Archiwa w Kielcach digitalizacja i indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Arek

Sympatyk

Post autor: Arek »

Ćwikliński_Leszek pisze:Dyskutantom mogę tylko podać (jak mówi pewne powiedzenie),
że gdy nie wiadomo o co chodzi z publikacją skanów to pewnie chodzi o pieniądze.
Ale przecież żadnej formuły dostępu za $$$ chyba nie ma?
Ja np chętnie zapłacę za dostęp do interesujących mnie zdjęć.
Ćwikliński_Leszek pisze:Żeby to udostępnić w sieci potrzeba jeszcze kilku a może i kilkunastu chętnych
którzy te skany przygotują i prześlą do Bazy.
Gdzieś to już pewnie jest napisane - ale w czym (i jak) ewentualny chętny mógłby pomóc?
Ćwikliński_Leszek pisze:Oczywiście nikt im za to nic nie zapłaci
ani nie podziękuje. Mogą oczekiwać tylko utyskiwań niezadowolonych genealogów
że skany niewyraźnie i dlaczego ksiądz pisał po rosyjsku czy łacinie.
e tam, to już utyskiwania na utyskujących ;)
Arek
Awatar użytkownika
Zubrzak

Sympatyk
Adept

Post autor: Zubrzak »

Witam

Jakby było można składam swoje zainteresowanie indeksowaniem parafii Prandocin

Pozdrawiam serdecznie
Przemek
ATUIN

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ATUIN »

Witam
Odnośnie parafii Prandocin , to jest ona już indeksowana . Wyniki można oglądać na Genealodzy.pl

ATUIN
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Arek pisze:
Ćwikliński_Leszek pisze:Dyskutantom mogę tylko podać (jak mówi pewne powiedzenie),
że gdy nie wiadomo o co chodzi z publikacją skanów to pewnie chodzi o pieniądze.
Ale przecież żadnej formuły dostępu za $$$ chyba nie ma?
Ja np chętnie zapłacę za dostęp do interesujących mnie zdjęć.
Myślę, że członkowie PTG będą zadowoleni, kiedy przekazałbyś pieniądze, ale zaczął też indeksację ;)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
jbstruzik

Sympatyk
Adept

Post autor: jbstruzik »

Mamy niepowtarzalną możliwość odnalezienia naszych przodków dzięki tym, którzy chcą poświęcić swój czas i umiejętności dla nas wszystkich. Ci, którzy chcą zapłacić i mieć drzewo, polecam firmy, które chętnie się tym zajmą. Ktoś kto nigdy nie zajrzał do ksiąg metrykalnych, nigdy nie doceni wartości powstałego drzewa, nigdy nie pozna swoich przodków. Zapis metrykalny to nie tylko nazwisko, data, to informacja o ludziach z tamtych lat, obyczajach, języku, nawet ich marzeniach. Może więc warto poszperać w rodzinnych pamiątkach, poznać stare fotografie i przypisać je do konkretnych osób, co wcale łatwym nie będzie.
anamorf

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: anamorf »

Sroczyński_Włodzimierz pisze: Kornelio: ja w swoim interesie, nie w obronie "Kielc" - Wam lepiej wychodzi to zadanie, a deklarację przygotowania jakiejś części pozametrykalnych podtrzymuję (co było jednym punktem stycznym pomiędzy mną a Kielcami - nie licząc trzymania kciuków;)

Pozdrawiam
witam,

ja również podtrzymuję chęć przyjazdu do Kielc np. w maju w celu
wykonania fotografii pozametrykalnych

http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... highlight=

pozdrawiam
Jacek
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Kwestie pieniężne dotyczące metryk nie pasują do tego wątku, ale skoro innym to do tej pory jakoś nie przeszkadza dorzucę 3 grosze.
Arek pisze:Dlaczego nie rozszerzycie listy warunków "uprawniających do dostępu" do fotografii?Przecież wspomóc projekt można także na inne, "nieindeksacyjne" sposoby.
Dlatego:
coś za coś
albo indeksacja powszechnie dostępna, w pełni wolontariacka, pro publico bono, z zachowaniem elastyczności
albo "dedykowana"
Z tą "dedykowaną", to autorowi chodziło o mormonów, wyraźnie chciał projekt metryki określić jako ten lepszy, niż projekt mormoński.

