Gdzie dalej szukać!!!

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

poldecorwin

Sympatyk

Gdzie dalej szukać!!!

Post autor: poldecorwin »

Witam,

w trakcie poszukiwań moich antenatów doszedłem do pewnego punktu , którego nie udaje mi się przejść. Mianowicie poszukuję akt parafii Kutno sprzed 1809 roku - w archiwum łódzkim są od 1810 do 1909 oraz w herbarzu z 1851 roku Pawliszczewa odnalazłem dane swojego antenata Walentego Wasilewskiego syna Andzreja herbu drzewica - jak mozna uzyskać informacje jakie złożył w wylegitymowaniu aby można dalej odnaleść dane rodzinne.

Bardzo proszę o wskazówki.

Paul
Sawicki_Julian

Sympatyk

Gdzie dalej szukać!!!

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Paul, jeszcze jest do przeszukania parafia, archiwum kościelne z danej parafii czyli diecezji w AD gdzie metryki są dalej do tylu niż 1810 rok, jeśli było poświadczenie szlachecki to w heroldii trzeba szukać gdzie Łudź lub ta miejscowość podlegała w zaborze, do Prus to byłby chyba Berlin z heroldią, jak Rosja to Petersburg, tam nie wyciągnie nic, chyba że Wilno albo Lwów to można szukać. Gdzie mieszkał pradziadek tam miał zapewne ziemie i są akta hipoteki z opisem kupna czy dzierżawy i inne zapisy są w Archiwum Państwowym najbliżej dla danej miejscowości w powiecie, czytać np. Teki Dworzaczka i inne starocie ; pozdrawiam Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”