Czy jest to prawdopodobne? prośba o pomoc

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

Post autor: Lubryczyński_Ireneusz »

Witam,
Otóż moi najwcześniejsi przodkowie noszący nazwisko Kalbarczyk: Franciszek i Katarzyna mieszkali w parafii Jedlińsk. W 1726r. urodziło im się pierwsze dziecko Jadwiga. Przypuszczam, że Franciszek mógł się urodzić w latach 1700 – 1710. Niestety aktu jego urodzenia niestety nie mam. Przeglądałem księgi ochrzczonych w Jedlińsku z lat wcześniejszych tzn. z 1671 – 1690 i odnalazłem, że: w 1677r. ochrzczono Mariannę c. Feliksa i Katarzyny Kalbarczyków, dodam, że przed 1677r. nazwisko Kalbarczyk nie występuje w tych księgach .
Przeglądając księgi parafialne Warki całkiem przypadkowo znalazłem akt ślubu z 1637r. Marcina Kalbarczyka z Anną Kowalik. Ślub ten zawarty był w mieście Warce. Niestety żadnej adnotacji co do tego skąd pochodził Marcin - nie było .
I tu mam pytanie: czy mogę przypuszczać/sądzić, że Marcin Kalbarczyk mógł być w jakiś sposób spokrewniony z Feliksem Kalbarczykiem z parafii Jedlińsk czy z późniejszymi przedstawicielami Kalbarczyków z parafii Jedlińsk czyli Franciszkiem i Katarzyną? Bardzo proszę o jakieś wskazówki. pozdrawiam Irek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"Przeglądając księgi parafialne Warki całkiem przypadkowo znalazłem akt ślubu z 1637r."
Irku!
napiszże więcej o wareckich księgach z 1637! gdzie przeglądałeś??? i co jeszcze mogłeś przejrzeć oprócz 1637?

P.S. mam nadzieję, że zajrzysz do późnego wieczora, bo będziesz miał na sumieniu nieprzespaną noc..chyba nie tylko moją:))))
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

Witam, księgi przeglądałem w kancelarii parafialnej w kościele pw. Matki Bożej Szkaplerznej. Ksiegi metrykalne ochrzczonych i zaślubionych rozpoczynają się bodajże od 1619r. i tak pod datą 1637r. po raz pierwszy odnalazłem interesujące mnie nazwisko Kalbarczyk. reszta jak powyżej. jak myślisz Włodku co powinienem teraz zrobić z tym fantem? z góry dziękuję za jakiekolwiek podpowiedzi. pozdrawiam Irek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Sfotografować:)
Przepraszam, ale jestem pod wrażeniem informacji, że są!
Od wielu lat z różnych źródeł (w tym z parafii dawno temu) miałem informacje, że zostały zniszczone w 1945!
Albo się znalazły, albo mnie zbywano (telefonicznie). W Warce byłem w sierpniu, ale już nawet do kancelarii nie zaglądałem, bo ileż można...
Jak się otrząsnę z szoku to pomyślę co i jak.
Ba! toż przekazy mówią, że wareckie były "pretrydenckie" (śluby AD 1510!)
Pozdrawiam!
Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

Widzę, że naprawdę Cię ucieszyłem informacjami :) w Warce są dwa kościoły tzw. duży kościół i mały. Duży pw. św. Mikołaja i mały pw. Matki Bożej Szkaplerzenej ( kościół i klasztor pofranciszkański) i to w tym kościółku znajdują się najstarsze księgi metrykalne parafii Warka. Tak jak wcześniej napisałem księgi rozpoczynają się od 1619!!! wcześniejszych nie ma. pozdrawiam Irek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

mała szybka kwerenda wśród forumowiczów dała m.in taki rezultat
"oficjalnie (np według rocznika archidiecezjalnego) metryki zostały w (bodajże 198..r) przeniesione z hmm..do
ale metryki 1826 i młodsze
o tym co się stało z wcześniejszymi (od 1826) brak zapisu
o tym co się stało ze starszymi niż 1619... tylko teraz niech ktoś mi powie "spaliły się w 1945" to zabiję śmiechem:)
Irku: Ty jesteś na miejscu? ja dziś z proboszczem próbowałem się skontaktować telefonicznie (ścieżka wskazana przez wikarego) ale mi się nie udało
jak "technicznie" umawia się na przeglądanie (i ew. inne prace) i czy byłbys może zainteresowany?:)
1619 też nieźle..ale te "dworzaczkowe 1510" najbardziej mi zaiskrzyło
a 1619 to faktycznie 1619 czy na okładce tak stało?:)
Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

