Dolota, Zwierzchowski (Rokitno, Płochocin)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- marta_zakrzewska

Witam
Poszukuję informacji nt. rodziny Dolotów oraz Zwierzchowskich z okolic Płochocina i Rokitna (mazowieckie).
W moim drzewie widnieją:
Karolina Dolota -> małżonka Józefa Zwierzchowskiego, ich dzieci: Marceli, Jan, Marianna, Stanisława, Teodozja oraz Helena (ur. 1887 > zm. 1980 żona Stanisława Ceglińskiego)
Mikołaj Dolota -> brat Karoliny
Józef Zwierzchowski (mąż Karoliny Doloty) -> jego rozdzeństwo: Maria, Ludwika, Aleksander, Bronisława, Jan
Z gory dziekuje za wszystkie informacje, pozdrawiam
Marta
Poszukuję informacji nt. rodziny Dolotów oraz Zwierzchowskich z okolic Płochocina i Rokitna (mazowieckie).
W moim drzewie widnieją:
Karolina Dolota -> małżonka Józefa Zwierzchowskiego, ich dzieci: Marceli, Jan, Marianna, Stanisława, Teodozja oraz Helena (ur. 1887 > zm. 1980 żona Stanisława Ceglińskiego)
Mikołaj Dolota -> brat Karoliny
Józef Zwierzchowski (mąż Karoliny Doloty) -> jego rozdzeństwo: Maria, Ludwika, Aleksander, Bronisława, Jan
Z gory dziekuje za wszystkie informacje, pozdrawiam
Marta
Witam,
w moim drzewie występuje nazwisko Dolota z tych okolic
Walenty Dolota to mąż Klary z d.Łukasiewicz, siostry mojej 2x prababki. Ślub w Żukowie w 1878 roku. Córka Marianna urodziła się w 1879 r. w Żukowie.
Pozdrawiam, Iwona
w moim drzewie występuje nazwisko Dolota z tych okolic
Walenty Dolota to mąż Klary z d.Łukasiewicz, siostry mojej 2x prababki. Ślub w Żukowie w 1878 roku. Córka Marianna urodziła się w 1879 r. w Żukowie.
Pozdrawiam, Iwona
- marta_zakrzewska

Iwono, dziekuje za informację. Niestety żadna z tych osob nie pasuje mi do drzewa
oprocz Marianny, ale z moich poszukiwan wynika, ze w tamtych okolicach i w tym czasie co druga miala tak na imie.
Ponadto nowe informacje:
Nazwisko panieńskie Karoliny to nie Dolota a Dolata (widze, ze bylo na zmiane wymieniane w parafii Rokitno) -> rodzice jej to prawdopodobnie Marianna/Marcjanna Dolata (zd. Sawicka) oraz Lukasz Dolata
Mikołaj Dolata -> ur. 10.09.1885
Pozdrawiam
Marta
Ponadto nowe informacje:
Nazwisko panieńskie Karoliny to nie Dolota a Dolata (widze, ze bylo na zmiane wymieniane w parafii Rokitno) -> rodzice jej to prawdopodobnie Marianna/Marcjanna Dolata (zd. Sawicka) oraz Lukasz Dolata
Mikołaj Dolata -> ur. 10.09.1885
Pozdrawiam
Marta
Marto,
Karolina w moim drzewie ma nazwisko Dolota po mężu. Walenty Dolota urodził się +- 20 lat wcześniej niż Karolina z Twojego drzewa więc mało prawdopodobne, że mogli mieć tych samych rodziców ( chociaż nie jest to wykluczone), co najwyżej mogli być spokrewnieni. Nic nie wiem nt.rodziców Walentego bo nie robiłam wywodu tej gałęzi z mojego drzewa. Dolota<->Dolata to prawdopodobnie to samo nazwisko, w tamtych czasach mało kto był piśmienny a urzędnik sporządzający akt pisał tak, jak słyszał. Tłumaczenie aktów z j.rosyjskiego również może nie być dosłowne, tym bardziej, że czasami trudno odróżnić "a' i "o". Nie mam aktów dotyczących Dolotów z mojego drzewa i nie mogę wypowiadać się jednoznacznie w tym temacie. Mam natomiast akta innych osób z mojego drzewa i w kilku przypadkach ta sama osoba ma różnie brzmiące ( pisane ) nazwisko, inne w akcie urodzenia a inne w akcie ślubu czy też zgonu. Dlatego w poszukiwaniach genealogicznych należy wziąć pod uwagę tak oboczność nazwisk, jak również poprawkę na daty bo tu też mogą być różnice.
Pozdrawiam
Iwona
Karolina w moim drzewie ma nazwisko Dolota po mężu. Walenty Dolota urodził się +- 20 lat wcześniej niż Karolina z Twojego drzewa więc mało prawdopodobne, że mogli mieć tych samych rodziców ( chociaż nie jest to wykluczone), co najwyżej mogli być spokrewnieni. Nic nie wiem nt.rodziców Walentego bo nie robiłam wywodu tej gałęzi z mojego drzewa. Dolota<->Dolata to prawdopodobnie to samo nazwisko, w tamtych czasach mało kto był piśmienny a urzędnik sporządzający akt pisał tak, jak słyszał. Tłumaczenie aktów z j.rosyjskiego również może nie być dosłowne, tym bardziej, że czasami trudno odróżnić "a' i "o". Nie mam aktów dotyczących Dolotów z mojego drzewa i nie mogę wypowiadać się jednoznacznie w tym temacie. Mam natomiast akta innych osób z mojego drzewa i w kilku przypadkach ta sama osoba ma różnie brzmiące ( pisane ) nazwisko, inne w akcie urodzenia a inne w akcie ślubu czy też zgonu. Dlatego w poszukiwaniach genealogicznych należy wziąć pod uwagę tak oboczność nazwisk, jak również poprawkę na daty bo tu też mogą być różnice.
Pozdrawiam
- JanczewskaM

