Gdula Romuald

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Stanisław_W_Gdula

Gdula Romuald

Post autor: Stanisław_W_Gdula »

Szukam wszelkich informacji dotyczących mojego stryjecznego Dziadka, ppor. łączności Romualda Gduli. Ze szczątkowych informacji dostępnych w Internecie wiem, że przed II wojną światową ukończył szkołę kadetów oraz zegrzyńską Szkołę Oficerską. W szeregach AK działał pod ps. Mrówka m.in. jako konstruktor radiostacji. Aresztowany i osadzony na Pawiaku, zginął w 1943 roku. Do innych informacji nie dotarłem, stąd też moja prośba o pomoc w poszerzeniu wiedzy.

Wysłany: 15-03-2012 - 17:25 *
Podporucznik łączności, radiotechnik,
ps. „Mrówka”

- absolwent szkoły kadetów we Lwowie oraz Szko-ły Podchorążych Łączności w Zegrzu (1939 r.).
- w czasie wywózki do Katynia udało mu się zbiec z transportu.
- ukrywał się w Warszawie pod nazwiskiem Olej-niczak.
- do 1943 r. w Pułku Radiotelegraficznym AK,
- konstruktor radiostacji - w ośrodku zakodowa-nym kryptonimem „Chłopcy”, wspólnie z ppor. Zdzisławem Sokoppem montował nadajniki sie-ciowo-prądnicowe oraz odbiorniki sieciwo-bate-ryjne (tzw. OSB).
- do chwili aresztowania zmontowali 5 nadajników i co najmniej 30 OSB
- jako oficer łączności prowadził nasłuchy radiowe z Zachodem.
- w 1943 roku, namierzony przez niemiecki wywiad, został aresztowany i osadzony na Pawiaku, gdzie zginął .

* (moderacja - scalenie wypowiedzi wysyłanych na Forum)
zelmir

Sympatyk

Post autor: zelmir »

Witam

Może coś więcej jest w książce Kazimierza Malinowskiego "Żołnierze łączności walczącej Warszawy".

.
Pozdrawiam, zelek_m vel zelmir
Stanisław_W_Gdula

O działalności w AK wiemy właśnie z tej książki
Stanisław_W_Gdula

Re: Gdula Romuald

Stanisław_W_Gdula pisze: - w 1943 roku, namierzony przez niemiecki wywiad, został aresztowany i osadzony na Pawiaku, gdzie zginął .
Okoliczności aresztowania i śmierci wymienione jedynie przez Annę Ordyczyńską (http://aordycz.com/aord2/10851.html)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”