Herbarz polski od średniowiecza do XX wieku
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Jabłonowski_Marek

Witaj Jadwigo!
Zambrzycki herbu Kościesza. Dziedziczyli majątki na Kowieńszczyźnie i Wileńszczyźnie (CPAHL, f. 391, z. 8, nr 2567, s. 86)
Źródło: CPAHL - Centralne Państwowe Archiwum Historyczne Litwy w Wilnie.
Jest tylko tyle.
Pozdrawiam
Wysłany: 04-03-2012 - 20:04*
Witaj Anno!
Liszkowskich i Zalewskich u Ciechanowicza nie ma.
Są natomiast Zalescy - jest o nich niecała strona. Jeżeli chcesz to przepiszę Tobie i prześlę na priv.
Pozdrawiam
* (moderacja - scalenie wypowiedzi wysyłanych na Forum)
Zambrzycki herbu Kościesza. Dziedziczyli majątki na Kowieńszczyźnie i Wileńszczyźnie (CPAHL, f. 391, z. 8, nr 2567, s. 86)
Źródło: CPAHL - Centralne Państwowe Archiwum Historyczne Litwy w Wilnie.
Jest tylko tyle.
Pozdrawiam
Wysłany: 04-03-2012 - 20:04*
Witaj Anno!
Liszkowskich i Zalewskich u Ciechanowicza nie ma.
Są natomiast Zalescy - jest o nich niecała strona. Jeżeli chcesz to przepiszę Tobie i prześlę na priv.
Pozdrawiam
* (moderacja - scalenie wypowiedzi wysyłanych na Forum)
Szczęśliwi Ci, którzy liczą swój dom w pokoleniach.
- Aftanas_Jerzy

Dla Anny i Jadwigi!
1.Zalewski h. Rola, Jastrzębiec i Zambrzycki h. Kościesza są w nast. opracowaniu: http://www.mm.pl/~wwmkiewicz/ws/program ... 836-67.pdf
2. Wszystkie 4 nazwiska (z herbami) są wymienione w Herbarzu Gajla.
1.Zalewski h. Rola, Jastrzębiec i Zambrzycki h. Kościesza są w nast. opracowaniu: http://www.mm.pl/~wwmkiewicz/ws/program ... 836-67.pdf
2. Wszystkie 4 nazwiska (z herbami) są wymienione w Herbarzu Gajla.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- Szczerbiński

Witam Panie Marku!
Wydaje mi się, że zaraz zostanie Pan zmoderowany za podwójne wypowiedzi (następujące po sobie) tak jak zmoderowano moje posty na poprzedniej stronie. A przechodząc do meritum obu wypowiedzi - to w herbarzach mamy (na dzień dzisiejszy):
Zaleskich 28 rodów;
Zalewskich 5 rodów;
Zembrzyckich 2 rody;
Liszkowskich 2 rody;
Pozdrawiam Jerzy
Wydaje mi się, że zaraz zostanie Pan zmoderowany za podwójne wypowiedzi (następujące po sobie) tak jak zmoderowano moje posty na poprzedniej stronie. A przechodząc do meritum obu wypowiedzi - to w herbarzach mamy (na dzień dzisiejszy):
Zaleskich 28 rodów;
Zalewskich 5 rodów;
Zembrzyckich 2 rody;
Liszkowskich 2 rody;
Pozdrawiam Jerzy
Ostatnio zmieniony ndz 11 mar 2012, 10:57 przez Szczerbiński, łącznie zmieniany 2 razy.
- Aftanas_Jerzy

Re: Herbarz polski od średniowiecza do XX wieku
Witam!Szczerbiński pisze: PS. Kiedyś obiecywałeś mi rozwinąć wątek grecki ...
Obiecałem, ale są pilniejsze sprawy, w które zaangażowałem się i nie wyrabiam. Jednak dotrzymam niedługo słowa i "pociągnę" Twoją myśl. I to jeszcze tej wiosny, bo od czerwca do października siedzę w lasach kaszubskich bez internetu. Do Gdańska wpadam wtedy tylko sporadycznie na parę dni.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- Szczerbiński

