Zameczek - Wilno- posszukuje informacji

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Strzalkowska_Anna

Sympatyk

Post autor: Strzalkowska_Anna »

Witam
Poszukuje informacji na temat Zameczka, dzis dzielnicy Wilna. Moj pradziad mial tam posiadlosc i chcialabym dowiedziec sie wiecej na temat tego miejsca w 18-19 wieku.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zameczek_% ... a_Wilna%29
dziekuje

anna.zass@utoronto.ca
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Witam!
Zameczek - to był okręg wiejski w gminie Rzesza, powiatu wileńskiego. Kiedyś należał min. do Fryczyńskich (1832 r. Michał Fryczyński h. Pobóg)
Jego przodek Leopold Fryczyński chorąży husarski był na wiedeńskiej wyprawie z królem Janem III Sobieskim i w poselstwie do Rzymu, wraz z Denhoffem, zawiózł papieżowi chorągiew mahometańską.
Pozdrawiam. Jerzy
PS. Parę słów nt. tej miejscowości można znaleźć jeszcze tutaj:
http://nasz-czas1.tripod.com/005/zamecz.html
Strzalkowska_Anna

Sympatyk

Post autor: Strzalkowska_Anna »

Jerzy, poniewaz zalezy ci na publicznym podziekowaniu, i nie zrobilam tego wczesniej to oto i ono: Serdecznie raz jeszcze dziekuje za Twoja pomoc w odnalezieniu informacji o Zameczku i czesci rodziny Fryczynskich. Pozdrawiam, A
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Aniu!
Wręcz przeciwnie napisałem to Tobie na PM-ie i doskonale o tym wiesz, że Cię o to nie prosiłem.
Zadałem Ci jedynie pytanie (na które nie musiałaś odpowiadać i wyraźnie to zaznaczyłem), dlaczego nie zareagowałaś wcześniej na moją odpowiedź na forum ogólnym? I tyle. Wcale nie musiałaś wchodzić do mnie prywatnie z dalszymi pytaniami na PM. A skoro już tam byłaś, to teraz z kolei, nie musiałaś tego robić publicznie (akcentując, że mi na tym zależy) jednak to zrobiłaś widocznie masz w tym jakiś cel ... Niestety nie wiem jaki ...
Nie sprawiłaś mi tym przyjemności, wręcz przeciwnie ...
Mogłaś jedynie napisać, że te podane informacje pomogły Ci lub nie i nic więcej ... i nie dziękować w ten sposób.
Ludzie na tym forum z reguły odpowiadają sobie na posty i jest to wydaje mi się normalne.
Co jest ciekawe, że na innych wątkach zachowujesz się inaczej ...
PS.
Szkoda, bo odniosłem wrażenie, że byłaś bardzo zadowolona z mojej pomocy. Mnie wystarczy to, że dziękowałaś mi prywatnie. A to 'dziwne podziękowanie publiczne' traktuję jako zwykłe nieporozumienie.
Pozdrawiam Ciebie i córeczkę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”