Modlin Twierdza - nazwiska

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Jones_Magdalena

Sympatyk

Modlin Twierdza - nazwiska

Post autor: Jones_Magdalena »

Poszukuję materiałów źródłowych na temat budowniczych Twierdzy Modlin. Konkretniej, chodzi mi o nazwiska bądź historie rodzin, które przeprowadziły się w okolice Modlina w pierwszej połowie XIXw. - podczas budowy Twierdzy.

Np. na stronie www.twierdzamodlin.nsk.pl/pl/historia.html znajduję taką informację:

"Ilość zatrudnionych przy fortyfikacjach twierdzy była zmienna. W połowie września 1811 roku pracowało:

6000 żołnierzy piechoty;
702 saperów i artylerzystów;
10000 zwerbowanych chłopów;
815 cieśli i drwali
300 murarzy."

Wiem też, że do jednej z interesujących mnie miejscowości (Szczypiorno koło Pomiechówka) przybyło sporo rodzin ze Wschodu. Gdzie szukać dokładniej? (Interesują mnie także miejscowości związane z najbliższą okolicą Pomiechowa i Zakroczymia).

Pozdrawiam.
Magda
skumin

Sympatyk

Modlin

Post autor: skumin »

Witam
Dość ciekawy temat - biorąc pod uwagę fakt, że to teren tak szeroko zakrojonych działań wojennych i fortyfikacyjnych.
Interesuję się tymi terenami w szczególności Pomiechówkiem, Szczypiornem, Czarnowem.
Osadnictwo rosyjskie na terenie Szczypiorna mało największe nasilenie po roku 1813 aż do lat siedemdziesiątych XIX wieku - sprowadzano tam kolonistów. Po 1870 - tym zaczęli ustępować Polakom.
Między innymi mój przodek, Jan Tyszkiewicz odkupił w Szczypiornie ziemię od tutejszego popa.

Swoją drogą powinny zostać jakieś spisy dot. wypłat i zatrudnienia podczas budowy Twierdzy przez Francuzów - szczególnie, że było To ogromne przedsięwzięcie.
Pozdrawiam Jarek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Dość dobrze jest opisana praktyka "zatrudniania" przy budowie/rozbudowie twierdz - w tym modlińskiej w późniejszym okresie.
W praktyce była to praca niewolnicza (na najniższych stanowiskach) - bez wynagrodzenia. Mechanizm np.: przymusowe zatrudnienie z wynagrodzeniem płatnych co tydzień, a w okolicach czwartku przykręcenie śruby (łącznie z karami cielesnymi) "w wydajności" i poluzowanie dyscypliny nadzoru nad "nieoddalaniem się" - skutek: większość do sobotniej wypłaty nie czekała. Ciesząc się, że udało się "wykpić" 3-4 dniami pracy bez wynagrodzenia nie czekali soboty.
Przy miesięcznym cyklu wypłat - tym bardziej.
Nie liczyłbym na imienne spisy pracujących niewykwalifikowanych.
Spisy "branek" (wyznaczonych, choć niekoniecznie potem pracujących)? Może gdzieś "w centrali" (o rosyjskim okresie teraz piszę)
Wyrywkowe informacje o majstrach -może...

a w Muzeum Twierdzy Modlin coś jest?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Re: Modlin Twierdza - nazwiska

Post autor: Łucja »

Jones_Magdalena pisze:Poszukuję materiałów źródłowych na temat budowniczych Twierdzy Modlin. Konkretniej, chodzi mi o nazwiska bądź historie rodzin, które przeprowadziły się w okolice Modlina w pierwszej połowie XIXw. - podczas budowy Twierdzy.

Np. na stronie www.twierdzamodlin.nsk.pl/pl/historia.html znajduję taką informację:

"Ilość zatrudnionych przy fortyfikacjach twierdzy była zmienna. W połowie września 1811 roku pracowało:

6000 żołnierzy piechoty;
702 saperów i artylerzystów;
10000 zwerbowanych chłopów;
815 cieśli i drwali
300 murarzy."

Wiem też, że do jednej z interesujących mnie miejscowości (Szczypiorno koło Pomiechówka) przybyło sporo rodzin ze Wschodu. Gdzie szukać dokładniej? (Interesują mnie także miejscowości związane z najbliższą okolicą Pomiechowa i Zakroczymia).

Pozdrawiam.
Magda
A przez metryki z odpowiednich parafii już przeszłaś? Nie widziałam tych metryk i nie wiem czy zawierają dużo informacji "pobocznej", na podstawie której można jakiś obraz zbudować. Pomiechowo jest w genetece, jakby przejrzeć księgi coś da się pewnie wyczytać, zależy jaki układ (ile treści).
Pracujący przy budowie Twierdzy masowo umierali, są zatem akty zgonu w dużych ilościach, musiało to być zapisane. Ale Ty, jak rozumiem, szukasz tych bardziej szczęśliwych co przetrwali, skoro przodków pewnie.. Mogli jednak przyjeżdżać grupowo i coś z aktów zgonu da się wyczytać, np. kto zgłaszał (jeśli jest zapisane).

Co do samej Twierdzy i okresu Królestwa Polskiego już, ale ten jak rozumiem też Cię interesuje, to może jest możliwość dotarcia do dokumentów budowlanych? Tyle, że to Muzeum ma pewnie przećwiczone już.
Władza budowlana była bardzo scentralizowana (Komisja Rządowa Spraw Wewnętrznych i Policji - Rada Ogólna Budownictwa/Rada Budownicza, może coś jest w AGAD ciekawego?).
Cerkiew w Modlinie - 1837 r. zbudowano, na terenie Twierdzy.

Łucja
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

"Pracujący przy budowie Twierdzy masowo umierali,"
?
Łucjo, jeśli możesz napisz skąd taka informacja
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:"Pracujący przy budowie Twierdzy masowo umierali,"
?
Łucjo, jeśli możesz napisz skąd taka informacja
W linku podanym przez autorkę wątku. Ale oczywiście akty zgonu mogłyby to zweryfikować.

Ł.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

tj chodzi o ten fragment -tak?
"Kilkanaście tysięcy wieśniaków spędzonych ze wszystkich województw, pracowało z żołnierzami, a że ci biedni mieli jeszcze mniej wygód i porządku, choroby między nimi grasowały i śmiertelność zaczęła być zastraszająca.”

Źródło: J. Weyssenhoff, Pamiętnik generała, Warszawa 1902"

o końcu roku 1811 to fragment
Jones_Magdalena

Sympatyk

Post autor: Jones_Magdalena »

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Może w tym roku uda mi się dotrzeć w wakacje do Polski i poszukać także na miejscu. :)
Pozdrawiam serdecznie.
Magda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”