Jak widać powszechnie dostępna jest, o ile są pieniądze, a że nie ma, to i nie jest dostępna, w pełni wolontariacka nie jest, bo "przymusza" się człowieka do indeksacji jeśli chce mieć dostęp, a przypomnę:

"Wolontariat (łac. voluntarius - dobrowolny) – dobrowolna, bezpłatna, świadoma praca na rzecz innych lub całego społeczeństwa, wykraczająca poza związki rodzinno-koleżeńsko-przyjacielskie."

Teraz chcesz jeszcze zrobić z tego płatny serwis, czyli ostatni warunek z "pro publico bono" padnie.
Ech... założenia były piękne, a kolejny raz okazało się, że nie ma darmowych obiadów.

Co do odpłatności za zdjęcia, to nikt mi łaski nie robi, zamawiam w AP Kielce po parę złotych sztuka, nikt mi nie marudzi o żerowaniu, rzyganiu i innych "atrakcjach". Tylko nie opowiadajmy wtedy, że projekt metryki jest jakiś wyjątkowy, bo nie będzie gdy wejdą opłaty.
Ciągle jeszcze jednak tak jest reklamowany, prowadzący go chcą zjeść ciastko i mieć ciastko, zobaczymy jak długo jeszcze. Tak sobie wymyślili a teraz mają do mnie i innych pretensję, że ten model nie funkcjonuje.
Po drugie jeśli zaczną obowiązywać opłaty i nastąpi komercjalizacja, to wypadałoby chyba zwrócić dobrowolne datki ofiarodawcom.
Prawdziwy cyrk będzie, jak metryki będą płatne, a w FSI za darmo, autor cytatu będzie zawiedziony.
Pozostałe kwestie finansowe to już wolałbym gdzie indziej, bo całkiem zamulimy wątek który powinien służyć temu, co w tytule.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Kornelia_Major »

witam,

ja również podtrzymuję chęć przyjazdu do Kielc np. w maju w celu
wykonania fotografii pozametrykalnych

pozdrawiam
Jacek[/quote]

Witam.
Jacku już kończymy fotografowanie w A.P. Sandomierz, w A.D.Kielce w kwietniu i tak jak już pisałam w maju wracamy do A.P. Kielce.
Szczegóły ustalimy poza forum.

Pozdrawiam, Kornelia
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Kornelia_Major pisze:
Wójtowicz_Remigiusz pisze:Witam
Ponawiam chęć pomocy przy indeksacji. Interesują mnie parafie: Bodzentyn, Radoszyce oraz z kieleckiego AP O/Starachowice
Ciepielów, Rzeczniów, Iłza, Chotcza, Krępa Kościelna ..
Na indeksację tych parafii trzeba trochę poczekać. W zgłoszeniach do
indeksacji juz wcześniej odnotowałam w/w.

Pozdrawiam, Kornelia Major
Witaj Kornelio

mam takie pytanie - czy byłabyś dziś w stanie w określić przybliżony termin digitalizacji parafii z O/Starachowice ? Czy ten projekt jest nadal aktualny ?
Pytam z uwagi na moją deklarację sprzed roku dotyczącą indeksacji Iłży i ewentualnego zaplanowania prac indeksacyjnych innych parafii.

