Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Muraszko_Tamara

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Muraszko_Tamara »

a znalazła Pani coś o Kwiatkowskich- szczgólónie tych wiekowych jak na tamte lata,

dobrze to idę i zglaszam się, pozdrowienia MuraszkoT
ps.
a wystarczy że jestem sympatykiem na tym forum?
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Wiele osób jest sympatykiem :D
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Muraszko_Tamara

Sympatyk
Nowicjusz

Chętnie pomogę w indeksacji w j.polskim metryk ....wklejka

Kaczmarek_Aneta pisze:Witam Pani Tamaro

dziękuję bardzo za chęć pomocy przy Piasecznie, ale akurat przy tej parafii daję radę ;)

Gdyby zechciała Pani wprawić się w pracach indeksacyjnych, najlepiej wybrać sobie coś na początek łatwego, w języku polskim i niedużego.
Sugeruję skontaktować się z administratorami Geneteki i wybrać sobie coś z Zasobów zgłoszonych do opracowania przez administratora projektu (lista na dole):
http://geneteka.genealodzy.pl/plany.php

Pozdrawiam
AK
ten odcinek i proszę przesłanie o gotowej ramkę do wpisu indeksacji
pozdraiam MuraszkoT
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kasiek »

oj, NARESZCIE :

Podejme sie indeksacji parafii ewangelickich:

BRZEZINY - sa tylko 3 ksiegi, to moze na poczatek fotografowanie szybko pojdzie
PIOTRKOW TRYBUNALSKI
TOMASZOW MAZOWIECKI

Strasznie sie ciesze, juz myslalam, ze do Lodzi nigdy nie dojdziemy :)
Jak zawsze, dziekuje fotografujacym za poswiecaony czas i checi.
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Post autor: marta1044 »

A ja bym zaczela pytanie od tego, kto jest w stanie pomoc przy digitalizacji AP Lodz? Na miejscu jest niestety tylko jedna osoba, a nie sadze zeby tylko ta jedna osoba w tak ogromnym miescie miala czas i chec fotografowac. Im wiecej fotografow tym szybciej material bedzie dostepny.

Sprawa druga. Dostalam do indeksacji lata 1826-1893 z par. NMP z Lodzi. Material opracowuje juz 11 osob (nowi chetni mile widziani ;) ). Wedlug mnie najrozsadniejszym wyjsciem byloby odciazenie AP wlasnie z lodzkich parafii. A sadze, ze chetni do indeksacji materialu, ktorego nie ma na mikrofilmach, na pewno by sie znalezli (tzn. 1894r. i dalej z NMP oraz z parafii, ktore powstaly w Lodzi na przelomie XIX i XX wieku).

Pozdrawiam,
Marta
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Re: Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja

Post autor: Marynicz_Marcin »

Majewski_Dariusz pisze:Witam,

Chętnie pomogę Marcinowi z Zadzimiem i Szadkiem

Pozdrawiam

Darek
Obecnie zajmuję się Łodzią NMP, ale chętnie pomogę przy Warcie, Kliczkowie Małym, Łodzi (św. Krzyż)

Pozdrawiam,

Marcin
Tak jak mówiłem :)
Już są po dwie osoby na parafię, a to dopiero początek :))
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Muraszko_Tamara

Sympatyk
Nowicjusz

Do Pani Kaczmarrek Anety
te zasoby to już są przygotowane do opracowania czy trzeba iść i je sfotografować( a jakiś wrzorzec podanka do USC aby otrzymać mozliwość wgladu i pobrania- jestem gotowa na to też- przy okazji może znajdę coś dla siebie lub znajomych )

pozdrawiam MuraszkoT
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Nie - Pani zgłasza chęć zindeksowania konkretnego zasobu wysyłając zgloszenie na: geneteka@genealodzy.pl
Zwrotnie otrzymuje Pani materiał (skany), w oparciu o który tworzy Pani indeksy.
Muraszko_Tamara

