Czy jest to prawdopodobne? prośba o pomoc
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Lubryczyński_Ireneusz

Witam,
Otóż moi najwcześniejsi przodkowie noszący nazwisko Kalbarczyk: Franciszek i Katarzyna mieszkali w parafii Jedlińsk. W 1726r. urodziło im się pierwsze dziecko Jadwiga. Przypuszczam, że Franciszek mógł się urodzić w latach 1700 – 1710. Niestety aktu jego urodzenia niestety nie mam. Przeglądałem księgi ochrzczonych w Jedlińsku z lat wcześniejszych tzn. z 1671 – 1690 i odnalazłem, że: w 1677r. ochrzczono Mariannę c. Feliksa i Katarzyny Kalbarczyków, dodam, że przed 1677r. nazwisko Kalbarczyk nie występuje w tych księgach .
Przeglądając księgi parafialne Warki całkiem przypadkowo znalazłem akt ślubu z 1637r. Marcina Kalbarczyka z Anną Kowalik. Ślub ten zawarty był w mieście Warce. Niestety żadnej adnotacji co do tego skąd pochodził Marcin - nie było .
I tu mam pytanie: czy mogę przypuszczać/sądzić, że Marcin Kalbarczyk mógł być w jakiś sposób spokrewniony z Feliksem Kalbarczykiem z parafii Jedlińsk czy z późniejszymi przedstawicielami Kalbarczyków z parafii Jedlińsk czyli Franciszkiem i Katarzyną? Bardzo proszę o jakieś wskazówki. pozdrawiam Irek
Otóż moi najwcześniejsi przodkowie noszący nazwisko Kalbarczyk: Franciszek i Katarzyna mieszkali w parafii Jedlińsk. W 1726r. urodziło im się pierwsze dziecko Jadwiga. Przypuszczam, że Franciszek mógł się urodzić w latach 1700 – 1710. Niestety aktu jego urodzenia niestety nie mam. Przeglądałem księgi ochrzczonych w Jedlińsku z lat wcześniejszych tzn. z 1671 – 1690 i odnalazłem, że: w 1677r. ochrzczono Mariannę c. Feliksa i Katarzyny Kalbarczyków, dodam, że przed 1677r. nazwisko Kalbarczyk nie występuje w tych księgach .
Przeglądając księgi parafialne Warki całkiem przypadkowo znalazłem akt ślubu z 1637r. Marcina Kalbarczyka z Anną Kowalik. Ślub ten zawarty był w mieście Warce. Niestety żadnej adnotacji co do tego skąd pochodził Marcin - nie było .
I tu mam pytanie: czy mogę przypuszczać/sądzić, że Marcin Kalbarczyk mógł być w jakiś sposób spokrewniony z Feliksem Kalbarczykiem z parafii Jedlińsk czy z późniejszymi przedstawicielami Kalbarczyków z parafii Jedlińsk czyli Franciszkiem i Katarzyną? Bardzo proszę o jakieś wskazówki. pozdrawiam Irek
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
"Przeglądając księgi parafialne Warki całkiem przypadkowo znalazłem akt ślubu z 1637r."
Irku!
napiszże więcej o wareckich księgach z 1637! gdzie przeglądałeś??? i co jeszcze mogłeś przejrzeć oprócz 1637?
P.S. mam nadzieję, że zajrzysz do późnego wieczora, bo będziesz miał na sumieniu nieprzespaną noc..chyba nie tylko moją:))))
Irku!
napiszże więcej o wareckich księgach z 1637! gdzie przeglądałeś??? i co jeszcze mogłeś przejrzeć oprócz 1637?
P.S. mam nadzieję, że zajrzysz do późnego wieczora, bo będziesz miał na sumieniu nieprzespaną noc..chyba nie tylko moją:))))
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Lubryczyński_Ireneusz