Witaj Jerzy!
Czekam więc niecierpliwie, bo Twoje opracowania z reguły są dość interesujące ...
Piszesz, że do Gdańska wpadasz sporadycznie. Ja natomiast czytam w ostatnim okresie czasu parę interesujacych opracowań historycznych właśnie nt. Gdańska.
Pozdrawiam Jerzy
PS.
Jerzy trochę mnie zawiodłeś ...
Byłeś bowiem moim cichym faworytem ( tzw. 'nominowanym do Oskara') na 'Genealoga roku 2011'
Czekam więc niecierpliwie, bo Twoje opracowania z reguły są dość interesujące ...
Piszesz, że do Gdańska wpadasz sporadycznie. Ja natomiast czytam w ostatnim okresie czasu parę interesujacych opracowań historycznych właśnie nt. Gdańska.
Pozdrawiam Jerzy
PS.
Jerzy trochę mnie zawiodłeś ...
Byłeś bowiem moim cichym faworytem ( tzw. 'nominowanym do Oskara') na 'Genealoga roku 2011'
- Aftanas_Jerzy

Jerzy,
Nigdy nie miałem i nie mam tak wybujałych ambicji. Dawniej spełniałem się w pracy zawodowej, a od kilku lat, gdy mi czas emeryta na to pozwala, mam dużo satysfakcji gdy mogę coś doradzić lub pomóc uczestnikom naszego forum. Historia i językoznawstwo to były od zawsze moje ulubione rozrywki intelektualne, a teraz dodatkowo korzystam z wielu pomysłów i porad kolegów dostępnych na naszym forum.
Nigdy nie miałem i nie mam tak wybujałych ambicji. Dawniej spełniałem się w pracy zawodowej, a od kilku lat, gdy mi czas emeryta na to pozwala, mam dużo satysfakcji gdy mogę coś doradzić lub pomóc uczestnikom naszego forum. Historia i językoznawstwo to były od zawsze moje ulubione rozrywki intelektualne, a teraz dodatkowo korzystam z wielu pomysłów i porad kolegów dostępnych na naszym forum.
Ostatnio zmieniony pn 12 mar 2012, 13:23 przez Aftanas_Jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
Nowocin_Beata

Witam!
Jestem zainteresowana nazwiskiem Stankiewicz. Znalazłam kilku moich prapra...dziadków (do 1660 roku - Bartholomeum) w Grójcu. W roku 1680 Batrłomiejowi urodził się syn Georgius. W tym czasie Bartłomiej był burmistrzem (proconsul) w Grójcu i nazywany był obywatelem Warszawy i Grójca.
Czy jest szanownym Forumowiczom wiadome, aby w książkach tu wymienianych lub innych pojawiało się to nazwisko?
Próbowałam szukać w internecie. Niestety, dowiaduję się tylko, że Stankiewicze mogą posiadać różne herby. Chciałabym dotrzeć do imion, dat. Na stronie Pana Waldemara Stankiewicza czy też Anny Ordyczyńskiej są opisani Stankiewiczowie ale do Grójca im daleko. Chyba ,że ja nie umiem ich powiązać, nie mam dostatecznej dokumentacji. Chociaż, jeżeli moi Stankiewiczowie byliby rodziną z Giedroyciem to pewnie już dawno byliby umieszczeni na różnych stronach. Może jednak czegoś nie wiem?
Pozdrawiam, Beata.
Jestem zainteresowana nazwiskiem Stankiewicz. Znalazłam kilku moich prapra...dziadków (do 1660 roku - Bartholomeum) w Grójcu. W roku 1680 Batrłomiejowi urodził się syn Georgius. W tym czasie Bartłomiej był burmistrzem (proconsul) w Grójcu i nazywany był obywatelem Warszawy i Grójca.
Czy jest szanownym Forumowiczom wiadome, aby w książkach tu wymienianych lub innych pojawiało się to nazwisko?
Próbowałam szukać w internecie. Niestety, dowiaduję się tylko, że Stankiewicze mogą posiadać różne herby. Chciałabym dotrzeć do imion, dat. Na stronie Pana Waldemara Stankiewicza czy też Anny Ordyczyńskiej są opisani Stankiewiczowie ale do Grójca im daleko. Chyba ,że ja nie umiem ich powiązać, nie mam dostatecznej dokumentacji. Chociaż, jeżeli moi Stankiewiczowie byliby rodziną z Giedroyciem to pewnie już dawno byliby umieszczeni na różnych stronach. Może jednak czegoś nie wiem?
Pozdrawiam, Beata.
Pozdrawiam, Beata.
-
Sawicki_Julian

