Inwentarze Guberni Szczeberskiej (Suwalszczyzna)
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Koplinski_L

-
GrzegorzKrupiński

-
GrzegorzKrupiński

a czy jest może coś więcej o nich?
bo właśnie się okazało, że Maciej to chyba mój 3xpradziadek.
Mogę również prosić o spr. nazwiska: Szareyko i Moroz? (prawd. Giby, Bierżniki, okolice)
Z góry b. dziękuję.
Pozdrawiam,
Kasia
Mogę również prosić o spr. nazwiska: Szareyko i Moroz? (prawd. Giby, Bierżniki, okolice)
Z góry b. dziękuję.
Pozdrawiam,
Kasia
GrzegorzKrupiński pisze:Gospodarze we wsi Giby.Marika pisze:Czy mogę prosić o sprawdzenie nazwiska Andruczyk?
Z gory dziękuję
Już w 1780 zostali wymienieni: Antoni, Maciej, Kazimierz i Michał.
-
GrzegorzKrupiński

Było dwóch Maciejów Andruczyków, w 1792 roku, obaj żonaci, jeden był ojcem Reginy 6l., drugi natomiast był ojcem: Tomasza 27l., Wawrzyńca 26, Reginy 21, Katarzyny 12.Marika pisze:a czy jest może coś więcej o nich?
Z góry b. dziękuję.
Pozdrawiam,
Kasia
GrzegorzKrupiński pisze:Gospodarze we wsi Giby.Marika pisze:Czy mogę prosić o sprawdzenie nazwiska Andruczyk?
Z gory dziękuję
Już w 1780 zostali wymienieni: Antoni, Maciej, Kazimierz i Michał.
Szarejków w 1792 było trzech: Marcin - ojciec Macieja i Pawła oraz Maciej - ojciec Jakuba, Jana i Rozalii, a także Andrzeej - ojciec Jacka i Andrzeja.
Morozów było czterech: Kazimierz, Jakub, Józef, Stanisław, każdy z kilkorgiem dzieci.
Wszystkie powyższe informacje dotyczą Gib.
Berżniki to już starostwo, a więc wątek Inwentarze starostw powiatu grodzieńskiego.
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
-
GrzegorzKrupiński

Chciałbym wrócić na chwilę do Andruczyków i Szarejków z Gib, bo tak się składa, że część z nich to również moja rodzina. Informacje jakie zdobyłem w archiwum nie przystają jednak do tych z "Inwentarza".
Mam dane o Franciszku Szarejko urodzonym w Gibach ok. 1785, synu Macieja i Agaty z domu Konopko oraz o Tomaszu Andruczyku ur. ok. 1763 (nie wiem gdzie), zmarłego w Gibach w roku 1839, synu Marcina i Katarzyny z domu Jakubowicz, mającego żonę Ewę z domu Namiotko.
Czy są w "Inwentarzu" dane, które pozwolą bliżej zidentyfikować wymienione przeze mnie osoby?
Dziekuje i pozdrawiam.
Mam dane o Franciszku Szarejko urodzonym w Gibach ok. 1785, synu Macieja i Agaty z domu Konopko oraz o Tomaszu Andruczyku ur. ok. 1763 (nie wiem gdzie), zmarłego w Gibach w roku 1839, synu Marcina i Katarzyny z domu Jakubowicz, mającego żonę Ewę z domu Namiotko.
Czy są w "Inwentarzu" dane, które pozwolą bliżej zidentyfikować wymienione przeze mnie osoby?
Dziekuje i pozdrawiam.