Parafie w powiecie kaliskim I połowa XIX wieku
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- dorocik133

Witam!
Mam mały problem i w ten sposób utknęłam w poszukiwaniach mych przodków z linii pradziadka, który się urodził w 1833 roku w Oszczeklinie w parafii Rajsko powiat Kalisz. Tamże przyszła na świat jego - o 2 lata młodsza - siostra (jest akt urodzenia), ale na tym koniec. Według aktu ślubu zawartego w Warszawie mój pradziadek miał rodzonego brata (też Oszczeklin i ci sami rodzice) urodzonego w 1837 roku. Ale tego aktu w Archiwum brak mimo iż są księgi z tych właśnie lat.
W związku z tym mam pytanie, jakie parafie mogły sąsiadować z Rajskiem, jako iż prapradziadek był ogrodnikiem, mógł się więc przemieszczać, ale nie sądzę, aby to były jakieś znaczne odległości. Może udałoby mi się znaleźć brakujące akta właśnie w sąsiednich parafiach. W Rajsku nie ma też aktów ich zgonów, więc zapewne nie mieszkali tam długo.
Akta tej parafii przechowywane są w Archiwum Archidiecezjalnym we Włocławku, a interesujące mnie nazwisko to MACIEJEWSKI. Wg info z AArch oprócz osób z mojej rodziny w ogóle ono tam nie występuje.
Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki
Pozdrawiam
Dorota
Mam mały problem i w ten sposób utknęłam w poszukiwaniach mych przodków z linii pradziadka, który się urodził w 1833 roku w Oszczeklinie w parafii Rajsko powiat Kalisz. Tamże przyszła na świat jego - o 2 lata młodsza - siostra (jest akt urodzenia), ale na tym koniec. Według aktu ślubu zawartego w Warszawie mój pradziadek miał rodzonego brata (też Oszczeklin i ci sami rodzice) urodzonego w 1837 roku. Ale tego aktu w Archiwum brak mimo iż są księgi z tych właśnie lat.
W związku z tym mam pytanie, jakie parafie mogły sąsiadować z Rajskiem, jako iż prapradziadek był ogrodnikiem, mógł się więc przemieszczać, ale nie sądzę, aby to były jakieś znaczne odległości. Może udałoby mi się znaleźć brakujące akta właśnie w sąsiednich parafiach. W Rajsku nie ma też aktów ich zgonów, więc zapewne nie mieszkali tam długo.
Akta tej parafii przechowywane są w Archiwum Archidiecezjalnym we Włocławku, a interesujące mnie nazwisko to MACIEJEWSKI. Wg info z AArch oprócz osób z mojej rodziny w ogóle ono tam nie występuje.
Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki
Pozdrawiam
Dorota
To także mój teren poszukiwań, więc mogę wymienić kilka pobliskich parafii:
-Koźminek
-Chlewo
-Lisków (trochę dalej)
-Staw
-Chełmce
-Tłokinia
-Dębe
-Opatówek
-no i sam Kalisz
Może podaj miejscowość skąd byli i trochę więcej nazwisk i danych, może coś dopasujemy. Samo nazwisko Maciejewski u mnie w drzewie nie występuje, ale może inne?
pozdrawiam,
IgorD.
-Koźminek
-Chlewo
-Lisków (trochę dalej)
-Staw
-Chełmce
-Tłokinia
-Dębe
-Opatówek
-no i sam Kalisz
Może podaj miejscowość skąd byli i trochę więcej nazwisk i danych, może coś dopasujemy. Samo nazwisko Maciejewski u mnie w drzewie nie występuje, ale może inne?
pozdrawiam,
IgorD.
- dorocik133

