Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Łódź
Tak jest, i dokładniej wczytując się w temat widzę że troszkę przyspieszyłem. Bardziej skupiłem się na indeksacji samej w sobie, czyli przenoszenia indeksów z ksiąg do komputera, niż na kopiowaniu całych ksiąg.
Co do znajomości nazwisk-oczywiście, ale zawsze znajdą się parafie, które będą miały mniej chętnych, i będą się nam śnić po nocach.
Digitalizacja-jak najbardziej jestem za, ale dotychczas myślałem, że to głównie działka samego Archiwum.
Indeksacja-w tym zakresie chciałem pomóc jako fotograf indeksów.
W takim razie muszę ograniczyć swoją aktywność, pytanie tylko od czego mogę zacząć zdjęcia?
Kuba
PS.
ktoś wspominał o Kliczkowie Małym. Dzisiaj w zdumienie wprawiło mnie odnalezienie w alegatach brakującego rocznika 1840 z tej parafii.
Księga była włożona jedna w drugą..Jest zatem komplet z tej parafii.
Co do znajomości nazwisk-oczywiście, ale zawsze znajdą się parafie, które będą miały mniej chętnych, i będą się nam śnić po nocach.
Digitalizacja-jak najbardziej jestem za, ale dotychczas myślałem, że to głównie działka samego Archiwum.
Indeksacja-w tym zakresie chciałem pomóc jako fotograf indeksów.
W takim razie muszę ograniczyć swoją aktywność, pytanie tylko od czego mogę zacząć zdjęcia?
Kuba
PS.
ktoś wspominał o Kliczkowie Małym. Dzisiaj w zdumienie wprawiło mnie odnalezienie w alegatach brakującego rocznika 1840 z tej parafii.
Księga była włożona jedna w drugą..Jest zatem komplet z tej parafii.
- kwroblewska

A jak zaczną od ksiąg, które nie są zmikrofilmowane czyli głownie wpytanie tylko od czego mogę zacząć zdjęcia?
j. rosyjskim to pewnie zapał do indeksacji będzie mniejszy.
___
Krystyna
Ja też chętnie pomogę w spisywaniu indexów. Interesują mnie wszystkie małe parafie w okolicach Kutna, w szczególności takie z których kompletnie nic nie ma w Genetece. Jeśli miałbym natomiast jakieś wymieniać to w szczególności Grabów(ten obok Pieczewa, chociaż większość roczników jest w genetece z niego zdaje się), Pieczew, Łęki Kościelne, Plecka Dąbrowa, Śleszyn...
Michał Koperkiewicz
-
Wiśniewski_Adam

Witam
Jestem zainteresowany parafią Skoszewy i Brzeziny. Oczywiście razem z indeksacją.
Pozdrawiam
Adam
Jestem zainteresowany parafią Skoszewy i Brzeziny. Oczywiście razem z indeksacją.
Pozdrawiam
Adam
-
Krystyna_Stanisławska

- Kontakt:
Witam,
Podejmę się indeksacji parafii Ręczno
Krystyna
A przy okazji pytanie: Czy w palanach jest digitalizacja w Archiwum w Piotrkowie Trybunalskim? Chętnie zindeksuję wybrane parafie ...
Krystyna
A przy okazji pytanie: Czy w palanach jest digitalizacja w Archiwum w Piotrkowie Trybunalskim? Chętnie zindeksuję wybrane parafie ...
- donchichot

- Kontakt:
Witam.
Mogę się podjąć indeksacji Brzykowa, Woli Wiązowej i Ruśca pow. Łask.
Język polski, rosyjski i łacina.
Pozdrawiam
Mogę się podjąć indeksacji Brzykowa, Woli Wiązowej i Ruśca pow. Łask.
Język polski, rosyjski i łacina.
Pozdrawiam
Henryk
-
aldonalata