Sympatyk
Nowicjusz

Pani Aniu - to idę na to- zgłosiłam i czekam na odpowiedź
MuraszkoT

kiedyś jak szukałam inormacji w latach 1993-2000 to otrzymałam od jakieś Pani inormację że materiały na temat Muraszków i Kwiatkowskich są w Bibliotewce Narodowej, Bibliotece Uniwesytetu Warszawskiego a niektóre w samym Sejmie- szczegónie ustawowe i dane oz osobami wówczas stanowiących ustawy(lata przed zaborami i XX lecie między wojenne) może ta informacja się przyda do szperania.
pozdrawiam MuraszkoT
ps. a ten skrót prawd Warszawa to oznacza jakiś rejon W-wy.?
aha podam mój stosowany chwyt do sprawdzania meldunków w obszarach gdzie są domki i domy(tzw. nieruchomości- jae w teren który badam - sprawdzam danew imiona i nazwiska osób które okalają upatrzony punkt- walę do wydziału geodezji- podaję te nazwiska i proszę o pokazanie tego w planach(często jak się uda to mając w ręku pokwitowanie o zameldowaniu czasowym lub sytałym dla zakapiuornych urzędników- czekam jak będzie w danym pokoju 1 urzędnik bo jest wtedy chętny do wspólpracy- pokazuja mnie mapę z rejestru gruntów- ja upieram się przy tym numerze- tu numer posesci a osoba mnie towarzysząca zapamiętuje wpis pod numerem działki - jak przed numerem jest Zb a za nim numer to oznacza Zbiór dokumentów przygotowanych do wpisu do Hipoteki własności a jak Kw to już sporządzona księga iweczysta). i z tak zapamiętanym numerem kieruje sie do Hipoteki głownej i tam idę i biorę dane i mam kto i co.
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

Ja myślę,że może dobrze by było sfotografować parafię Św.Krzyż bo tego nie ma na mikrofilmach.
Tak jak Marta napisała będą potrzebne osoby do fotografowania .Archiwum w Łodzi ma duży zasób im więcej będzie osób chętnych do pomocy tym szybciej materiały będą dostępne.
Proszę w tym wątku zgłaszać tylko chęć pomocy
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Awatar użytkownika
neumann

Sympatyk
Adept

Łódź

Post autor: neumann »

marta1044 pisze:A ja bym zaczela pytanie od tego, kto jest w stanie pomoc przy digitalizacji AP Lodz? Na miejscu jest niestety tylko jedna osoba, a nie sadze zeby tylko ta jedna osoba w tak ogromnym miescie miala czas i chec fotografowac. Im wiecej fotografow tym szybciej material bedzie dostepny.

Sprawa druga. Dostalam do indeksacji lata 1826-1893 z par. NMP z Lodzi. Material opracowuje juz 11 osob (nowi chetni mile widziani ;) ). Wedlug mnie najrozsadniejszym wyjsciem byloby odciazenie AP wlasnie z lodzkich parafii. A sadze, ze chetni do indeksacji materialu, ktorego nie ma na mikrofilmach, na pewno by sie znalezli (tzn. 1894r. i dalej z NMP oraz z parafii, ktore powstaly w Lodzi na przelomie XIX i XX wieku).

Pozdrawiam,
Marta
Zgadzam się z Martą i Elizą. Indeksacja Łódź NMP i np potencjalnie św. Krzyż to ciężka orka, ze względu na obfitość aktów. Warto więc chyba skupić się początkowo na jednym mieście, zwłaszcza, że św Krzyż to praktycznie dziewicze poletko, a zasób jest olbrzymi. Dla chętnych pracy nie zabraknie :)

Co do obecności w AP, to jak to się odbywa?. Ktoś upoważniony ma prawo trzaskać fotki całych ksiąg, czy skanuje to ktoś z AP?

Pozdrawiam

Marcin
Awatar użytkownika
ula11

Sympatyk
Ekspert

Łódź

Post autor: ula11 »

Witam
Prponuję parafia:Marzenin.Wygiełzów lub Sędziejowice
Zgłaszam się na j.polski
Pozdrawiam Urszula.
Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Post autor: OlaH »

marta1044 pisze:kto jest w stanie pomoc przy digitalizacji AP Lodz?[/b]
Pozdrawiam,
Marta
Witam,
mogę pomóc przy dygitalizacji w ostatnim tygodniu maja i w wybrane dni czerwca - trochę to odległa deklaracja, ale wtedy będę na urlopie w Łodzi.
Pozdrawiam,
Ola Heska
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Łódź

Post autor: kotik7 »

Ja również jestem z miejscowych w Łodzi. Co więcej, mam już fotografie indeksów - trochę Widawy i całkiem sporo Wojkowa. Nie wiem tylko czy moja umowa z archiwum pozwala na udostępnienie tych fotografii tutaj. Druga sprawa to jakość-nazwiska są dość słabo czytelne na brzegach zdjęć, szczególnie jeśli ktoś nie badał wcześniej tej parafii.
Kuba
Zasoova

Sympatyk

Łódź

Post autor: Zasoova »

Chętnie zajmę się indeksacją "Jeruzal ŁD 1820-1824 ur.śl.zg. spisy roczne; j.polski"

Zostałam odesłana do tego wątku, proszę o dalsze info.

Pomogę też w miarę możliwości w indeksacji innych ksiąg z tej parafii.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”