Tak jestem miejscowy:) no więc wygląda to tak: po rozmowie z Ks. Proboszczem ustaliliśmy że trzeba te księgi zdigitalizować i właśnie to czynię !!! jednak na razie będą one dostępne w kancelarii parafialnej w Warce. Co dalej??? wszystko zalezy od Ks. Proboszcza.

i na okładce stoi data 1619 - 1754 i w środku akta rozpoczynają się z datą 1619r. Irek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

No co Ty? tylko w Warce? cała Warka w sieci, Archiwum AW jest albo mogłoby być
no nie rób nam tego, negocjuj, pokaż -bezpłatnie dla wszystkich...
aj no jechać można, ale...
:(
a jak to będzie można przeglądać? daj zajawkę:) bo jak odetną księgi ale zdjęcia "takie sobie"
chcesz lampę? aparat? obiektyw? przewracacza kartek?:)
Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

Dziękuję pięknie za ofertę wszelakich pomocy do fotografowania - jakoś daję radę. Staram się by zdjęcia były czytelne. na razie niestety nic nie mogę więcej zrobić mówię tu o udostępnieniu dla wszystkich. będę negocjował, dam znać . pozdrawiam Irek. mój temat obrał zupełnie inny kierunek:(
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

załóż nowy nt digitalizacji Warki to posty z tego usunę:) sam sobie winny jesteś:)))
a jak z tych zdjęć będzie można korzystać na miejscu?

co tu można w temacie napisać?:( mogło być , mogło nie być
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Post autor: hniew »

Na temat:
- przypuszczać można, bo kto zabroni budować robocze hipotezy
- z sądzeniem bym się wstrzymał
- w moim przypadku kilka niemal pewnych hipotez legło po jakimś czasie w gruzach zaś kilka tych z gatunku zbudowanych li tylko na oparach informacji z czasem zyskało potwierdzenie
- miałem okazję poszukiwać przodków z nazwiskami niezwykle rzadkimi, obecnie powiedzmy ok 100 noszących je ludzi a wcześniej często i mniej iii....... i tak kilkakrotnie znajdywały się indywidua całkiem niespokrewnione i to zamieszkałe w nieodległych rejonach
- Kolbarczyków, według „moikrewni.pl” jest przeszło 4000 więc w tym wypadku prawdopodobieństwo oceniałbym raczej nisko.

Tu niestety wypowiedź Włodka, choć lakoniczna jest chyba najwłaściwsza:
„mogło być, mogło nie być”

A teraz nie na temat:
RATUNKU ZARAZ ZABRAKNIE MIEJSCA NA ODDZIAŁACH KARDIOLOGII!
„na okładce stoi data 1619 – 1754”
Czy są inne księgi, dalsze lata, tzn 1755 – 1807?

Pozdrawiam
Hubert Niewęgłowski
Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

Bardzo dziękuję Włodku i Hubercie.
Co do ksiąg to na razie je fotografuje, później zamierzam zgrać je na płyty CD (takie miałem wytyczne) i oddać do archiwum parafialnego. Co dalej??? Myślę, że jeśli Kuria i Ksiądz Proboszcz pozwolą na opublikowanie ich w internecie to napewno tak zrobimy. Może podpowiecie mi jak to wygląda od strony prawnej (prawo kanoniczne, zezwolenia itd.)? Irek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

nie ma żadnych ograniczeń ze strony prawnej do publikacji (cywilnego, kanonicznego)
proboszcz może po prostu wyrazić zgodę, dobrze byłoby na piśmie (ale to już z Jackiem Młochowskim uzgadniaj formę - on i zarząd PTG odpowiada za podkładkę, bo umowa ustna jest "niby" wystarczająca, ale...)
vide parafialne w metryki (od Wsz. Świętych warszawskiej przez świętokrzyskie)
Kuria? przesadna ostrożność, proboszcz jest dysponentem
ale ..
vide "kurialne" AAW - kopie w metryki.genealodzy.pl są

jeśli byłby problem to może tak:
oddałby na Dewajtis to byłyby w sieci od wielu miesięcy

uwaga techniczna:
nie na płytach! CD/DVD ma bardzo krótką żywotność, jedna/dwie kopie na twardzielach, jakimś serwerze - inaczej za kilka lat nic z tych zdjęć nie będzie

P.S. ja bym tak nie wnikał bardzo mocno, bo księgi nie z tej parafii są, to bardziej depozyt przecież:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”