Witam, księgi przeglądałem w kancelarii parafialnej w kościele pw. Matki Bożej Szkaplerznej. Ksiegi metrykalne ochrzczonych i zaślubionych rozpoczynają się bodajże od 1619r. i tak pod datą 1637r. po raz pierwszy odnalazłem interesujące mnie nazwisko Kalbarczyk. reszta jak powyżej. jak myślisz Włodku co powinienem teraz zrobić z tym fantem? z góry dziękuję za jakiekolwiek podpowiedzi. pozdrawiam Irek
-
Sroczyński_Włodzimierz

Sfotografować:)
Przepraszam, ale jestem pod wrażeniem informacji, że są!
Od wielu lat z różnych źródeł (w tym z parafii dawno temu) miałem informacje, że zostały zniszczone w 1945!
Albo się znalazły, albo mnie zbywano (telefonicznie). W Warce byłem w sierpniu, ale już nawet do kancelarii nie zaglądałem, bo ileż można...
Jak się otrząsnę z szoku to pomyślę co i jak.
Ba! toż przekazy mówią, że wareckie były "pretrydenckie" (śluby AD 1510!)
Pozdrawiam!
Przepraszam, ale jestem pod wrażeniem informacji, że są!
Od wielu lat z różnych źródeł (w tym z parafii dawno temu) miałem informacje, że zostały zniszczone w 1945!
Albo się znalazły, albo mnie zbywano (telefonicznie). W Warce byłem w sierpniu, ale już nawet do kancelarii nie zaglądałem, bo ileż można...
Jak się otrząsnę z szoku to pomyślę co i jak.
Ba! toż przekazy mówią, że wareckie były "pretrydenckie" (śluby AD 1510!)
Pozdrawiam!
-
Lubryczyński_Ireneusz

Widzę, że naprawdę Cię ucieszyłem informacjami
w Warce są dwa kościoły tzw. duży kościół i mały. Duży pw. św. Mikołaja i mały pw. Matki Bożej Szkaplerzenej ( kościół i klasztor pofranciszkański) i to w tym kościółku znajdują się najstarsze księgi metrykalne parafii Warka. Tak jak wcześniej napisałem księgi rozpoczynają się od 1619!!! wcześniejszych nie ma. pozdrawiam Irek
-
Sroczyński_Włodzimierz

mała szybka kwerenda wśród forumowiczów dała m.in taki rezultat
"oficjalnie (np według rocznika archidiecezjalnego) metryki zostały w (bodajże 198..r) przeniesione z hmm..do
ale metryki 1826 i młodsze
o tym co się stało z wcześniejszymi (od 1826) brak zapisu
o tym co się stało ze starszymi niż 1619... tylko teraz niech ktoś mi powie "spaliły się w 1945" to zabiję śmiechem:)
Irku: Ty jesteś na miejscu? ja dziś z proboszczem próbowałem się skontaktować telefonicznie (ścieżka wskazana przez wikarego) ale mi się nie udało
jak "technicznie" umawia się na przeglądanie (i ew. inne prace) i czy byłbys może zainteresowany?:)
1619 też nieźle..ale te "dworzaczkowe 1510" najbardziej mi zaiskrzyło
a 1619 to faktycznie 1619 czy na okładce tak stało?:)
"oficjalnie (np według rocznika archidiecezjalnego) metryki zostały w (bodajże 198..r) przeniesione z hmm..do
ale metryki 1826 i młodsze
o tym co się stało z wcześniejszymi (od 1826) brak zapisu
o tym co się stało ze starszymi niż 1619... tylko teraz niech ktoś mi powie "spaliły się w 1945" to zabiję śmiechem:)
Irku: Ty jesteś na miejscu? ja dziś z proboszczem próbowałem się skontaktować telefonicznie (ścieżka wskazana przez wikarego) ale mi się nie udało
jak "technicznie" umawia się na przeglądanie (i ew. inne prace) i czy byłbys może zainteresowany?:)
1619 też nieźle..ale te "dworzaczkowe 1510" najbardziej mi zaiskrzyło
a 1619 to faktycznie 1619 czy na okładce tak stało?:)
-
Lubryczyński_Ireneusz

