W rodzinnych przekazach przewija się po wielokroć informacja, że mój pradziadek Piotr KULWIEĆ po konfiskacie majątku na Litwie kowieńskiej (nie wiem gdzie) po 1863r został zarządcą "jakiegoś" obcego majątku.
I tu zaczynaja się rozbieżności w opowieściach. Raz było to majatek Czetwertyńskich, raz Komarów, a raz nie wiadomo czyj. Mieścił sie gdzieś "na Litwie" w okolicy lesisto-jeziornej.
I to wszystko.
Jedyną pewną rzeczą jest fakt, że mój dziadek (syn Piotra) urodził się w 1877r w majątku Sienno na nowogródczyznie. Być może dziadek był tym zarządcą własnie tam. Z tego co znalazłam w internecie wynika, że był to majątek (a właściwie fragment majątku) Pusłowskich. W chwili obecnej ślad po folwarku zaginął.
Ciekawa jestem czy znalazłabym gdzieś w sieci iakieś dokumenty czy informacje dotyczące tego majatku, żeby stwierdzić czy to rzeczywiście mój dziadek był tam zarządcą.
Może komuś coś sie "obiło o uszy" i wie cos na ten temat?!
Zarządca majątku na Litwie - jak szukać?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Małgorzata_Kulwieć

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- AntonowiczII_Krzysztof

Małgorzato,
Na mail wysyłam Ci własności Twoich przodków na Litwie Kowieńskiej - proponuję powrót do naszego forum "kowieńczyków".
Wg mnie utraconym w wyniku konfiskaty po 1863r. mógł byćl POBIRŻE, natomiast jeśli chodzi o zarządcę majątku, to będzie trudno. No chyba, że ktoś ma dojście do tak szczegółowych informacji. Zapewne dobra wielkich rodów ( a były to dobra dość rozległe i rozdrobnione również ) posiadają w archiwach jakąś dokumentację. Jeżeli okazałoby się , że prawdą jest iż był to majątek np. Komarów, , no to zapewne byłoby dużo łatwiej. Jednak te przekazy z pokolenia na pokolenie mają w sobie często "odrobinę" przesady, lub po prostu mijają się nieznacznie z prawdą. Chociaż, czemu nie?
Mimo wszystkich moich zastrzeżeń, życzę powodzenia. Nie jest to przecież sprawa beznadziejna, a znając Twoje zacięcie...
Pozdrawiam,
Krzysztof
Na mail wysyłam Ci własności Twoich przodków na Litwie Kowieńskiej - proponuję powrót do naszego forum "kowieńczyków".
Wg mnie utraconym w wyniku konfiskaty po 1863r. mógł byćl POBIRŻE, natomiast jeśli chodzi o zarządcę majątku, to będzie trudno. No chyba, że ktoś ma dojście do tak szczegółowych informacji. Zapewne dobra wielkich rodów ( a były to dobra dość rozległe i rozdrobnione również ) posiadają w archiwach jakąś dokumentację. Jeżeli okazałoby się , że prawdą jest iż był to majątek np. Komarów, , no to zapewne byłoby dużo łatwiej. Jednak te przekazy z pokolenia na pokolenie mają w sobie często "odrobinę" przesady, lub po prostu mijają się nieznacznie z prawdą. Chociaż, czemu nie?
Mimo wszystkich moich zastrzeżeń, życzę powodzenia. Nie jest to przecież sprawa beznadziejna, a znając Twoje zacięcie...
Pozdrawiam,
Krzysztof
- AntonowiczII_Krzysztof

Może chodzi o Czesława hr. Komorowskiego, właściciela dóbr Pobirże w pow. koweńskim.
( Teki Dworzaczka) http://teki.bkpan.poznan.pl/search.php? ... 17&page=23
Pozdrawiam,
Krzysztof
( Teki Dworzaczka) http://teki.bkpan.poznan.pl/search.php? ... 17&page=23
Pozdrawiam,
Krzysztof