Parafia Rokitno jest w tej chwili indeksowana - prace koordynuje Karolina Kosińska jeśli chciałabyś dołączyć skontaktuj się z nią wszystko na ten temat w wątku APW O/Grodzisk Maz. digitalizacja i indeksacja PTG/APW http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... t-45.phtml
W indeksowanych przeze mnie urodzeniach za 1845 jest akt urodzenia Antoniego Dolaty ur. Płochocin syn Andrzeja i Magdaleny zd Lubelskiej, Józefa Dolata ur. Chruślin rodzice Jan i Marianna Retko. Nie spotkałam się na razie z nazwiskiem Zwierzchowski jest natomiast Wierzchowski, na razie indeksowałam urodzenia 1845 i 1882
Ja też szukam swoich w Płochocinie i Józefowie
Pozdrawiam
Monika
W indeksowanych przeze mnie urodzeniach za 1845 jest akt urodzenia Antoniego Dolaty ur. Płochocin syn Andrzeja i Magdaleny zd Lubelskiej, Józefa Dolata ur. Chruślin rodzice Jan i Marianna Retko. Nie spotkałam się na razie z nazwiskiem Zwierzchowski jest natomiast Wierzchowski, na razie indeksowałam urodzenia 1845 i 1882
Ja też szukam swoich w Płochocinie i Józefowie
Pozdrawiam
Monika
Tak na marginesie nazwisko Kosiński w moim drzewie występuje 25 razy, wszyscy z tych okolic
Pozdrawiam, Iwona
Pozdrawiam, Iwona
-
kosinska_karolina