Tak jestem miejscowy:) no więc wygląda to tak: po rozmowie z Ks. Proboszczem ustaliliśmy że trzeba te księgi zdigitalizować i właśnie to czynię !!! jednak na razie będą one dostępne w kancelarii parafialnej w Warce. Co dalej??? wszystko zalezy od Ks. Proboszcza.
i na okładce stoi data 1619 - 1754 i w środku akta rozpoczynają się z datą 1619r. Irek
i na okładce stoi data 1619 - 1754 i w środku akta rozpoczynają się z datą 1619r. Irek
-
Sroczyński_Włodzimierz

No co Ty? tylko w Warce? cała Warka w sieci, Archiwum AW jest albo mogłoby być
no nie rób nam tego, negocjuj, pokaż -bezpłatnie dla wszystkich...
aj no jechać można, ale...

a jak to będzie można przeglądać? daj zajawkę:) bo jak odetną księgi ale zdjęcia "takie sobie"
chcesz lampę? aparat? obiektyw? przewracacza kartek?:)
no nie rób nam tego, negocjuj, pokaż -bezpłatnie dla wszystkich...
aj no jechać można, ale...
a jak to będzie można przeglądać? daj zajawkę:) bo jak odetną księgi ale zdjęcia "takie sobie"
chcesz lampę? aparat? obiektyw? przewracacza kartek?:)
-
Lubryczyński_Ireneusz

-
Sroczyński_Włodzimierz

załóż nowy nt digitalizacji Warki to posty z tego usunę:) sam sobie winny jesteś:)))
a jak z tych zdjęć będzie można korzystać na miejscu?
co tu można w temacie napisać?:( mogło być , mogło nie być
a jak z tych zdjęć będzie można korzystać na miejscu?
co tu można w temacie napisać?:( mogło być , mogło nie być
Na temat:
- przypuszczać można, bo kto zabroni budować robocze hipotezy
- z sądzeniem bym się wstrzymał
- w moim przypadku kilka niemal pewnych hipotez legło po jakimś czasie w gruzach zaś kilka tych z gatunku zbudowanych li tylko na oparach informacji z czasem zyskało potwierdzenie
- miałem okazję poszukiwać przodków z nazwiskami niezwykle rzadkimi, obecnie powiedzmy ok 100 noszących je ludzi a wcześniej często i mniej iii....... i tak kilkakrotnie znajdywały się indywidua całkiem niespokrewnione i to zamieszkałe w nieodległych rejonach
- Kolbarczyków, według „moikrewni.pl” jest przeszło 4000 więc w tym wypadku prawdopodobieństwo oceniałbym raczej nisko.
Tu niestety wypowiedź Włodka, choć lakoniczna jest chyba najwłaściwsza:
„mogło być, mogło nie być”
A teraz nie na temat:
RATUNKU ZARAZ ZABRAKNIE MIEJSCA NA ODDZIAŁACH KARDIOLOGII!
„na okładce stoi data 1619 – 1754”
Czy są inne księgi, dalsze lata, tzn 1755 – 1807?
Pozdrawiam
Hubert Niewęgłowski
- przypuszczać można, bo kto zabroni budować robocze hipotezy
- z sądzeniem bym się wstrzymał
- w moim przypadku kilka niemal pewnych hipotez legło po jakimś czasie w gruzach zaś kilka tych z gatunku zbudowanych li tylko na oparach informacji z czasem zyskało potwierdzenie
- miałem okazję poszukiwać przodków z nazwiskami niezwykle rzadkimi, obecnie powiedzmy ok 100 noszących je ludzi a wcześniej często i mniej iii....... i tak kilkakrotnie znajdywały się indywidua całkiem niespokrewnione i to zamieszkałe w nieodległych rejonach
- Kolbarczyków, według „moikrewni.pl” jest przeszło 4000 więc w tym wypadku prawdopodobieństwo oceniałbym raczej nisko.
Tu niestety wypowiedź Włodka, choć lakoniczna jest chyba najwłaściwsza:
„mogło być, mogło nie być”
A teraz nie na temat:
RATUNKU ZARAZ ZABRAKNIE MIEJSCA NA ODDZIAŁACH KARDIOLOGII!
„na okładce stoi data 1619 – 1754”
Czy są inne księgi, dalsze lata, tzn 1755 – 1807?
Pozdrawiam
Hubert Niewęgłowski
-
Lubryczyński_Ireneusz

