Dzień dobry.Otóż od dość dawna zdobywam kopię zdjęć od krewnych niestety ich jakość znacząco odbiega od tych oryginalnych.NA początku kopiowałem zdjęcia zwyczajną cyfrówką potem nieco zmądrzałem i prosiłem krewnych o Pożyczene zdjęć i skanowałem na własnym skanerze którego możliwości niestety nie były zbyt imponujące.Jako że zależy mi na najwyższej jakości zdjęcia zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej jest oddać zdjęcia fotografowi by oni to zeskanowali-lecz za tą usługę każą sobie słono płacić.Czy warto??Proszę podzielić się doświadczeniem i poradzić.
Pozdrawiam
Marek
Skanowanie oryginalnych zdjęć-prywatnie czy u fotografa??
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Pieniążek_Stanisław

Skaner, nawet najlepszy nie poprawi Ci jakości zdjęcia.
Jeśli zdjęcie jest zszarzałe i połamane to niestety po zeskanowaniu na domowym skanerze trzeba poświęcić wiele czasu by poprawić jego jakość. Są dobre programy do poprawy jakości fotografii. Najpopularniejszy to Adobe Photoshop, niestety płatny.
Staszek
Jeśli zdjęcie jest zszarzałe i połamane to niestety po zeskanowaniu na domowym skanerze trzeba poświęcić wiele czasu by poprawić jego jakość. Są dobre programy do poprawy jakości fotografii. Najpopularniejszy to Adobe Photoshop, niestety płatny.
Staszek
- Gregor_Rogalla

Witam
Wydaje mi sie, ze lepjej samemu skanowac. Warsztaty fotograficzne wykonuja najczesciej obrobke
automatyczna, ktora moim zdaniem nie przynosi takiego efektu jak ustawienie reczne. Daltego warto jest
wejsc w ustawienia programu skanera "dla zaawansowanych".
Juz w trakcie procesu skanu mozna poprawic jakosc zdjecia! Oczywiscie dobry program do obrobki jest
nieodzowny.
sam uzywam Photoshop Elements 8.0 ale wersja 4.0 jest juz bardzo dobra do naszych celow.
Stare wersje mozna kupic na alegro.pl albo ebay.com za okolo 10euro.
Mysle ze powinnismy wygospodarowac tutaj na genealodzy.pl mly kacik poradnictwa technicznego.
Pozdrawiam
Wydaje mi sie, ze lepjej samemu skanowac. Warsztaty fotograficzne wykonuja najczesciej obrobke
automatyczna, ktora moim zdaniem nie przynosi takiego efektu jak ustawienie reczne. Daltego warto jest
wejsc w ustawienia programu skanera "dla zaawansowanych".
Juz w trakcie procesu skanu mozna poprawic jakosc zdjecia! Oczywiscie dobry program do obrobki jest
nieodzowny.
sam uzywam Photoshop Elements 8.0 ale wersja 4.0 jest juz bardzo dobra do naszych celow.
Stare wersje mozna kupic na alegro.pl albo ebay.com za okolo 10euro.
Mysle ze powinnismy wygospodarowac tutaj na genealodzy.pl mly kacik poradnictwa technicznego.
Pozdrawiam