Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Łódź

Post autor: OlaH »

Witam,
osoby, które jeszcze nie indeksowały chętnie przyjmę na przyuczenie :) Obecnie pracujemy nad zgonami parafii Stromiec w jęz. ros. Zgłoszenia proszę na pryw.
Pozdrawiam,
Ola Heska
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Re: Łódź

Post autor: eliza1952 »

kotik7 pisze:Ja również jestem z miejscowych w Łodzi. Co więcej, mam już fotografie indeksów - trochę Widawy i całkiem sporo Wojkowa. Nie wiem tylko czy moja umowa z archiwum pozwala na udostępnienie tych fotografii tutaj. Druga sprawa to jakość-nazwiska są dość słabo czytelne na brzegach zdjęć, szczególnie jeśli ktoś nie badał wcześniej tej parafii.
Kuba
Kuba jeśli robiłeś te fotografie jako osoba prywatna bez oficjalnej umowy z archiwum na umieszczanie zdjęć w internecie to raczej nie możesz tego robić taką informację otrzymałam w archiwum jak zapytałam czy mogę umieszczać zdjęcia.
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Post autor: Eder »

I ja się zgłaszam - Strzegocin, Grabów, Pieczew, Łęki Kościelne, wszystko młodsze niż 1875 oraz starsze niż 1810.
Andrzej
Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

Re: Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja

Post autor: MariaŁopaciuk »

Ćwikliński_Leszek pisze:Proszę o deklaracje indeksujących co mamy sfotografować
w pierwszej kolejności.
Jestem zaineresowana parafią Pszczonów - pomogę w indeksacji o ile nie będzie to j. rosyjski

Pozdrawiam
MariaŁ
Wojewodka_Monika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojewodka_Monika »

Zgłaszam się do indeksacji parafii Rudlice, Kamionacz, Warta, Brodnia-Glinno.
pozdrawiam

Monika Wojewódka
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Chętnie bym pomógł przy fotografowaniu, ale niestety godziny pracy mi nie pozwalają - jedynie we wtorki od ok. 16:00 do zamknięcia AP jestem w stanie coś zdziałać. :)

Co do indeksacji - aby nie robić dużego zamieszania, na początek mógłbym przygarnąć coś z łódzkiej parafii św. Krzyża.
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
magnowa

Sympatyk
Legenda

Post autor: magnowa »

Zgłaszam się do indeksacji Parafii Łódź i Sieradz

Pozdrawiam
Małgorzata
Awatar użytkownika
maluszycka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: maluszycka »

I ja sie zgłaszam- par. Wierzchlas, Godynice
Bogusława Marczak
Awatar użytkownika
Józef_Lis

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Józef_Lis »

Pomogę - Klonowa i Godynice.
gruszczyński

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: gruszczyński »

Zgłaszam się do indeksacji par. Boguszyce
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

eliza1952 pisze: Kuba jeśli robiłeś te fotografie jako osoba prywatna bez oficjalnej umowy z archiwum na umieszczanie zdjęć w internecie to raczej nie możesz tego robić taką informację otrzymałam w archiwum jak zapytałam czy mogę umieszczać zdjęcia.
Myślę że będzie to można załatwić bez ponownego fotografowania.
Co do samej akcji, pracownicy są raczej przychylni, jeden pan sam nawet w wolnej dyskusji mówił "jak indeksować, to umówić się grupą".

