Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Muraszko_Tamara

-
Marynicz_Marcin

Wiele osób jest sympatykiem 
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
-
Muraszko_Tamara

Chętnie pomogę w indeksacji w j.polskim metryk ....wklejka
ten odcinek i proszę przesłanie o gotowej ramkę do wpisu indeksacjiKaczmarek_Aneta pisze:Witam Pani Tamaro
dziękuję bardzo za chęć pomocy przy Piasecznie, ale akurat przy tej parafii daję radę
Gdyby zechciała Pani wprawić się w pracach indeksacyjnych, najlepiej wybrać sobie coś na początek łatwego, w języku polskim i niedużego.
Sugeruję skontaktować się z administratorami Geneteki i wybrać sobie coś z Zasobów zgłoszonych do opracowania przez administratora projektu (lista na dole):
http://geneteka.genealodzy.pl/plany.php
Pozdrawiam
AK
pozdraiam MuraszkoT
oj, NARESZCIE :
Podejme sie indeksacji parafii ewangelickich:
BRZEZINY - sa tylko 3 ksiegi, to moze na poczatek fotografowanie szybko pojdzie
PIOTRKOW TRYBUNALSKI
TOMASZOW MAZOWIECKI
Strasznie sie ciesze, juz myslalam, ze do Lodzi nigdy nie dojdziemy
Jak zawsze, dziekuje fotografujacym za poswiecaony czas i checi.
Podejme sie indeksacji parafii ewangelickich:
BRZEZINY - sa tylko 3 ksiegi, to moze na poczatek fotografowanie szybko pojdzie
PIOTRKOW TRYBUNALSKI
TOMASZOW MAZOWIECKI
Strasznie sie ciesze, juz myslalam, ze do Lodzi nigdy nie dojdziemy
Jak zawsze, dziekuje fotografujacym za poswiecaony czas i checi.
Pozdrawiam,
kasiek
szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
kasiek
szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
A ja bym zaczela pytanie od tego, kto jest w stanie pomoc przy digitalizacji AP Lodz? Na miejscu jest niestety tylko jedna osoba, a nie sadze zeby tylko ta jedna osoba w tak ogromnym miescie miala czas i chec fotografowac. Im wiecej fotografow tym szybciej material bedzie dostepny.
Sprawa druga. Dostalam do indeksacji lata 1826-1893 z par. NMP z Lodzi. Material opracowuje juz 11 osob (nowi chetni mile widziani
). Wedlug mnie najrozsadniejszym wyjsciem byloby odciazenie AP wlasnie z lodzkich parafii. A sadze, ze chetni do indeksacji materialu, ktorego nie ma na mikrofilmach, na pewno by sie znalezli (tzn. 1894r. i dalej z NMP oraz z parafii, ktore powstaly w Lodzi na przelomie XIX i XX wieku).
Pozdrawiam,
Marta
Sprawa druga. Dostalam do indeksacji lata 1826-1893 z par. NMP z Lodzi. Material opracowuje juz 11 osob (nowi chetni mile widziani
Pozdrawiam,
Marta
-
Marynicz_Marcin

Re: Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja
Majewski_Dariusz pisze:Witam,
Chętnie pomogę Marcinowi z Zadzimiem i Szadkiem
Pozdrawiam
Darek
Tak jak mówiłemObecnie zajmuję się Łodzią NMP, ale chętnie pomogę przy Warcie, Kliczkowie Małym, Łodzi (św. Krzyż)
Pozdrawiam,
Marcin
Już są po dwie osoby na parafię, a to dopiero początek
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Marcin Marynicz
-
Muraszko_Tamara

Do Pani Kaczmarrek Anety
te zasoby to już są przygotowane do opracowania czy trzeba iść i je sfotografować( a jakiś wrzorzec podanka do USC aby otrzymać mozliwość wgladu i pobrania- jestem gotowa na to też- przy okazji może znajdę coś dla siebie lub znajomych )
pozdrawiam MuraszkoT
te zasoby to już są przygotowane do opracowania czy trzeba iść i je sfotografować( a jakiś wrzorzec podanka do USC aby otrzymać mozliwość wgladu i pobrania- jestem gotowa na to też- przy okazji może znajdę coś dla siebie lub znajomych )
pozdrawiam MuraszkoT
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Nie - Pani zgłasza chęć zindeksowania konkretnego zasobu wysyłając zgloszenie na: geneteka@genealodzy.pl
Zwrotnie otrzymuje Pani materiał (skany), w oparciu o który tworzy Pani indeksy.
Zwrotnie otrzymuje Pani materiał (skany), w oparciu o który tworzy Pani indeksy.
-
Muraszko_Tamara