Pozdrawiam serdecznie
Aneta
Sułkowski_Jacek

Sympatyk
Adept

Post autor: Sułkowski_Jacek »

dpawlak pisze:
Co do odpłatności za zdjęcia, to nikt mi łaski nie robi, zamawiam w AP Kielce po parę złotych sztuka, nikt mi nie marudzi o żerowaniu,
Tu trochę przesadziłeś - co prawda parę złotych za sztukę, tylko musisz dokładnie wiedzieć co chcesz zamówić, tzn musisz pojechać do Kielc i sobie poszukać lub ktoś musi to zindeksować.
Po drugie - nie wiadomo kiedy to otrzymasz, zleży jak mocno są obciążeni w AP.
pozdr
Jacek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

no przecież mam dokładne namiary dzięki genetece i analogicznym, frajerzy jacyś za darmo robią, inni (lub ci sami) utrzymują i serwer z bazami i z miejsce do ich (utrzymujących) darmowego opluwania, masochiści?:)
w czym problem? najeść się za darmo, nie zauważyć kucharzy, fundatorów, a na koniec zanieczyścić powietrze psując zapach potrawy, gdzie by tam "dziękuję, przepraszam" "do widzenia":))))
oj Jacek to oczywiste przecież - nie ma nic darmo, zrobisz i dostaniesz "zapłatę" - często kupę błota, dobrze że nie kamień...i pretensję, że nie dość że stołówka za mała (a to, że mieści milion a nie wszystkich), a to że otwarta dla wszystkich i tak ma na szyldzie
i że nie musisz do klubu należeć, żeby zjeść i podpisywać lojalki..a nawet i do kuchni wpuszczą, ba! do ułożenia menu zapraszają
ale chamstwo takie napomyka, że w kącie na stoliku jest koszyczek z napisem "na część kosztów - dziękujemy!"

pozdrawiam:))) jak zawsze optymistycznie:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Co do Starachowic to i ja bym się dołączył. Myślę że nie długo skończę Wolicę po polsku, za łacinę na razie się nie wezmę.
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Kornelia_Major »

Witaj Kornelio

mam takie pytanie - czy byłabyś dziś w stanie w określić przybliżony termin digitalizacji parafii z O/Starachowice ? Czy ten projekt jest nadal aktualny ?
Pytam z uwagi na moją deklarację sprzed roku dotyczącą indeksacji Iłży i ewentualnego zaplanowania prac indeksacyjnych innych parafii.

Pozdrawiam serdecznie
Aneta[/quote]

Witaj Anetko.
Wszystko nadal aktualne. Realizujemy nadal umowę podpisaną z A.P. Kielce 2 lata temu . Terminu fotografowania ksiąg metrykalnych z zasobu Starachowic nie jestem w stanie podać Ci dzisiaj nawet w przybliżeniu. Wiesz ,że mnie osobiście też bardzo zależy na Iłży.
Jeśli będzie można przyspieszyć fotografowanie w/w natychmiast dam Ci znać.

Pozdrawiam, Kornelia
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Dziękuję !
Cieszę się, że Starachowice są w planach :)

Pozdrawiam
Aneta
Nastian

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Nastian »

dpawlak pisze:wyraźnie chciał projekt metryki określić jako ten lepszy, niż projekt mormoński.
Projekt Metryki jest lepszy, choćby dlatego, że wiadomo, iż prędzej czy później zdjęcia będą dostępne. W przypadku projektu mormońskiego najpierw na forum FamilySearch pojawia się informacja, że zasoby z radomskiego archiwum są dostępne tylko dla osób z kontem LDS, później zaś, gdy stwierdza się, że jest to nie fair, aby tylko osoby tego konkretnego wyzwania miały dostęp do informacji o przodkach z ksiąg Kościoła katolickiego, jedyne co się zmienia to informacja, że dostęp mają członkowie wspierających organizacji i nic poza tym. Żadnych informacji o tym na jakim etapie są prace, co jest fotografowane, co zostało do sfotografowania, kiedy prace zostaną ukończone. Kojarzy mi się to ze stroną internetową, na której widnieje informacja "The page is currently under construction. Please visit again soon." i tak przez parę lat, do chwili wykupienia domeny przez kogoś innego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”