Jeśli miałbym pomóc przy tym nazwijmy to projekcie, wolałbym raczej dostarczać fotografii niż spisywać z nich nazwiska.
Przy tym pracę i zespół trzeba zorganizować-całkowita liczba uczestników jest oczywiście dowolna-ale moim zdaniem potrzeba więcej piszących, niż fotografujących, ze względu na to, że fotograf ma przy jednej księdze dużo mniej pracy niż indeksujący.
Trzeba wziąć pod uwagę, że w pracowni na Placu Wolności, a więc dla lat 1808-1875, mamy 15 czytników, z czego tylko kilka ma duży płaski ekran (chyba 6 lub 7). Trzeba więc ustalić, kto i kiedy będzie mógł przychodzić.
Podzieliłbym pracę następująco- w archiwum pojawiali by się tylko fotografowie, załóżmy dwóch-trzech w jeden dzień, żeby mogli się nawzajem konsultować. Następnie przesyłaliby sfotografowane indeksy swoim współpracownikom na pocztę. Jak mówiłem, indeksowanie trwa dużo dłużej niż fotografowanie, więc w teorii powinno być więcej tych indeksujących. Żeby zapewnić płynność pracy i częste aktualnianie bazy danych.
W schemacie fotograf->indeksujący brakuje jeszcze ogniwa prowadzącego do Geneteki. Nie mam pojęcia ile osób odpowiada za dodawanie rekordów do bazy, ale wiemy, że odbywa się to porcjami co jakiś czas. Myślę że i tutaj przydałaby się jakaś pomoc.
Co do tego, od jakiej parafii zacząć- wiadomo, że każdy najbardziej łasy jest na indeksy, które sam będzie mógł wykorzystać, ale bądźmy altruistami. Można podzielić łódzkie na regiony i cały zespół na grupy, które będą się tymi regionami zajmowały. Można też zacząć alfabetycznie.
Apelowałbym o poświęcenie dla całego projektu- wtedy i wilk będzie syty, i owca cała. Mam na myśli, żeby każdy, kto zechce indeksować, nie oczekiwał konkretnych tylko parafii.
Myślę, że lepiej poczekać na swoje, a osiągnąć ten szczytny cel, jakim jest opracowanie Ksiąg Województwa Łódzkiego, niż wybiórczą pracą nadwątlić szanse na doprowadzenie go sprawnie do końca.
Tyle ode mnie w tej sprawie.
Sam w archiwum na Placu Wolności mogę pojawiać się w poniedziałki o 12:30 oraz w czwartki ok. 11. Reszta dni raczej odpada.

Pozdrawiam,
Kuba
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

kotik7 pisze:
Trzeba wziąć pod uwagę, że w pracowni na Placu Wolności, a więc dla lat 1808-1875, mamy 15 czytników, z czego tylko kilka ma duży płaski ekran (chyba 6 lub 7). Trzeba więc ustalić, kto i kiedy będzie mógł przychodzić.
Podzieliłbym pracę następująco- w archiwum pojawiali by się tylko fotografowie, załóżmy dwóch-trzech w jeden dzień, żeby mogli się nawzajem konsultować. Następnie przesyłaliby sfotografowane indeksy swoim współpracownikom na pocztę. Jak mówiłem, indeksowanie trwa dużo dłużej niż fotografowanie, więc w teorii powinno być więcej tych indeksujących. Żeby zapewnić płynność pracy i częste aktualnianie bazy danych.
Zdjęcia są z ksiąg :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Józef_Lis

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Józef_Lis »

Jeśli ktoś wskazuje parafie , to dlatego ,że zna występujące tam nazwiska co ułatwia prace
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Józef_Lis pisze:Jeśli ktoś wskazuje parafie , to dlatego ,że zna występujące tam nazwiska co ułatwia prace
Co racja to racja.
Mija 12 godzin od wpisu dot. planów dygitalizacji AP Łódź, a tu już tyle chętnych (częściej na jedną parafię) - np. na parafię Warta już trzy osoby, więc może lepiej zacząć od parafii, które mają szansę być szybko zindeksowane (co kilka głów, to nie jedna :D ).

Na parafie Szadek i Zadzim już po dwóch chętnych, a co będzie za kilka dni? :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Tomek_Bogiel

Sympatyk
Legenda

Post autor: Tomek_Bogiel »

zgłaszam się do indeksacji zespołu 1486Grochów w całości.
Pozdrawiam Tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”