Identyfikacja fotografii -Białoruś/Zabłocie

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Stankiewicz_Agnieszka

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Stankiewicz_Agnieszka »

Witam!
Czy mogłabym prosić o pomoc w określeniu okoliczności powstania zamieszczonej w linku fotofrafii. Zdjęcie pochodzi z o okolic Zabłocia Wężowszczyzny (Kresy-Białoruś). Co oznacza tabliczka trzymana przez kobietę??

https://picasaweb.google.com/1161883074 ... directlink

Agnieszka
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Waldemar_Stankiewicz »

W/g mnie, kobieta na zdjęciu jest uwidoczniona w chwili po aresztowaniu, gdzieś na terenie budynku organów milicji lub NKWD. Takie zdjęcia z numerem robiono dla celów policyjnych a nie na pamiątkę.
Jeżeli znasz nazwisko osoby uwidocznionej na tej fotografii, to można by spróbować poszukać na stronach "Mемориал"-u
pod adresem: http://www.memo.ru/

Pozdrawiam,
Waldemar
Stankiewicz_Agnieszka

Sympatyk
Kontakt:

Zdjęcie znalezione u dalekiego kuzynostwa. Prawdopodobnie kuzynka mojego dziadka. Na stronach memoriału nic nie znalazłam. Ale czy jest możliwe ,że zdjęcie zostało zrobione przed wywozem na Syberię?? -wtedy utwierdziłoby mnie to w przekonaniu kim jest ta kobieta.

Agnieszka
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Waldemar_Stankiewicz »

To nie jest wykluczone, że kobieta ta została wywieziona. Tylko trzeba uściślić kiedy. Czy w trakcie wywózek ludności polskiej w 1940/41 czy też po ewentualnej rozprawie karnej. W trakcie wywózek nikt nikomu zdjęć nie robił. Zajeżdzała ciężarówka lub podwoda konna, ładowano w ciągu 30 minut lub troszkę więcej to co kobiety złapały do ręki i na bocznicę kolejową. Bez zbędnych formalności i dodatkowych ceregieli.
Gdy następowała druga fala wywiezień, Polacy którzy czuli się zagrożeni, potocznie określając, siedzieli spakowani na tobołkach.
To wszystko jest do poczytania w Sieci.

Pozdrawiam,
Waldemar
Stankiewicz_Agnieszka

Sympatyk
Kontakt:

No to będzie zagadka. Kuzynka dziadka wywieziona była 10 lutego 1940. Babcia z dziadkiem byli z tych co siedzieli na tobołkach do 24 lutego 1940. W siedzi się nagrzebałam. Zwracałam się z tym zapytaniem do mądrych głów z IPN-u. Cóż szukamy dalej. Dziękuję.
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Re: Identyfikacja fotografii -Białoruś/Zabłocie

Post autor: Szymański_Wojciech »

Stankiewicz_Agnieszka pisze:No to będzie zagadka. Kuzynka dziadka wywieziona była 10 lutego 1940. Babcia z dziadkiem byli z tych co siedzieli na tobołkach do 24 lutego 1940. W siedzi się nagrzebałam. Zwracałam się z tym zapytaniem do mądrych głów z IPN-u. Cóż szukamy dalej. Dziękuję.
Jak mniemam, mówimy tu o miejscowości Wężowszczyzna, gm. Zabłocie, pow. Lida. Do 1939 r. była tam wieś i folwark. Dla sprawy kluczowe znaczenie ma jednak treść tabliczki, z zagadkowym napisem kredą, trzymanej przez tę dziewczynę stojącą na tle drewnianej ściany jakiegoś budynku. Jak już była mowa wyżej, zupełnie nie pasuje to do wywózkowych praktyk sowieckich z lat 1940-1941, a i później, po roku 1945 też trudne jest do wyobrażenia (!?). Więc może raczej jest to zagadkowe PK (nie RK!) i może 24 to jest wiek (?) dziewczyny. A więc bardziej mi to wygląda na okupacyjne praktyki niemieckie z lat 1942-1943, związane z branką na roboty do Prus Wschodnich (?!). Ostatnie słowo należy tu niewątpliwie do specjalistów od wywózek w OBU MOŻLIWYCH KIERUNKACH!
W.Szymański

[/b]
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
Uważam, że W.Szymański podsuwa prawidłową interpretację : to chyba nie jest cyrylica (РК), a łacinica (РК). O ile się orientuję, Rosjanie nie stosowali takich fotografii z tabliczkami przed wywózka, a na miejscu zsyłki też nie. Więźniów osadzonych fotografowano, ale to były inne fotografie (z przodu i z profilu i nie w cywilnym ubraniu).
To mi wygląda jak zdjęcie osoby zakwalifikowanej do wywózki do Niemiec na roboty przymusowe z identyfikacja "ofertowo-rozpoznawczą", którą można spróbować rozszyfrować tak:
PK= Polnische Katholische, 24 - wiek kobiety.
Przy dobrej niemieckiej organizacji można było z pomocą jednej tabliczki, kawałka kredy i mokrej szmaty "obsłużyć" cały transport.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Stankiewicz_Agnieszka

Sympatyk
Kontakt:

Podoba mi się ta teoria o identyfikacji "ofertowo-rozpoznawczej". Tak zagłębiłam sie w literaturę wywozkową na Sybir, że zupełnie nie pomyślalam o okupancie niemieckim. Bardzo dziękuje za podpowiedzi.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Stankiewicz_Agnieszka pisze:Podoba mi się ta teoria o identyfikacji "ofertowo-rozpoznawczej". Tak zagłębiłam sie w literaturę wywozkową na Sybir, że zupełnie nie pomyślalam o okupancie niemieckim. Bardzo dziękuje za podpowiedzi.
Dodatkową inspiracją był plakat reklamujący wyjazdy do Niemiec na roboty zamieszczony w Wikipedii na stronie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Roboty_prz ... III_Rzeszy
Może to też było jakieś przygotowanie do kampanii reklamowej?
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”