Witam!
Zindeksuję parafię Oszkowice w całości , jeśli tylko będą skany. Pomogę w par. Siedlec. A jeśli będzie potrzeba to i w innych
pozdrawiam i czekam
Aldona
Zindeksuję parafię Oszkowice w całości , jeśli tylko będą skany. Pomogę w par. Siedlec. A jeśli będzie potrzeba to i w innych
pozdrawiam i czekam
Aldona
W ramach ścisłości dodam jeszcze, że szczególnie chętnie pomogę przy opracowaniu parafii
Wojków, Widawa, Zduńska Wola, Marzenin, Korczew, Rusiec, Małyń, Charłupia Wielka, Kliczków Mały, Brzeźnio, Walichnowy, Grabno.
Pytanie czy można działać częściowo na własną rękę- tzn. widząc brak zainteresowania jakąś parafią zacząć przy niej prace- ale do tego potrzeba by było jakiejś często aktualizowanej bazy aktualnego postępu.
Kuba
Wojków, Widawa, Zduńska Wola, Marzenin, Korczew, Rusiec, Małyń, Charłupia Wielka, Kliczków Mały, Brzeźnio, Walichnowy, Grabno.
Pytanie czy można działać częściowo na własną rękę- tzn. widząc brak zainteresowania jakąś parafią zacząć przy niej prace- ale do tego potrzeba by było jakiejś często aktualizowanej bazy aktualnego postępu.
Kuba
-
Muraszko_Tamara

Do Pani Marty Nalazek
chetnie pomogę w indeksacji metryk w W-wie w j. polskim:
o tych:
254 W-wa św. Krzyż MZ 1701-1899 urodzenia łacina, polski, rosyjski; kontakt Marta Nalazek
255 W-wa św. Krzyż MZ 1713-1900 zgony łacina, polski, rosyjski; kontakt Marta Nalazek
256 W-wa św. Krzyż MZ 1626-1825 śluby łacina, polski, rosyjski; 1826-67 zindeksowane; kontakt Marta Nalazek
257 W-wa św. Krzyż MZ 1909 śluby polski; skany indeksów Marta Nalazek geneteka@genealodzy.pl
258 W-wa św. Michał MZ 1896-1900 ur.śl.zg. kontakt Marta Nalazek
czy poz 258 też jest po polsku.
bo napisałam do Admina i nie ma odpowiedzi
pozdrawiam MuraszkoT
o tych:
254 W-wa św. Krzyż MZ 1701-1899 urodzenia łacina, polski, rosyjski; kontakt Marta Nalazek
255 W-wa św. Krzyż MZ 1713-1900 zgony łacina, polski, rosyjski; kontakt Marta Nalazek
256 W-wa św. Krzyż MZ 1626-1825 śluby łacina, polski, rosyjski; 1826-67 zindeksowane; kontakt Marta Nalazek
257 W-wa św. Krzyż MZ 1909 śluby polski; skany indeksów Marta Nalazek geneteka@genealodzy.pl
pozdrawiam MuraszkoT
-
Marynicz_Marcin

To bardziej na privMuraszkoT pisze:Do Pani Marty Nalazek
o tych:
pozdrawiam MuraszkoT
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Gdzie widzi w tym pliku wymienione przez siebie warszawskie parafie ?chetnie pomogę w indeksacji metryk w W-wie w j. polskim:
o tych:
Indeksacja z ksiąg parafialnych dostępnych w łódzkim AP - dotyczy tylko listy parafii podanej przez Pana Leszka.
Krzysztof
-
Sułkowski_Jacek

Re: Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja
Tez chętnie dołączę się do Piotrkowadorota222 pisze:Hmmm... mam jeszcze niepohamowaną chęć indeksowania parafii św. Jakuba w Piotrkowie Tryb.
Dorota
pozdr
JAcek
Witam,Krystyna_Stanisławska pisze:Witam,
Krystyna
to jest nas dwoje
Pozdrawiam,
Jarek Stępień