Pani Aniu - to idę na to- zgłosiłam i czekam na odpowiedź
MuraszkoT
kiedyś jak szukałam inormacji w latach 1993-2000 to otrzymałam od jakieś Pani inormację że materiały na temat Muraszków i Kwiatkowskich są w Bibliotewce Narodowej, Bibliotece Uniwesytetu Warszawskiego a niektóre w samym Sejmie- szczegónie ustawowe i dane oz osobami wówczas stanowiących ustawy(lata przed zaborami i XX lecie między wojenne) może ta informacja się przyda do szperania.
pozdrawiam MuraszkoT
ps. a ten skrót prawd Warszawa to oznacza jakiś rejon W-wy.?
aha podam mój stosowany chwyt do sprawdzania meldunków w obszarach gdzie są domki i domy(tzw. nieruchomości- jae w teren który badam - sprawdzam danew imiona i nazwiska osób które okalają upatrzony punkt- walę do wydziału geodezji- podaję te nazwiska i proszę o pokazanie tego w planach(często jak się uda to mając w ręku pokwitowanie o zameldowaniu czasowym lub sytałym dla zakapiuornych urzędników- czekam jak będzie w danym pokoju 1 urzędnik bo jest wtedy chętny do wspólpracy- pokazuja mnie mapę z rejestru gruntów- ja upieram się przy tym numerze- tu numer posesci a osoba mnie towarzysząca zapamiętuje wpis pod numerem działki - jak przed numerem jest Zb a za nim numer to oznacza Zbiór dokumentów przygotowanych do wpisu do Hipoteki własności a jak Kw to już sporządzona księga iweczysta). i z tak zapamiętanym numerem kieruje sie do Hipoteki głownej i tam idę i biorę dane i mam kto i co.
MuraszkoT
kiedyś jak szukałam inormacji w latach 1993-2000 to otrzymałam od jakieś Pani inormację że materiały na temat Muraszków i Kwiatkowskich są w Bibliotewce Narodowej, Bibliotece Uniwesytetu Warszawskiego a niektóre w samym Sejmie- szczegónie ustawowe i dane oz osobami wówczas stanowiących ustawy(lata przed zaborami i XX lecie między wojenne) może ta informacja się przyda do szperania.
pozdrawiam MuraszkoT
ps. a ten skrót prawd Warszawa to oznacza jakiś rejon W-wy.?
aha podam mój stosowany chwyt do sprawdzania meldunków w obszarach gdzie są domki i domy(tzw. nieruchomości- jae w teren który badam - sprawdzam danew imiona i nazwiska osób które okalają upatrzony punkt- walę do wydziału geodezji- podaję te nazwiska i proszę o pokazanie tego w planach(często jak się uda to mając w ręku pokwitowanie o zameldowaniu czasowym lub sytałym dla zakapiuornych urzędników- czekam jak będzie w danym pokoju 1 urzędnik bo jest wtedy chętny do wspólpracy- pokazuja mnie mapę z rejestru gruntów- ja upieram się przy tym numerze- tu numer posesci a osoba mnie towarzysząca zapamiętuje wpis pod numerem działki - jak przed numerem jest Zb a za nim numer to oznacza Zbiór dokumentów przygotowanych do wpisu do Hipoteki własności a jak Kw to już sporządzona księga iweczysta). i z tak zapamiętanym numerem kieruje sie do Hipoteki głownej i tam idę i biorę dane i mam kto i co.
Ja myślę,że może dobrze by było sfotografować parafię Św.Krzyż bo tego nie ma na mikrofilmach.
Tak jak Marta napisała będą potrzebne osoby do fotografowania .Archiwum w Łodzi ma duży zasób im więcej będzie osób chętnych do pomocy tym szybciej materiały będą dostępne.
Proszę w tym wątku zgłaszać tylko chęć pomocy
Tak jak Marta napisała będą potrzebne osoby do fotografowania .Archiwum w Łodzi ma duży zasób im więcej będzie osób chętnych do pomocy tym szybciej materiały będą dostępne.
Proszę w tym wątku zgłaszać tylko chęć pomocy
pozdrawiam serdecznie
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Łódź
Zgadzam się z Martą i Elizą. Indeksacja Łódź NMP i np potencjalnie św. Krzyż to ciężka orka, ze względu na obfitość aktów. Warto więc chyba skupić się początkowo na jednym mieście, zwłaszcza, że św Krzyż to praktycznie dziewicze poletko, a zasób jest olbrzymi. Dla chętnych pracy nie zabrakniemarta1044 pisze:A ja bym zaczela pytanie od tego, kto jest w stanie pomoc przy digitalizacji AP Lodz? Na miejscu jest niestety tylko jedna osoba, a nie sadze zeby tylko ta jedna osoba w tak ogromnym miescie miala czas i chec fotografowac. Im wiecej fotografow tym szybciej material bedzie dostepny.
Sprawa druga. Dostalam do indeksacji lata 1826-1893 z par. NMP z Lodzi. Material opracowuje juz 11 osob (nowi chetni mile widziani). Wedlug mnie najrozsadniejszym wyjsciem byloby odciazenie AP wlasnie z lodzkich parafii. A sadze, ze chetni do indeksacji materialu, ktorego nie ma na mikrofilmach, na pewno by sie znalezli (tzn. 1894r. i dalej z NMP oraz z parafii, ktore powstaly w Lodzi na przelomie XIX i XX wieku).
Pozdrawiam,
Marta
Co do obecności w AP, to jak to się odbywa?. Ktoś upoważniony ma prawo trzaskać fotki całych ksiąg, czy skanuje to ktoś z AP?
Pozdrawiam
Marcin
Łódź
Witam
Prponuję parafia:Marzenin.Wygiełzów lub Sędziejowice
Zgłaszam się na j.polski
Pozdrawiam Urszula.
Prponuję parafia:Marzenin.Wygiełzów lub Sędziejowice
Zgłaszam się na j.polski
Pozdrawiam Urszula.
Łódź
Ja również jestem z miejscowych w Łodzi. Co więcej, mam już fotografie indeksów - trochę Widawy i całkiem sporo Wojkowa. Nie wiem tylko czy moja umowa z archiwum pozwala na udostępnienie tych fotografii tutaj. Druga sprawa to jakość-nazwiska są dość słabo czytelne na brzegach zdjęć, szczególnie jeśli ktoś nie badał wcześniej tej parafii.
Kuba
Kuba