Iwono,
jeśli twoi Kosińscy są od Jana i Petroneli zd. Zielińskich (moi 2xpradziadkowie, ślub w 1888 w Rokitnie), to na pewno Ci Kosińscy. Dużo jest Kosińskich w Rokitnie, w Żukowie i okolicznych parafiach, jednak to na razie nie moja rodzina. Jak na razie udało mi się ustalić, że mój Jan ur. się w 1868 r i pochodził z par. Wiskitki.
Tak jak skrótowo pisałam Marcie, jest Dolota i Dolata. Nie wiem które nazwisko jest prawdziwe, piszemy to co w akcie, nie dorabiamy do tego historii. Po rosyjsku na razie Rokitna nie indeksowaliśmy, co najwyżej z raptularzy (gdzie może być więcej błędów). Dlatego zawsze wpisuję tylko początek nazwiska w genetece.
Są różne nazwiska: np. takie jak Hyrta, Chyrta, Hyrt, Chyrt, Chirta, Chitra, jakby do kazdego tego nazwiska dorobić rekord, robi się tego setki...A które jest właściwe? Same "Kosiński" jest zapisane jako Kłosiński i Koziński...Trzeba mieć nie tylko poprawkę, że niepiśmienni, ale że ksiądz wpisał, to co usłyszał....
Pozdrawiam
Karolina
jeśli twoi Kosińscy są od Jana i Petroneli zd. Zielińskich (moi 2xpradziadkowie, ślub w 1888 w Rokitnie), to na pewno Ci Kosińscy. Dużo jest Kosińskich w Rokitnie, w Żukowie i okolicznych parafiach, jednak to na razie nie moja rodzina. Jak na razie udało mi się ustalić, że mój Jan ur. się w 1868 r i pochodził z par. Wiskitki.
Tak jak skrótowo pisałam Marcie, jest Dolota i Dolata. Nie wiem które nazwisko jest prawdziwe, piszemy to co w akcie, nie dorabiamy do tego historii. Po rosyjsku na razie Rokitna nie indeksowaliśmy, co najwyżej z raptularzy (gdzie może być więcej błędów). Dlatego zawsze wpisuję tylko początek nazwiska w genetece.
Są różne nazwiska: np. takie jak Hyrta, Chyrta, Hyrt, Chyrt, Chirta, Chitra, jakby do kazdego tego nazwiska dorobić rekord, robi się tego setki...A które jest właściwe? Same "Kosiński" jest zapisane jako Kłosiński i Koziński...Trzeba mieć nie tylko poprawkę, że niepiśmienni, ale że ksiądz wpisał, to co usłyszał....
Pozdrawiam
Karolina
- JanczewskaM

Moje nazwiska to na razie: Kowalski i Rubin, ale dopiero zaczynam poszukiwania w tym rejonie
Do tej pory skupiałam się raczej na moich przodkach z Litwy 
Monika Janczewska
Karolino,
nie mam w drzewie Petroneli
Najstarsza osoba w moim drzewie to Jakub Kosiński ur.+- 1825, mąż Katarzyny z d.Danisiewicz, nie wiem skąd pochodził, w późniejszych latach pojawia się Żuków. To prawda, że Kosińskich jest dużo w tych okolicach ale nie jest wykluczone, że wszyscy mieli wspólnego przodka
Dzięki poszukiwaniom genealogicznym odkryłam, że moi rodzice mieli wspólnego (!) przodka, właśnie z tych okolic.
Pozdrawiam, Iwona
nie mam w drzewie Petroneli
Pozdrawiam, Iwona
Re: Dolota, Zwierzchowski (Rokitno, Płochocin)
Moniko, te nazwiska nie występują w moim drzewie...ale kto wie co jeszcze uda mi się odkryćJanczewskaM pisze:Moje nazwiska to na razie: Kowalski i Rubin, ale dopiero zaczynam poszukiwania w tym rejonieDo tej pory skupiałam się raczej na moich przodkach z Litwy
Pozdrawiam, Iwona
- marta_zakrzewska

Dziekuje wszystkim za komentarze!
Bardzo pomocna byla sugestia zeby szukac Wierzchowskich - znalazlam rodzenstwo Jozefa (Z)Wierzchowskiego
i jego rodzicow
Ponizej moje znaleziska
Rodzenstwo Jozefa Wierzchowskiego (ur. mar 26 1855):
Tomasz - ur. gru 29 1852 - zm. paź 8 1855
Jan - ur. mar 26 1855 - zm. ?
Ludwika - ur. kwi 11 1857 - zm. ?
Szczepan - ur. gru 23 1858 - zm. cze 23 1860
Marianna - ur. mar 31 1861 - zm. ?
Aleksander - ur. lut 12 1865 - zm. ?
Ich rodzice:
Stanislaw Wierzchowski
Jozefa - zd. Wrzescinska/Wrzeszcz/Wrzeszczynska
Jeszcze raz uprzejmie dziekuje.
Pozdrawiam
Marta
Bardzo pomocna byla sugestia zeby szukac Wierzchowskich - znalazlam rodzenstwo Jozefa (Z)Wierzchowskiego
Ponizej moje znaleziska
Rodzenstwo Jozefa Wierzchowskiego (ur. mar 26 1855):
Tomasz - ur. gru 29 1852 - zm. paź 8 1855
Jan - ur. mar 26 1855 - zm. ?
Ludwika - ur. kwi 11 1857 - zm. ?
Szczepan - ur. gru 23 1858 - zm. cze 23 1860
Marianna - ur. mar 31 1861 - zm. ?
Aleksander - ur. lut 12 1865 - zm. ?
Ich rodzice:
Stanislaw Wierzchowski
Jozefa - zd. Wrzescinska/Wrzeszcz/Wrzeszczynska
Jeszcze raz uprzejmie dziekuje.
Pozdrawiam
Marta
- marta_zakrzewska

