Pochodzenie nazwisk (cz.1)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

marek_kierznikiewicz

Sympatyk

Geneza nazwisk.

Post autor: marek_kierznikiewicz »

Proszę o pomoc, chodzi mi o geneze tych nazwisk:

-KIERZNIKIEWICZ (KIERZNIKIEWITZ)
-KAMIEŃ (KAMIN)

w mojej rodzinie spotyka się różne pisownie,jeszcze nie dotarłem dlaczego.

Pozdrawiam
Marek
alexa827

Post autor: alexa827 »

Witam :)
Bardzo proszę o wyjaśnienie pochodzenia nazwisk: Cedro, Figurniak, Mudrak, Susło.
Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie:)
jerkre

Sympatyk
Ekspert

Post autor: jerkre »

Pani Ewo,
Jeżeli istnieje taka możliwość, proszę o informacje dotyczące nazwisk: Bąkowski,Buckiewicz, Kręcisz, Klamczyński, Samulewicz, Sajkiewicz.
pozdrawiam
Jurek
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Marku :D

Kamień 1387 – od kamień.

Kamin (bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących od kamień.

Kierznikiewicz, (Kierznikiewitz )– brak; prawdopodobna etymologia – od staropolskiego kierz ‘krzak, drzewo laurowe’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :?: :D

Cedro 1556 – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Teodor ,notowanego w Polsce od XIII wieku, pochodzenia greckiego Theodoros, to od theos ‘Bóg’ + doron ‘dar’. W okresie staropolskim imię było adaptowane też jako Czader, Czeder.

Figurniak ( bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od figura ‘kształt; posąg; osoba’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

ciąg dalszy nastąpi...
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla :?:

Mudrak ( bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od mądry ( z fonetyką ukraińską lub czeską ).

Susło 1405 - w grupie nazwisk pochodzących od suseł, ze staropolskiego susoł ‘zwierzę z rodziny wiewiórek’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Jurku :D

Bąkowski 1381 – od nazw miejscowych Bąków, Bąkowo ( częste).

Buckiewicz
( bez daty źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od buczeć ‘ryczeć; brzęczeć; głośno płakać; butwieć’.

Kręcisz
( bez daty źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od kręcić, kręt potocznie ‘krętacz’.

Klamczyński ( bez daty źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego klama ‘kleszcze’ lub od gwarowego klamać ‘mlaskać’.

Samulewicz – brak; prawdopodobnie – od sam ‘samotny, jedyny’, może też od imion złożonych typu Sambor, imion chrześcijańskich typu Samson, Samuel.

Sajkiewicz – nie znalazłam.

Helena54

Post autor: Helena54 »

Pani Ewo, widząc jak pomocna jest Pani wszystkim, którzy się do Pani zwracają mam prośbę i ja.
Interesują mnie nazwiska: KAPCIA oraz LUDWIG.
Mam nie sprawdzone dokładnie informacje, że pochodzenie nazwiska KAPCIA ma korzenie węgierskie, a nazwiska LUDWIG z pogranicza niemiecko-francuskiego. Co Pani na to?
Pozdrawiam Helena
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Heleno :D

Kapcia 1591 – od gwarowego kapcia ‘męskie obuwie’.

Ludwig ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Ludwik, pochodzenia germańskiego, od hlud ‘sławny’ + wig ‘walka’, notowanego w Polsce od XIII wieku.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001

alexa827

Post autor: alexa827 »

Bardzo dziękuję Pani Ewo za poświęcenie mi czasu i udzielenie odpowiedzi. Pozdrawiam :D
Stanisław_Sawkiewicz

Sympatyk

Post autor: Stanisław_Sawkiewicz »

Droga i nieoceniona Ewo !
Proszę uprzejmie o pomoc przy 3 nazwiskach : Biok, Graupner i Palus. Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam
Stanisław
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Stasiu :D

Biok – brak w ‘Słowniku’ :cry:

Graupner – brak w ‘Słowniku’ :cry:

Palus ( bez daty źródłowej ) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Paweł, notowanego w Polsce od XII wieku, pochodzenia łacińskiego od paulus ‘mały’.

Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Christian_Orpel »

KIERZNIKIEWICZ wystepuje u Rymuta pod haslem Kiernia :
od staropolskiego lub gwarowego wyrazu skiernia, kierznia "maślnica"; lub od kierny "szczery, zły ".

Pozdrawiam
malgosia378

Post autor: malgosia378 »

dziękuję za opis nazwiska Kurianowicz.Proszę jeszcze jeśli to możliwe o : Kosiński , Buczyło , Kierczuk , Sygieniewicz , Nowosielski.Z góry dziękuje. Gosia Sobczyk
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Gosiu :D

Buczyło ( bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od buczeć , ‘ryczeć; brzęczeć; głośno płakać; butwieć’.

Kierczuk ( bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckich nazw osobowych Kerz lub Kirz, te od średnio – wysoko – niemieckiego kerze, kirze ‘światło; świeca’.

Kosiński 1447- od nazw miejscowych Kosina, Kosin ( kilka wsi).

ciąg dalszy nastąpi...
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”