krzyża nagrobnego.
Fot. 3. Pozostałości innego grobu.
Ireno,
ewangelicy, mieszkańcy Guzowa i Sade Budy, w I połowie XIX wieku mieli swój cmentarz przypuszczalnie w Wiskitkach właśnie. Pod koniec XIX wieku, ewangelicy z Sade Budy, mogli już być grzebani w Żyrardowie.
Rozbudowa Żyrardowa w latach 70. i 80. XIX wieku odbywała się na ogół według planu regulacyjnego z około 1871 roku. Zgodnie z tym planem w 1881 roku założono w Żyrardowie cmentarz (o wymiarach 19 x 134 m). Nowopowstały cmentarz (otworzony grudniu 1881 roku) był pierwotnie przeznaczony głównie dla pracowników fabryki. Zdecydowanie większa część cmentarza przeznaczona została dla katolików, a mniejsza dla ewangelików i prawosławnych. Zarząd nad cmentarzem należał początkowo do fabryki. W roku 1891 (1894?) zarząd cmentarzem został przekazany władzom kościelnym.
Niestety, Troska o cmentarz Ewangelicko-Augsburski w Żyrardowie, pozostawia też wiele do życzenia.
Zobacz, na dołączonym fragmencie planu starej części cmentarza rzymskokatolickiego w Żyrardowie, usytuowanie cmentarza ewangelicko-augsburskiego.
Łączę pozdrowienia –
Lidia
Fot. 1. Jeden z niewielu zachowanych nagrobków – śp. Józef Robert Govenlock.
Fot. 2. Pozostałości krzyża nagrobnego.
Fot. 3. Pozostałości innego grobu.
Ireno,
ewangelicy, mieszkańcy Guzowa i Sade Budy, w I połowie XIX wieku mieli swój cmentarz przypuszczalnie w Wiskitkach właśnie. Pod koniec XIX wieku, ewangelicy z Sade Budy, mogli już być grzebani w Żyrardowie.
Rozbudowa Żyrardowa w latach 70. i 80. XIX wieku odbywała się na ogół według planu regulacyjnego z około 1871 roku. Zgodnie z tym planem w 1881 roku założono w Żyrardowie cmentarz (o wymiarach 19 x 134 m). Nowopowstały cmentarz (otworzony grudniu 1881 roku) był pierwotnie przeznaczony głównie dla pracowników fabryki. Zdecydowanie większa część cmentarza przeznaczona została dla katolików, a mniejsza dla ewangelików i prawosławnych. Zarząd nad cmentarzem należał początkowo do fabryki. W roku 1891 (1894?) zarząd cmentarzem został przekazany władzom kościelnym.
Niestety, Troska o cmentarz Ewangelicko-Augsburski w Żyrardowie, pozostawia też wiele do życzenia.
Zobacz, na dołączonym fragmencie planu starej części cmentarza rzymskokatolickiego w Żyrardowie, usytuowanie cmentarza ewangelicko-augsburskiego.
Łączę pozdrowienia –
Lidia
-
Augustyniak_Irena

Lidia i Marek : dziękuję bardzo za informacje, w miarę mozliwości sprawdzę Grodzisk.Milanówek i Żyrardów.
Jeśli chodzi o zdjęcia z Wiskitek to teraz, dopóki nie ma zieleni, widać znacznie więcej tablic nagrobnych.
Znalazłam natomiast, że Kedslie, Govenlock i Hay to nazwiska rodzin szkockich.
Zastanawiam się też kto ma prawo / obowiązek jeśli chodzi o opiekę nad tymi cmentarzami.
pozdrawiam
Irena
Jeśli chodzi o zdjęcia z Wiskitek to teraz, dopóki nie ma zieleni, widać znacznie więcej tablic nagrobnych.
Zastanawiam się też kto ma prawo / obowiązek jeśli chodzi o opiekę nad tymi cmentarzami.
pozdrawiam
Irena
- Komorowski_Longin

Witam
We wsi Zimnice pow. Grodzisk Maz. też jest, a raczej są pozostałości po cmentarzu Ewangelickim, pisałem już o tym na Forum.
Pozdrawiam Longin.
We wsi Zimnice pow. Grodzisk Maz. też jest, a raczej są pozostałości po cmentarzu Ewangelickim, pisałem już o tym na Forum.
Pozdrawiam Longin.
Pozdrawiam Longin
Re: Wiskitki cmentarz ewangelicki
WitamAugustyniak_Irena pisze:Lidia i Marek : dziękuję bardzo za informacje, w miarę mozliwości sprawdzę Grodzisk.Milanówek i Żyrardów.
pozdrawiam
Irena
Cmentarz Ewangielicki w Błoniu jest powoli ale sukcesywnie likwidowany.Groby sa niszczone a powstają nowe.Tez jestem tym przerażona.Tam mam pochowanych swoich pradziadków .Sprzatam groby sąsiednie ..Cmentarz w Trzciance w Białej Miedzychodzie..zgroza
W Płochocinie była Kaplica ewangielicka śladu nie ma..
Pozdrawiam Anna
-
Augustyniak_Irena

Aniu
gdzie dokładnie jest cmentarz ewangelicki w Błoniu ?
pozdrawiam
Irena
pozdrawiam
Irena
Główną aleją 70m i po prawej stronie w głębi..Augustyniak_Irena pisze:Aniu
pozdrawiam
Irena
Tam sa takie nazwiska Sussdorf, Hube, Berendt..bardzo mało grobow zostało
Anna
-
Augustyniak_Irena

Marku
znalazłam taką informację o cmentarzu w Milanówku
http://brzozowa.pl/projekt-cm.-ewangelicki-,219.html
pozdrawiam
Irena