Jak się zamawia mikrofilmy?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

MuraszkoT pisze:To znaczy że na Smyczkową mozna e-mailem poprosić o mikrofilmy z pulapu lat i potem odeslać- tak.
- no nie, na Smyczkowej nie ma mikrofilmów, to archiwum USC, nie Archiwum Państwowe - sprecyzuj o co dokładnie chodzi
MuraszkoT pisze:Patrz od 4 lat ani mrumru od nich- nawewt jak zaproponowalam że na miejscu to zrobię(przxetrzepie akta pod ich okiem)- w głosie tylko oburzenie słychać było
- bo oni nie są od tego, to ne jest Archiwum Państwowe - jak wyżej
MuraszkoT pisze:- nawet proponowałam im że zeskanuję im te wszystkie tomy i bedą mieli ulatwienie dla innych- pokazali mnie sale z regalami z knigami o poszczepionych kartkach i powiedzieli w 1994 że to tylko uprawnieni pracownicy lub badacze dziejów ja mam podać konlretny rok. miesiąc i t ą mnie udostepnią ale za 6 miesięcy- ale podania nierozpatrzyli.
pozdrawiam Tamara
- bo oni nie są od tego, to ne jest Archiwum Państwowe - patrz wyżej

Powodem sytuacji jest nieporozumienie. Archiwum USC i Archiwum Państwowe to dwie oddzielne instytucje, każda rządzi się swoimi prawami i przepisami, które nie są tożsame. Z tego co piszesz, wnioskuję że chodzi Ci o Archiwum Państwowe - jeśli to prawda to postawa Smyczkowej nie dziwi - nie są archiwum Państwowym, regulacje/przepisy/zwyczaje/możliwości o których piszesz nie mają zastosowania w Ich przypadku. Napisz dokładnie o co chodzi - coś wymyślimy. Niestety, fakt że istnieją sytuacje bez wyjścia trzeba przyjąć do wiadomości, czasem niewiele można zrobić i nic na to nie poradzimy.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

rwelka pisze:Pawle

Przykład Ap Toruń jest wyjątkiem ,gdyż to w Toruniu Mormoni wykonywali kopie mikrofilmowe .
Braki w bazie pradziad wynikają z ruchów między archiwalnych i weryfikacją bieżącą wielu metrykaliów .
Co ma Pan na myśli? czy AP Toruń posiada jakieś dodatkowe kopie?
Ubolewam nad tym, ze Archiwa Kościelne nie przesyłają do innych archiwów swoich mikrofilmów, szukam więc najprostszej drogi żeby dostać się do poszukiwanych informacji:)
Kuba
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Post autor: pawko223 »

Miałem taką sytuację, że wystąpiłem z zapytaniem do AP Toruń o dostępność mikrofilmów z pewnych parafii (wcześniej z innych źródeł uzyskałem wiadomość, że takie mikrofilmy posiadają, brak jest także informacji w bazie pradziad o tych mikrofilmach), dostałem wiadomość, że nie posiadają mikrofilmów. Kiedyś spotkałem genealoga w AP Szczecin, przeglądał mikrofilmy z AP Włocławek (brak też przypisów w bazie pradziad), spytałem się jego w jakis sposób uzyskał mikrofilmy, których "teoretycznie" nia ma. Odpowiedział mi, że wysłał zamówienie i cierpliwie czekał, chyba ok. pół roku, po odnalezieniu w "szufladach" zostały nadesłane do przeglądnięcia. Paweł
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

To znaczy że trzeba próbować na chybił trafił i czekać, czy dzwonić? Dzwonić nie zaszkodzi ale trzeba mieć jakieś przesłanki. Czy mikrofilmy które Panu odnaleziono należały terytorialnie do Torunia? Mi chodzi o takie, które są w AD Włocławek. Gdyby były w jakimś AP, wtedy mógłbym je sobie zamówić.
Kuba
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Post autor: pawko223 »

Można zadzwonić lub napisać email. Te mikrofilmy, które przesłano spotkanemu przeze mnie genealogowi pochodziły z AP Włocławek, czyli Oddział AP Toruń. W AD Włocławek ponoć są także mikrofilmy, ale szerzej nic o nich nie wiem. Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”