Poszukuję metryki urodzenia lub lokalizacji parafii

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Muraszko_Tamara

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Poszukuję metryki urodzenia lub lokalizacji parafii

Post autor: Muraszko_Tamara »

A próbowalaś wstawić nazwisko w języku rosyjskim- ja tak dotarlam do swoich nazwisk- wtedy otworzyła mie się strona z kazastańskim spisem jeńców/ zeslańców ale gapa nie zapisałam jej- tam po wypisaniu cyrlicą nazwiska- pojaiwła się cala lista żyjących, zmarłych na przełomie wiekow i oswobodzonych dekretem carskim - ale bez prawa osiedlenia- życie włoczęgi w Rosji carskiej a potem ZSRR)-jak będe szukać Benedykta( Brat wincentego- dziadka z 1864/68-Brześć-styczeń powstanie to będe zerkać na twoje nazwisko zanotowałam sobie) pa Tamara
ps. na blogach zachodniej Rosji nie znajdziesz oni są zainteresowni rejonami swoimi- wstydzą sie jeszcze Wschodu- maja poczucie co do tych stron że to haniebne dla nich przyznać się do członkow rodzin ,którzy tam byli lub są- bo im wpajano że to kryminaliści. Szukaj forum w części azjatyckiej Rosji( dzisiejszej i byłej(nowe kraje) a dużo się dowiesz- forum też otworzyli Sybiracy ale na razie pólnocno wschodni- poniekad z powodu nawiązania kontaktów z Polska i uzyskania karty Polaka dla schorowanych członkow rodziny i z tęsknoty. Sa też tam polscy osiedleńcy z własnego wyboru- upadku państwa Polskiego dali się namowić na leprze życie na Syberii zanim zaczęłi tam zsyłać śkazańców- część ich drapneła na Alaskę po lodzie cieśniny i tam żyją( koniec XiX wieku)

Wysłany: 13-03-2012 - 23:45*
Łucjo a spróbuj tym tropem- cytat twojej wypowiedzi:
że powodem (ojciec pracował w Tarnowie) było chore najmłodsze dziecko
- dlaczego- bo po smierci ludzi zawsze byl niepisany zwyczaj tryzmania dokumentacji medycznej i ubezpieczeniowej) do około 50 lat po śmierci. Napisalaś że dziecko mieszkalo z Rabce z rodzicami- to pójdź tym tropem i podpytaj w AP dla tego regionu - gdzier może być dokumentacja lecznicza, oraz spróbuj podpytać czy w isnial rejestr firm takówkowych w tym czasie i czy sa gdzieś listy z nazwiskami pracowniów lub osób mających wlasna taxi( jak własna incjatywa to fiskus przetrzepywał nawet w tamtych czasach dla kasy)
pozdrawiam Tamara
* (moderacja - scalenie wypowiedzi wysyłanych na Forum)
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

MuraszkoT pisze:Ależ wykazuję-wyjaśniam
z prafią się nie dogadam, dlatego szukam USC dla tej miejscowości, bo jak dzwonię do tej to mowią że nie oni.
Biegać od miasta do miasta nie mogę bo jestem troszkę niesprawna(kłopoty z poruszaniem)- dlatego oczekuję pomocy tutaj, ale jak drażnię to zacznę korzystać ze stron za wschodnia granicą- są milsi i pełni zapału i chętni do pomocy, jak niektórzy z tego forum , ktorym ciąg pytań innych nie zawadza- cieszą się z tego i mają więcej EMPATII dla drugich.Tutaj na Forum potrzebujemy Emaptti i jeszcze raz Ematii

słuchaj "ewa_os" jak przeszkadazają tobie moje pytnai na forum to mam propozycję- napisz do ADmina aby zlikwidował moje konto i konta tych co drażnią ciebie z powodu pytań.
MuraszkoT
Witam!
Grzeczne to nie było, a Pani wniosek końcowy może warto podtrzymać?
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Tamaro, wysłałam Ci na priv informację. Twój akt jest. Co robił Twój Kwiatkowski w Chabówce?
Pytałam też o swojego i chyba coś się wyjaśnia, tam była druga parafia, jest i teraz zresztą, uzdrowiskowa, tylko niestety kiedy o to pytałam w parafii mówią, że ksiąg przed wojną nie prowadzili. A usc twierdzi, że prowadzili. Czyli wyjaśnia i nie wyjaśnia.
Ł.
Muraszko_Tamara

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Muraszko_Tamara »

Witaj Łucjo
widze że i ty miałaś z tymi parafiami chce jak ja- też zdziwilam się że w Chabówce a jeszcze bardziej zdziwilam się że znalazlam go w Charkowie no i że Był Kwaitkowski o imieniu Ryszard- trzepałam aż dziesięć lat i zaczełam dochodziś do wniosku że nici z tego, ale dzieki pstrykaniu i unianiu faktów wszystko wychodzi na światło. Dlatego jak wypłata z zusiku przyjdzie to dorzucę sie do aparaciku- niech przzrtrzepią Małopolskę i to województwo na lewo od niej- też mało wiemy o tych regionach a wracaja tam z paierami Hucułowie i Łemkowie(ściagaja papiery z ukrainy bo szukaja familiady). a apropo Dziadka po mieczu jak mówią herbowi - ciagle mam przeświadczenie że to Żary w Malopolsce w rejonie kobylnika czy coś w tym- bo jak pytalam się ślazaków to oni uparcie twierdzą że nazwisko Muraszko to ślaśkie i czeskie i tam też są Żary w krakowskim- oni mnie naprowadzili aby przetrzepać mapy dokładnie i nie polegać na info z USC i AP(choć te panie z Zielongorskiego są mile a Niemiecka strona to jerszcze bardziej- ciągle proszą o kontakt i nawet znaleźli dla mnie Polkę ,ktora tłumaczy ich papiery- może skorzystam i zacznę prosić o inne dane. Przeslam Tobie na piriv info o mojej rodzinie- taka saga w skrócie i wyjaśnionko
pozdrawiam Tamara

Do Jerzego Aftanas- dzieki za pozdrowinia i wice wersa( z pozdrowieniami oczywiście)
ps
a jak sie wstawia takie napisy pod podreśleniami?
pozdrawiam Tamara
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”