Przytułki położnicze w Warszawie w 1897r.

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

ewab.

Sympatyk
Adept

Post autor: ewab. »

Wg Przewodnika ilustrowanego Po Warszawie, Łodzi i okolicach fabrycznych z 1897, na terenie Warszawy istniało 6 przytułków położniczych:
1. Nowolipki 25
2. Żelazna 55
3. Nowowielka 11
4. Targowa 34(Praga)
5. Pl. Św.Aleksandra 13
6. Dobra 12

Czy ktoś z Państwa ma wiedzę, jak działały te przytułki, tzn w jaki sposób przyjmowane były do nich dzieci?
Czy istnieją jakieś rejestry kto je oddawał i czy mogły być z tych przytułków przekazywane do innych przytułków np. w Wilnie?
Czy były czasem adoptowane?
Co się z nimi dalej działo, gdy osiągnęły pełnoletniość? Czy ktoś im pomagał?
Jak długo te przytułki położnicze istniały, tzn kiedy zostały zlikwidowane i co stało się z dziećmi jeszcze tam przebywającymi?

Nie ukrywam, że ze względów rodzinnych najbardziej interesuje mnie przytułek położniczy mieszczący się na Pradze, ul. Targowa 34.
Za wszelkie informacje, sugestie i podpowiedzi będę niezmiernie wdzięczna.
ewab.
Muraszko_Tamara

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Muraszko_Tamara »

tą dziedziną zajmowały się 3 instytucje aż doroku 1948 (pomocne w latach 1946-48 w opiece nad dziećmi i młodzieżą przywiezioną z Niemiec do czasu ustalenia krewnych lub odszukania rodzin):
1.Zakon Wizytek;
2. Kościół ewangelicko-reformowany;
3.Kościól ewangelicko-agsburski;

tam popytaj
pozdrawiam Tamara
Muraszko_Tamara

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Muraszko_Tamara »

wiecej info na temat opieki jest pod tym linkiem
https://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca ... XEfm_8dsbw
długaśny ale to omowienie kto i w jakich wiekach stwarzal system opieki i pomocy żubożalym na wskutek polityki i zdarzeń losowych
pozdrawiam Tamara
ewab.

Sympatyk
Adept

Tamaro bardzo dziękuję :k: i serdecznie pozdrawiam :)
ewab.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
Z zainteresowaniem przeczytałem tekst nadesłany przez Tamarę. Ze swej strony dodam link do prawosławnego portalu 'Miłosierdije.ru', w którym w cyklu "Historia Miłosierdzia" opublikowano ciekawy artykuł p.t. "Moskiewski Dom Wychowawczy" (Московский Воспитательный дом).
http://www.miloserdie.ru/index.php?ss=2&s=12&id=5456
Jest to zarys historii powstania domów wychowawczych dla dzieci porzuconych ('podrzutków') i ubogich matek w Rosji. Mało znane fakty, m.in.: sposób nadawania nazwisk bezimiennym wychowankom, program nauki, gwarancje wolności osobistej dla absolwentów takich domów (stąd popularność podrzucania dzieci z pańszczyźnianych wsi).
Tekst rosyjski nie jest długi i choć z trudnościami, ale można go przeczytać z pomocą Google - tłumacza.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Piórkowska_Ewa

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 1 time

Post autor: Piórkowska_Ewa »

Witam. Zindeksowałam wstępnie śluby z 1885r z Wiskitek - gdzie około 70% ślubów to śluby robotników fabrycznych z Żyrardowa(wspólna gmina). Na 240 ślubów około 20 to wychowankowie "Warszawskiej balnicy maładienca Jesusa Christa". Większość z nich ma nieznanych rodziców, czasami podana jest matka, ale już zmarła. Dziewczyny idą do ślubu za zgodą "opiekuna". Początkowo trochę mnie zaskoczyła mnie liczba dzieci z tego zakładu- już dorosłych pracujących w tej fabryce, ale dowiedziałam się, że w Żyrardowie było w owym czasie największe (poza Łodzią) zatrudnienie kobiet w Królestwie Polskim, choć płacono im stawkę taką jak dziecim - chętnych nie brakowało. Ewa
ewab.

Sympatyk
Adept

Bardzo dziękuję Jerzemu i Ewie za informacje i zainteresowanie.
Serdecznie pozdrawiam
ewab.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”