A... i skontaktowalam sie z P. Karolina.
Czekam na skany z Rokitna
Czekam na skany z Rokitna
-
kosinska_karolina

Marto,
nic nie dostałam nowego od Ciebie...Ale jak przygotuję Ci jakiś materiał, to podeślę na maila.
Iwono, oczywiście może tak być, ale na razie nic się nie łączy, ale mam takie same przypadki w rodzinie, o których ty wspominasz. Nikt niby się nie znał, a potem wszyscy rodzą się w tej samej wsi
.
Karolina
nic nie dostałam nowego od Ciebie...Ale jak przygotuję Ci jakiś materiał, to podeślę na maila.
Iwono, oczywiście może tak być, ale na razie nic się nie łączy, ale mam takie same przypadki w rodzinie, o których ty wspominasz. Nikt niby się nie znał, a potem wszyscy rodzą się w tej samej wsi
Karolina
- dorocik133

Witam!
W Rokitnie są takie dane, ale nie obejmują one wszystkich roczników
1820/15 UR Dolata Maciej syn Kazimierza i Reginy Rembarczyk
1820/39 UR Dolata Katarzyna, c. Antoniego i Marianny Powążak
1820/4 śl. Franciszek Wierzchowski s. Mikołaja i Agnieszki Bartosiak
1826/121 UR Antoni Wierzchowski s. Augustyn Jadwiga Dymińska
1833/71 UR Rozalia Wierzchowska c.Augustyn Jadwiga Dymińska
1835/74 UR Łukasz Wierzchowski s. Stanisław Antonina Sawicka
1837/78 UR Katarzyna Wierzchowska c. Stanisław Antonina Sawicka
1837/66 UR Łukasz Dolata Jan Marianna Retke
1841/80 UR Franciszka Wierzchowska Jan Marianna Ziółkowska
1841/88 UR Łucja Wierzchowska Stanisław Antonina Sawicka
1880/144 UR Marianna Dolota Józef Walentyna Barańska
1886/29 UR Józefa Dolata Mikołaj Katarzyna Bozik
1886/186 UR Adam Dolota Józef Walentyna Barańska
1887/54 UR Stanisław Dolota Szymon Zofia Biedrzycka (to byłby brat Józefa)
Pozdrawiam
Dorota
W Rokitnie są takie dane, ale nie obejmują one wszystkich roczników
1820/15 UR Dolata Maciej syn Kazimierza i Reginy Rembarczyk
1820/39 UR Dolata Katarzyna, c. Antoniego i Marianny Powążak
1820/4 śl. Franciszek Wierzchowski s. Mikołaja i Agnieszki Bartosiak
1826/121 UR Antoni Wierzchowski s. Augustyn Jadwiga Dymińska
1833/71 UR Rozalia Wierzchowska c.Augustyn Jadwiga Dymińska
1835/74 UR Łukasz Wierzchowski s. Stanisław Antonina Sawicka
1837/78 UR Katarzyna Wierzchowska c. Stanisław Antonina Sawicka
1837/66 UR Łukasz Dolata Jan Marianna Retke
1841/80 UR Franciszka Wierzchowska Jan Marianna Ziółkowska
1841/88 UR Łucja Wierzchowska Stanisław Antonina Sawicka
1880/144 UR Marianna Dolota Józef Walentyna Barańska
1886/29 UR Józefa Dolata Mikołaj Katarzyna Bozik
1886/186 UR Adam Dolota Józef Walentyna Barańska
1887/54 UR Stanisław Dolota Szymon Zofia Biedrzycka (to byłby brat Józefa)
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
Dorota