Pielech wies Rychcice pow.Drohobycz woj.Lwów

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Świerniak_Kazimierz

Sympatyk

Re: Pielech Karol i Franciszka Rychcice pow.Drohobycz woj.Lw

Post autor: Świerniak_Kazimierz »

Witam ! Mój pradziadek miał brata Wawrzyńca i Błazeja , tylko nie wiem który to ozenił się z Ukrainką i prawdopodobnie zyją tylko wnuki i prawnuki i mają inne nazwiska .Pozdrawiam Kazimierz Świerniak
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Świerniak_Kazimierz pisze:Witam ! Mój pradziadek miał brata Wawrzyńca i Błazeja , tylko nie wiem który to ozenił się z Ukrainką i prawdopodobnie zyją tylko wnuki i prawnuki i mają inne nazwiska .Pozdrawiam Kazimierz Świerniak
Masz trudne zadanie. Pielechów wielu. Trzeba szukać potomków w linii męskiej (po ojcu) któregoś z braci Wawrzyńca lub Błażeja. Najlepiej przez kontakt telefoniczny z osobami z podanymi numerami telefonów w Drohobyczu. Może trafisz na kogoś z rodziny lub coś wiedzącego. Ludzie tam są na ogół uczynni.
Oto jak mogą być zapisane u nich te imiona (podaję w dwóch wariantach):
Wawrzyniec = Лаврентий, Лавр
Błażej = Власий, Влас
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Witam,
W wykazach poleglych jest Pielech o dziwnym imieniu Харлампий syn Wawrzynca, urodzony w 1918 w Pietrakowce (Петраковка),
http://www.obd-memorial.ru/Image2/filte ... 73b5760eb3
http://www.obd-memorial.ru/Image2/filte ... cdc1209a88

Rowniez w memioriale jest ktos zdaje sie, ze urodzony w Rychcicach (Rachtoczi, raczej blednie odczytane).
Пелех Михаил Николаевич - Pielech Michal s. Mikolaja
Родился в 1920 г., Дрогобычская обл., с. Рахточи; поляк; Проживал: Дрогобычская обл., с. Рахточи.
Приговорен: ВТ в/НКВД при КВУ 4 марта 1946 г., обв.: 196.
Приговор: 2 года ИТЛ
Источник: База данных "Польские заключенные воркутинских лагерей"

Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
Świerniak_Kazimierz

Sympatyk

Pani Grazyno bardzo dziekuję . Pielech Michał s. Macieja ur.1920 został zesłany i wrócił w roku 1946 do Rychcic i po śmierci Stalina , gdy otworzyli granicę wyjechał do Polski z żoną i synkiem . To był bratanek mojego pradziadka Michała Pielech s. Józefa
Awatar użytkownika
Świerniak_Kazimierz

Sympatyk

Pielech Franciszek i Marianna, Rychcice pow. Drohobycz

T: "Franciszek i Marianna Pielech Rychcice pow. Drohobycz"

Poszukuję potomków Franciszka i Marianny Pielech z domu Watral poślubionych w roku 1887 we wsi Rychcice .Franciszek był synem Józefa Pielech i Marianny Watral i bratem mojego pradziadka Michała Pielech zwanego Święty .Marianna była córką Sebastiana Watral i Kunegundy Rupniak Pozdrawiam Kazimierz Świerniak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”