Witam
Przeglądając księgą parafialną natrafiłam na wklejoną do niej kartkę. Na kartce pieczęć wójta gminy, w której parafia ta się znajduję i ręczny zapis - powiadomienie proboszcza o śmierci kobiety zamieszkującej parafię z podaniem nazwy wsi. Kartka była wklejona przy zapisie w księdze aktu zgonu tej kobiety.
Akt sporządzony tak samo jak inne, czyli podane były osoby informujące o zgonie (dwaj mężczyźni ze wsi zmarłej), dane osoby zmarłej i jej rodzicach oraz adnotacja że pozostawiła męża. Z aktu wynika że zmarła umarła w "swojej" wsi (tak gdzie mieszkała).
Chciałam się zapytać więc dlaczego wójt (gmina - urząd państwowy) miałby informować o śmierci jednej z parafianek proboszcza? Czy może był to akt ówczesnego Urzędu Stanu Cywilnego, ale czy Urzędy takie już istniały? (akt z 1887 r.) O czym świadczy to wójtowe powiadomienie?
Ewa
Pismo wójta do proboszcza... zgon
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Ewa_Migdalska

-
mmaziarski

Pismo wójta do proboszcza...
Proboszczowie prowadzili księgi parafialne tak jak to czynią obecnie USC.Do tej pory są pieczątki z napisem Urząd Parafialny z podaniem parafii.Dlatego do parafii lub USC napływają informacje o urodzeniu,ślubie lub zgonie aby to odnotować w księdze urodzonych przy danej osobie,której notatka dotyczy.
MMaziarski
-
Ewa_Migdalska

Rozumiem, ale zastanawia mnie fakt powielenia informacji o zgonie w księdze parafialnej. Informację z wklejonej kartki i informację z zapisanego w księdze aktu się dublują (w akcie jest ich nawet więcej zapewne ze względu na obecność sąsiadów zmarłej u księdza). Dlaczego właśnie przy tej jednej osobie ksiądz wkleił powiadomienie z urzędu gminy o śmierci, a przy innych nie. Wygląda to tak jakby proboszcz dostał tylko o tej konkretnej osobie wiadomość o zgonie od urzędu gminy. A może chodzi tu o status tej osoby: wyznanie, pozycje społeczną? (chodź nic takiego tam nie wyczytałam)
Ewa
Ewa
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- t.dzwonkowski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Zapewne jest to rodzaj policyjnego zawiadomienia o zgonie. Widocznie zgon nie miał charakteru "naturalnego". Oczywiście, bez znajomości kontekstu trudno jednoznacznie rozstrzygnąć. Czy jest zapis kto zgłosił zgon?
Tadeusz Dzwonkowski
Tadeusz Dzwonkowski
Ostatnio zmieniony ndz 25 mar 2012, 23:27 przez t.dzwonkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mmaziarski

Moim zdaniem akt zgonu został wpisany do księgi właśnie na podstawie tej notatki.Może zgon był w innej miejscowości.
Takich przypadków spotykam wiele w trakcie indeksacji.
Takich przypadków spotykam wiele w trakcie indeksacji.
MMaziarski
Nie można było sporządzić aktu zgonu na podstawie notatki wójta. Można było sporządzić akt zgonu tylko na podstawie wyroku sądu, ale wtedy był on wpisywany w duplikat, a nie w unikat. Mam na myśli oczywiście tereny KP, bo nie wiem, jak było w Galicji.
Chętnie zobaczyłbym zarówno tę notatkę jak i sam akt.
tomek
Chętnie zobaczyłbym zarówno tę notatkę jak i sam akt.
tomek