wpadł mi ostatnio w ręce Dyplom przyznany przez Dyrekcję Zakładów Wytwórczych Lamp Elektrycznych „POLAM” im. Róży Luksemburg mojej nieżyjącej już Babci, za 25 lat pracy zawodowej. Do Dyplomu dołączono list o treści typowej dla „tamtych” czasów
Od dłuższego czasu już nosiłam się z zamiarem uzupełnienia dokumentacji swoich przodków także o inne, ciekawe materiały, jak właśnie te dotyczące pracy zawodowej, a więc ostatnio dość intensywnie piszę i wysyłam listy do byłych miejsc zatrudnienia moich krewnych; jednak w opisanym na wstępie przypadku, nieocenioną pomocą okazała się umieszczona na stronie NDAP baza Pracodawców i Przechowawców dokumentacji pracowniczejW związku z przejściem na emeryturę Dyrekcja i Rada Zakładowa ZWLE „Polam” im. Róży Luksemburg składają Wam serdeczne podziękowanie za wieloletnią i owocną pracę w naszym przedsiębiorstwie. Pracując wiele lat w naszych Zakładach cieszyliście się opinią dobrego i odpowiedzialnego pracownika oraz życzliwego kolegi. Takim pozostaniecie w pamięci towarzyszy pracy i przełożonych. Proszę pamiętać, że nadal będziemy uważać Was za członka naszego kolektywu zakładowego i będziemy starali się dopomóc w trudnych chwilach i otoczyć opieką, na którą w pełni zasłużyliście. Dziś, gdy Obywatelka przechodzi na zasłużony wypoczynek, proszę przyjąć najserdeczniejsze życzenia zdrowia, wszelkiej pomyślności, długich pogodnych i spokojnych lat życia.
http://ewidencja.archiwa.gov.pl/miejsca.php
Z tej oto Bazy uzyskałam informację, że miejscem przechowywania dokumentacji osobowo-płacowej byłych ZWLE „Polam” jest Archiwum Ministerstwa Gospodarki, do którego niezwłocznie napisałam.
Na marginesie dodam, że opustoszałe budynki po tych Zakładach stoją po dziś dzień w opłakanym stanie przy ul. Karolkowej 42/44 na Woli, tuż przy Muzeum Powstania Warszawskiego.
W oczekiwaniu na odpowiedź z MG i z innych zakładów pracy chciałabym także Was zapytać, czy ktoś już próbował kiedykolwiek uzyskać (i z jakim skutkiem) dokumentację osobowo-płacową z byłego miejsca zatrudnienia swojego przodka?
Będę bardzo wdzięczna za Wasze opinie.
Serdecznie pozdrawiam,
Aneta