Pożegnanie Roberta[*]

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Zupełnie nie wiadomo co powiedzieć, zbieram się, zbieram i nic nie przychodzi do głowy..
[*]

Łucja
bezet

Członek PTG
Adept

Post autor: bezet »

Boże mój ,Robert odszedł.Tak wcześnie,nie mogę uwierzyć,że aż chciałbym powiedzieć-to niemożliwe.Pamiętam z jaką dociekliwością poszukiwał i znajdował , swoich mazowieckich przodków.Z jakim uporem pokonywał kolejne rafy, docierając
do materiałow w C.A.W. w Rembertowie ,na temat wojennej,chwalebnej drogi bojowej swego pradziadka ,na froncie południowym w wojnie z bolszewikami 1920 r.Jego pradziad walczył w dywizjonie artylerii konnej ,broniąc Lwowa przed armią
Budionnego.I Budionny nie dostał się do Lwowa, dzięki tak bitnym żołnierzom, jak pradziad Roberta.Wymienialiśmy informacje,bo mój przodek też tam był bardzo blisko .Pamiętam,z jaką dumą,tak z dumą ,bo to należy się żołnierzom 20roku,by o nich
z dumą wspominać,Robert wspominał na podstawie otrzymanego pliku dokumentów, swego pradziadka.I Robert był dumny z postawy swego pradziadka-artylerzysty. Myślę,że jego syn i córka mogą byc dumni ze swego ojca.Robert był dobrym dowcipnym i zarazem mającym dystans do rzeczywistości,człowiekiem. Jest to chyba immanentna cecha politologa -dystans do tego, co dzieje się tu i teraz. Robert celnie pointował różne sytuacje, z niedłącznym humorem Z góry będzie mu łatwiej obserwować polityków harce.
Żegnaj
Zygmunt
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Post autor: przeski »

Robert miał swój niepowtarzalny styl wypowiedzi czy komentarzy. Dowcipny ale nigdy złośliwy. Sympatyczny człowiek.
Sporo lat temu wymienialiśmy informacje dot. którejś z parafii Północnego Mazowsza.
Ot, życie nasze ...
zetka

Sympatyk
Adept

Post autor: zetka »

Spoczywaj w pokoju Robercie [*]
Brak słów...
Pozdrawiam
Żaneta
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

Tak trudno uwierzyć, że Odszedł...

Najszczersze wyrazy współczucia dla Bliskich Roberta.

Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Kornelia_Major »

Nie mogę uwierzyć- szok. A tak niedawno cieszyliśmy się , że odnależiliśmy wspólnych przodków : Trzeszczyńskich, Płócienników, Ogrodników i Perlińskich. Jak bardzo cieszył się ze zdjęć naszych kuzynek które mu przesłałam. Dobrze,że zdążyłam na stronie www.pytlewski.pl uzupełnić jego gałąz.
Robercie spoczywaj w spokoju.
Kornelia
jotzet

Sympatyk

Post autor: jotzet »

Rodzinie Roberta składam wyrazy współczucia.

Janusz Zawadziński
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Coz powiedziec ? Smutek, smutek, smutek i tez duze niezrozumienie.Kolega od wielu lat, wspolne poszukiwania w tej samej parafii i teraz uczucie niesprawiedliwosci.
Robercie, niech gwiazdy Ci towarzysza w dalszej drodze.
Wyrazy wspolczucia dla Twoich bliskich.
Bozenna
Awatar użytkownika
jkpsgenealogia

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: jkpsgenealogia »

Dla Roberta,
Nostalgia , smutek i cisza ,którą niech wypełni fragment piosenki Ryszarda Rynkowskiego"Jawa'';
Ci, co odchodzą,
Wciąż z nami są.
I żyją sobie
Obok nas.
Patrzą z miłością
Na nasze dni i
Czasem się śmieją
Przez łzy.
Co tu jest jawą, co snem,
Kto tu istnieje, kto nie
A może nas, tu nie ma nas,
A oni są.
Co tu jest prawdą, co nie,
Po której stronie jest sens
Bo jeśli tam, po co jest
Ten nasz świat ..........

Julia
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Post autor: Goś_Edmund »

Zawsze trudno wypowiadać się jak odchodzi ktoś bliski. A Robert stał się mi bliskim już za czasów Genpol-u.
Pozostanie w mej pamięci jako niedościgniony mistrz traktowania genealogii z przymrużeniem oka.
Edek
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

Robert był wspaniałym człowiekiem wiemy o tym wszyscy.
Chciałam w imieniu żony Marty i syna Roberta podziękować wszystkim, którzy tak pięknie żegnają Roberta.
Ceremonia pogrzebu odbędzie się w sobotę 24 marca o godzinie 14: 20 we Wrocławiu Cmentarz Osobowicki, jeśli ktoś z genealogów wybierze się na pogrzeb i chciałby pożegnać Roberta w imieniu genealogów może zgłosić to do mistrza ceremonii.
Pragnę powiadomić, że w niedzielę rano w Rzymie o godzinie 7 : 30 odbyła się msza za Roberta.
Mam też informację ,że kremacja ciała odbędzie się w czwartek między godziną 16 : 30 a 17 : 30
możemy w tym czasie pożegnać naszego wspaniałego kolegę
Eliza
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Awatar użytkownika
anusia1610

Sympatyk
Adept

Post autor: anusia1610 »

W Zielonej Górze w Kościele pw. Najświętszego Zbawiciela Msza Św za Roberta o godz 18.30 w Czwartek 22 .03.2012.
Ania

Po wspólnej decyzji podjętej z Elizą mamy prośbę do chętnych :'Zapalmy Swieczkę za Roberta w czwartek podczas kremacji"
helenka

Sympatyk

Post autor: helenka »

Dziś zapalmy świeczkę w czasie trwania kremacji o 16 i 30 minut.
Mam prośbę do Admina Geneaologów .
Czy na ten czas do momentu pogrzebu nie można tak utrzymać wysoko strony, jak na forgenie.Helenka.
http://forgen.pl/forum/index.php
helenka

Sympatyk

Post autor: helenka »

Dzisiaj w Gazecie Wyborczej oddział Wrocław
żegnają Roberta
koleżanki i koledzy z Zakładu Europeistyki Instytutu Politologii Uniwersytetu Wrocławskiego.
Helena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”