Witaj Beatko ,tu jest trochę w genealogii o Stankiewiczach w różnych miejscach Polski , ja mam na myśli tych z Połańca, tu ich jeszcze ich nie podają, ale w necie byli, w roku 1825 jeśli się nie mylę to burmistrz miasta Połańca chyba Stanisław Stankiewicz ożenił się z Petronellą Sawicką, a potem było kila urodzeń ich dzieci, może to tez rodzina po fachu jak burmistrz ; pozdrawiam i podaje link do woj.Świętokrzyskiego tu na genealogię bo nie wiem czy o nich wiesz - Julian ;
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... 13sk&op=gt
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... 13sk&op=gt
-
Zambrzycka_Jadwiga

Witajcie: Jerzy i Marku.
Dziękuję za informacje.
Pozdrawiam serdecznie.
Jadwiga z Zambrzyckich
Dziękuję za informacje.
Pozdrawiam serdecznie.
Jadwiga z Zambrzyckich
-
Nowocin_Beata

Witaj Julianie!
Dziękuję za wskazówki. Przede mną dużo pracy w rozpracowaniu powiązań rodzinnych Stankiewiczów i ich profesji.
Pozdrawiam, Beata.
Dziękuję za wskazówki. Przede mną dużo pracy w rozpracowaniu powiązań rodzinnych Stankiewiczów i ich profesji.
Pozdrawiam, Beata.
Pozdrawiam, Beata.
- Aftanas_Jerzy

Witam!annhof pisze:Witam Państwa!
Proszę o informację: czy "Herbarz polski od średniowiecza do XX wieku -Tadeusz Gajl " jest dostępny w Bibliotekach Cyfrowych.
Chciałam przeczytać o nazwisku, które występuje w mojej rodzinie.
Dziękuje i pozdrawiam
Anna
Ten herbarz od niedawna jest dostępny w internetowej wersji polskiej i angielskiej pod linkiem: http://gajl.wielcy.pl/
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
Witam,
Prosiłbym o sprawdzenie nazwisk:Sowiński,Krasnodębski,Romanowski,Urawski oraz w szczególności nazwiska:Korgol i Urawski
pozdrawiam
Mikołaj Korgol
Prosiłbym o sprawdzenie nazwisk:Sowiński,Krasnodębski,Romanowski,Urawski oraz w szczególności nazwiska:Korgol i Urawski
pozdrawiam
Mikołaj Korgol
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński
Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
Mikołaj Korgol-Sowiński
Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
- Aftanas_Jerzy

Przecież powyżej podałem link do tego herbarza http://gajl.wielcy.pl/ . Tam jest możliwość wyszukania nazwiska (boczne menu) i po wyborze wyświetlenia obrazka herbu (lub kilku herbów ). Wszystko jasno widać. Zrób to sam. Jak nie znasz języka polskiego, to przejdź na wersję angielską.kola16 pisze:Witam,
pozdrawiam
Mikołaj Korgol
Wynik uzyskałem w 30 sekund:
http://gajl.wielcy.pl/herby_nazwisko_he ... ietl+Herby
Nazwisk Korgol i Urawski nie zaliczono do nazwisk szlacheckich.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
l.chybowski

- Kontakt:
Dzień dobryAftanas_Jerzy pisze:[...]
Witam!
Ten herbarz od niedawna jest dostępny w internetowej wersji polskiej i angielskiej pod linkiem: http://gajl.wielcy.pl/
Mam wielką prośbę do osoby posiadająca wersję drukowaną książki Pana Tadeusz Gajla o sprawdzenie czy są tam podane źródła (jakie?) odnośnie powiązania nazwiska Chybowski/Chibowski z herbami Lubicz i Poraj. W wersji internetowej nie ma podanych źródeł. Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
Leszek
Mogę sprawdzić dokładnie dziś wieczorem. Z tego co pamiętam jest tam chyba tylko data (w nawiasie) występowania najstarszej wiadomości w źródle bez informacji o samym źródle. Źródła są podane zbiorczo w literaturze źródłowej. Ale potwierdzę wieczorem.l.chybowski pisze:(...) W wersji internetowej nie ma podanych źródeł. (...)Aftanas_Jerzy pisze:[...]
Witam!
Pozdrawiam
Wojtek