Bardzo dziękuję Włodku i Hubercie.
Co do ksiąg to na razie je fotografuje, później zamierzam zgrać je na płyty CD (takie miałem wytyczne) i oddać do archiwum parafialnego. Co dalej??? Myślę, że jeśli Kuria i Ksiądz Proboszcz pozwolą na opublikowanie ich w internecie to napewno tak zrobimy. Może podpowiecie mi jak to wygląda od strony prawnej (prawo kanoniczne, zezwolenia itd.)? Irek
Co do ksiąg to na razie je fotografuje, później zamierzam zgrać je na płyty CD (takie miałem wytyczne) i oddać do archiwum parafialnego. Co dalej??? Myślę, że jeśli Kuria i Ksiądz Proboszcz pozwolą na opublikowanie ich w internecie to napewno tak zrobimy. Może podpowiecie mi jak to wygląda od strony prawnej (prawo kanoniczne, zezwolenia itd.)? Irek
-
Sroczyński_Włodzimierz

nie ma żadnych ograniczeń ze strony prawnej do publikacji (cywilnego, kanonicznego)
proboszcz może po prostu wyrazić zgodę, dobrze byłoby na piśmie (ale to już z Jackiem Młochowskim uzgadniaj formę - on i zarząd PTG odpowiada za podkładkę, bo umowa ustna jest "niby" wystarczająca, ale...)
vide parafialne w metryki (od Wsz. Świętych warszawskiej przez świętokrzyskie)
Kuria? przesadna ostrożność, proboszcz jest dysponentem
ale ..
vide "kurialne" AAW - kopie w metryki.genealodzy.pl są
jeśli byłby problem to może tak:
oddałby na Dewajtis to byłyby w sieci od wielu miesięcy
uwaga techniczna:
nie na płytach! CD/DVD ma bardzo krótką żywotność, jedna/dwie kopie na twardzielach, jakimś serwerze - inaczej za kilka lat nic z tych zdjęć nie będzie
P.S. ja bym tak nie wnikał bardzo mocno, bo księgi nie z tej parafii są, to bardziej depozyt przecież:)
proboszcz może po prostu wyrazić zgodę, dobrze byłoby na piśmie (ale to już z Jackiem Młochowskim uzgadniaj formę - on i zarząd PTG odpowiada za podkładkę, bo umowa ustna jest "niby" wystarczająca, ale...)
vide parafialne w metryki (od Wsz. Świętych warszawskiej przez świętokrzyskie)
Kuria? przesadna ostrożność, proboszcz jest dysponentem
ale ..
vide "kurialne" AAW - kopie w metryki.genealodzy.pl są
jeśli byłby problem to może tak:
oddałby na Dewajtis to byłyby w sieci od wielu miesięcy
uwaga techniczna:
nie na płytach! CD/DVD ma bardzo krótką żywotność, jedna/dwie kopie na twardzielach, jakimś serwerze - inaczej za kilka lat nic z tych zdjęć nie będzie
P.S. ja bym tak nie wnikał bardzo mocno, bo księgi nie z tej parafii są, to bardziej depozyt przecież:)