Pomoc w odczytaniu aktu małżeństwa w języku polskim

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

dstasz

Sympatyk

Post autor: dstasz »

Witam,
Proszę o pomoc w odczytaniu aktu małżeństwa moich przodków Tadeusza Gaudyna i Agnieszki Wasilewskiej. Akt jest napisany bardzo niewyraźnie, ciemne tło, krzywe pismo. Część 2 i 3 nachodza na siebie częściowo.
Odczytanie pozwoli mi na ustalenie kolejnego pokolenia przodków z drugiej połowy XVIII wieku.

http://rdkp.cba.pl/akty/1.jpg
http://rdkp.cba.pl/akty/2.jpg
http://rdkp.cba.pl/akty/3.jpg

Z góry dziękuję

Darek
Szukam:Staśkiewicz,Pankiewicz,Kuczek,Gańczewski,Jaskulski,Jabłoński,Szulczewski,Tomalski,Sosnowski,Gaudyn
Parafie:Wilczyn,Bytoń,Dąbie,Broniszewo,Orle,Mąkolno
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Witam, doczytałam się tylko wieku młodych - on lat 31 a ona 25. Natomiast nie widzę imion rodziców ani nazwisk panieńskich matek. Ten szablon jest mi dobrze znany i wiem gdzie te dane winny się znajdować. Data ślubu to chyba 30-03-1811.

Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
RoRo500

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: RoRo500 »

Jednym ze świadków jest Gasper Gaudyn lat 33 "gospodarz z Nowey Wsi i Rodzony brat przyszłego małżonka".
Danych o rodzicach nie ma ale jest notatka, że "rodzice na obchód małżeństwa zezwalają"

Pozdrawiam,
Roman
dstasz

Sympatyk

Dzięki za pomoc.
Data ich ślubu to jednak 30 czerwca 1811.
Czy to przypadek, że brak imion i nazwisk panieńskich matek, czy też standard w tamtych latach?
Szukam:Staśkiewicz,Pankiewicz,Kuczek,Gańczewski,Jaskulski,Jabłoński,Szulczewski,Tomalski,Sosnowski,Gaudyn
ElaK

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Pomoc w odczytaniu aktu małżeństwa w języku polskim

Post autor: ElaK »

dorocik133 pisze: Natomiast nie widzę imion rodziców ani nazwisk panieńskich matek. Ten szablon jest mi dobrze znany i wiem gdzie te dane winny się znajdować.

Pozdrawiam
Dorota
Doroto!
Czy możesz podzielić się tą wiedzą? Będę wdzięczna.
Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

dstasz pisze: Czy to przypadek, że brak imion i nazwisk panieńskich matek, czy też standard w tamtych latach?
Witam!
Wedle mojej wiedzy to nie standard tamtych lat, bo we wszystkich aktach ślubu, które indeksowałam sprzed 1826 po imieniu i nazwisku młodego było
1. stan cywilny
2. zawód
3. wiek i na jakiej podstawie ustalony (metryka urodzenia czy też akt znania)
4. imię ojca i informacja o tym, czy żyje, a jeżeli tak to też zawód oraz miejsce zamieszkania
5. imię oraz nazwisko panieńskie matki(wraz z informacją o tym czy żyje)

Te same dane dotyczyły panny młodej oraz jej rodziców

Pozdrawiam
Dorota
dstasz

Sympatyk

Dzięki za informację.
No to mam pecha. Zresztą już drugiego dotyczącego danych z parafii Mąkolno. Za pierwszym razem stanąłem przed zgoła innym problemem. W zeskanowanych księgach znalazłem akty urodzenia chyba 9-cioro rodzeństaw mojego przodka, zaś mój praszczur urodził się ok. 1814. Z Mąkolna zaś brak ksiąg z okresu od 1 maja 1813 do 1 maja 1815, czy bardzo blisko tej daty no i było trach. na szczęście jego akcie zgonu odnalazłem imiona rodziców, no a potem w któryms z aktów urodzenia rodzeństwa było nazwisko panieńskie matki. Ale tu to juz większy klops. Może byc problem popchnąć temat dalej. Wiem że miał brata Gaspera i ten się ożenił, znalazłem akty urodzenia jego dzieci, ale nie mogę znaleźć aktu ślubu tego brata. A wg danych z pradziada w Mąkolonie brak ksiąg pomiędzy 1775 a 1807 włącznie. Mi zaś wg szacunków wychodzi, że kolejne pokolenie urodiło się w latach 1780-90.
No, ale cóż - trzeba dalej próbować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”