Dzięki!
Wiem tylko, że mój pradziadek Ludwik Maciejewski urodził się w Oszczeklinie, par. Rajsko. Jego rodzicami byli Jan Maciejewski (urodzony około 1793) i Marianna z d. Głowacka urodzona w granicach 1800- 1803. Z danych podanych w akcie urodzenia mojego pradziadka wynika, iż jego ojciec miał wtedy 40 lat a matka 33. Kiedy i gdzie brali ślub, ani informacji o urodzeniach zgonach w parafii Rajsko nie ma. Akta urodzeń mają w Archiwum od 1795 roku.
Intryguje mnie brat pradziadka, który w akcie małżeństwa zawartego w Warszawie podaje jako miejsce urodzenia Oszczeklin, ale w aktach archiwalnych go nie ma. Albo przeoczenie pani szukającej, albo podał dane brata. Dodam, że obydwaj umieli pisać i piastowali stanowiska urzędnicze. Więcej info nie mam.
Pozdrawiam
Dorota
Wiem tylko, że mój pradziadek Ludwik Maciejewski urodził się w Oszczeklinie, par. Rajsko. Jego rodzicami byli Jan Maciejewski (urodzony około 1793) i Marianna z d. Głowacka urodzona w granicach 1800- 1803. Z danych podanych w akcie urodzenia mojego pradziadka wynika, iż jego ojciec miał wtedy 40 lat a matka 33. Kiedy i gdzie brali ślub, ani informacji o urodzeniach zgonach w parafii Rajsko nie ma. Akta urodzeń mają w Archiwum od 1795 roku.
Intryguje mnie brat pradziadka, który w akcie małżeństwa zawartego w Warszawie podaje jako miejsce urodzenia Oszczeklin, ale w aktach archiwalnych go nie ma. Albo przeoczenie pani szukającej, albo podał dane brata. Dodam, że obydwaj umieli pisać i piastowali stanowiska urzędnicze. Więcej info nie mam.
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 10 times
Parafia Rajsko – dekanat Kaliski, niestety dość duży.
Wykaz parafii wchodzących w skład dekanatu Kaliskiego http://www.tpa_kalisz.republika.pl/indexee6d.html
_____
Krystyna
Wykaz parafii wchodzących w skład dekanatu Kaliskiego http://www.tpa_kalisz.republika.pl/indexee6d.html
_____
Krystyna
Parafia katolicka Rajsko, wpis 2 / 1838 zgodność: Pan młody: 100%
Józef Maciejewski
Barbara Kubiak
jednak ktoś tam jest - to w POZNAŃ PROJECT
Józef Maciejewski
Barbara Kubiak
jednak ktoś tam jest - to w POZNAŃ PROJECT
Parafia katolicka Rajsko, wpis 27 / 1832 zgodność: Pan młody: 67%
Kazimierz Maciejski
Marianna Cylowa Dodatkowe informacje: vidua
Kazimierz Maciejski
Marianna Cylowa Dodatkowe informacje: vidua
Parafia katolicka Rajsko, wpis 5 / 1821 zgodność: Pan młody: 65%
Daniel Macieieski
Rozalia Jadwiga Kawecka
Parafia katolicka Rajsko, wpis 10 / 1843 zgodność: Panna młoda: 100%
Szymon Lądowski
Katarzyna Maciejewska Dodatkowe informacje: viduus
Daniel Macieieski
Rozalia Jadwiga Kawecka
Parafia katolicka Rajsko, wpis 10 / 1843 zgodność: Panna młoda: 100%
Szymon Lądowski
Katarzyna Maciejewska Dodatkowe informacje: viduus
- dorocik133

Dzięki za wszelkie info. Muszę zlokalizować te parafie jeżeli chodzi o odległość do Rajska i przyjąć jakąś zasadę migracji moich przodków. Prapra jako ogrodnik mógł raczej pracować w okolicznych wsiach. Oszczeklin to na 100% lata 1831 i 1833. Skąd przybył i gdzie wybył nie wiadomo.
Była Katarzyna Maciejewska ale nie mogła brać ślubu w 1843, bo urodziła się w 1831. Czy ta wyżej wymieniona to rodzina, trudno powiedzieć. Nazwisko w sumie dość popularne.
I jeszcze jedno pytanie, gdzie szukać POZNAŃ PROJECT?
Pozdrawiam
Dorota
Była Katarzyna Maciejewska ale nie mogła brać ślubu w 1843, bo urodziła się w 1831. Czy ta wyżej wymieniona to rodzina, trudno powiedzieć. Nazwisko w sumie dość popularne.
I jeszcze jedno pytanie, gdzie szukać POZNAŃ PROJECT?
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
Na stronie: http://www.wtg-gniazdo.org/ z lewej strony "Projekty" są wyszukiwarki POZNAŃ PROJECT i BASIA. Możesz tam poszukiwać wg nazwisk.
Pozdrawiam Ela
Pozdrawiam Ela
- dorocik133

-
Maślanek_Joanna

Czy ktoś się orientuje, do jakiej parafii w połowie XIX w. należały Słowiki (gm. Koźminek) - czy parafia też Koźminek?
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 10 times
Parafia Koźminek
Bogdanów, Chodybki, Emiljanów, Józefina, Koźminek, Murowaniec, Nakwasin, Nakwaska Nowa Kol., Nakwaska Stara Kol., Osuchów, Pośrednik, Rogal, Słowiki, Tymianek, Złotniki, Zosina, Żabki.
http://www.tpa_kalisz.republika.pl/indexee6d.html
___
Krystyna
Bogdanów, Chodybki, Emiljanów, Józefina, Koźminek, Murowaniec, Nakwasin, Nakwaska Nowa Kol., Nakwaska Stara Kol., Osuchów, Pośrednik, Rogal, Słowiki, Tymianek, Złotniki, Zosina, Żabki.
http://www.tpa_kalisz.republika.pl/indexee6d.html
___
Krystyna
-
Maślanek_Joanna

Bardzo dziękuję 
Jeśli akt tej parafii nie ma ani na szwa ani na genealogiawarchiwach (to już podpada pod AP Poznań), to czy gdzieś są szanse na skany w sieci? (lata 50-te XIX w.)
Pozdrawiam
Joanna
Jeśli akt tej parafii nie ma ani na szwa ani na genealogiawarchiwach (to już podpada pod AP Poznań), to czy gdzieś są szanse na skany w sieci? (lata 50-te XIX w.)
Pozdrawiam
Joanna