Archiwum Państwowe w Lublinie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Dzień dobry.Mam olbrzymią prośbę do osób które w najbliższym czasie wybierają się do archiwum państwowego w Lublinie i mają czas.Jakoże sam mieszkam bardzo daleko(około 800 km) mam prośbę czy ktoś mógłby(o ile to możliwe)zrobić zdjęcie dwóch aktów małżeńskich(jeśli zdjęcie jest niemożliwe to prosiłbym o zanotowanie imion rodziców,dat urodzenia i miejsca).Akty te figurują w rejestrach:
Drozd Maciej Zawisza Maryanna 22 1815 z Migórów
Skarbek Kacper Milczak Anna 19 1840
Byłbym ogromnie wdzięczny.Jeżeli ktoś z państwa potrzebuje skanów z archiwum pańswtowego w Raciborzu z chęcią pomogę.
Pozdrawiam
Marek
Byłbym ogromnie wdzięczny.Jeżeli ktoś z państwa potrzebuje skanów z archiwum pańswtowego w Raciborzu z chęcią pomogę.
Pozdrawiam
Marek
Ja czekałem 1,5 miesiąca na odpowiedź z AP dotyczącą mojego zamówienia i dostałem. To dopiero moje 1 zamówienie jakby "na próbę", niedługo poślę kolejne.
maga100 dziękuję za pomoc
maga100 dziękuję za pomoc
Szukam informacji na temat miejscowości:
Gródek Jagielloński, Rodatycze, Wołczuchy i okolic
Wąwolnica, Skrudki, Garbów
Zakliczyn k. Myślenic
Gródek Jagielloński, Rodatycze, Wołczuchy i okolic
Wąwolnica, Skrudki, Garbów
Zakliczyn k. Myślenic
-
karolina_krasucka

Witam
Mam wielka prosbe do odwiedzajacych Ap w Lublinie i majacych czas o sprawdzenie aktow.Ja nie mam mozliwosci sie wybrac gdyz mieszkam obecnie w Anglii. Szukam aktow slubu pra pra dziadkow
1. Franciszek Krasucki oraz Anna z domu Oleszczuk - przedzial lat moze byl 1880-1908 gdyz ich syn Tadeusz Krasucki urodzil sie w 1908 roku.
2.Leon Juśko oraz Marianna z domu Kozłowska (tak samo przedzial lat 1880-1908?)
oraz akty urodzenia/chrztu Leokadii Juśko ur 1908 rok i jej meza Tadeusza Krasuckiego urodzonego rowniez w 1908 roku.
NA TERENIE LUBELSZCZYZNY, najprawdopodobniej LUBLIN.
Potrzebuje wszelkich informacji o nich oraz ich rodzicach.
Zdjecia Aktow blyby rowniez mile widziane:)
Z gory dziekuje
moj email
karolina_k68[at]hotmail.com
pozdrawiam KArolina Krasucka
Mam wielka prosbe do odwiedzajacych Ap w Lublinie i majacych czas o sprawdzenie aktow.Ja nie mam mozliwosci sie wybrac gdyz mieszkam obecnie w Anglii. Szukam aktow slubu pra pra dziadkow
1. Franciszek Krasucki oraz Anna z domu Oleszczuk - przedzial lat moze byl 1880-1908 gdyz ich syn Tadeusz Krasucki urodzil sie w 1908 roku.
2.Leon Juśko oraz Marianna z domu Kozłowska (tak samo przedzial lat 1880-1908?)
oraz akty urodzenia/chrztu Leokadii Juśko ur 1908 rok i jej meza Tadeusza Krasuckiego urodzonego rowniez w 1908 roku.
NA TERENIE LUBELSZCZYZNY, najprawdopodobniej LUBLIN.
Potrzebuje wszelkich informacji o nich oraz ich rodzicach.
Zdjecia Aktow blyby rowniez mile widziane:)
Z gory dziekuje
moj email
karolina_k68[at]hotmail.com
pozdrawiam KArolina Krasucka
Karolinko czy wiesz ile parafii ma Lubelszczyzna? A ile sam Lublin?
Sprawdź w internecie, wtedy zrozumiesz o co prosisz.Co innego gdybyś dokładnie znała parafię. Aby wyeliminować jak najwięcej parafii, sprawdź na Lubgensie i LTG czy tam w skorowidzach nie znajdziesz swoich.Jest jeszcze sporo parafii zeskanowanych w "szukaj w archiwach" ,może tam coś znajdziesz?
Są jeszcze mormoni.I to w Anglii.Wielu naszych kolegów i koleżanek korzysta z ośrodków mormońskich i nawet przysyłają skorowidze do spisania, nam tu w Polsce.
Nie sądzę, aby ktoś zechciał przejrzeć kilkaset(gdyby chodziło o jeden rok) a nawet kilka tysięcy tomów w poszukiwaniu Twoich przodków -chyba że poprosisz w AP Lublin o kwerendę.Ale to bardzo drogo kosztuje.
Zachęcam do obserwowania indeksów na Lubgensie.Codziennie pojawia się ich kilka.
Pozdrawiam serdecznie
Danka
Sprawdź w internecie, wtedy zrozumiesz o co prosisz.Co innego gdybyś dokładnie znała parafię. Aby wyeliminować jak najwięcej parafii, sprawdź na Lubgensie i LTG czy tam w skorowidzach nie znajdziesz swoich.Jest jeszcze sporo parafii zeskanowanych w "szukaj w archiwach" ,może tam coś znajdziesz?
Są jeszcze mormoni.I to w Anglii.Wielu naszych kolegów i koleżanek korzysta z ośrodków mormońskich i nawet przysyłają skorowidze do spisania, nam tu w Polsce.
Nie sądzę, aby ktoś zechciał przejrzeć kilkaset(gdyby chodziło o jeden rok) a nawet kilka tysięcy tomów w poszukiwaniu Twoich przodków -chyba że poprosisz w AP Lublin o kwerendę.Ale to bardzo drogo kosztuje.
Zachęcam do obserwowania indeksów na Lubgensie.Codziennie pojawia się ich kilka.
Pozdrawiam serdecznie
Danka
-
karolina_krasucka

dziekiuje za odpowiedz ! ja przejrzalam juz caly Lubgens geneteke oraz bazy mormonowi nie ma tam tych aktow niestety;( musze dowiedziec sie o konkretna parafie wiec, przepraszam za takie pytanie, ja jestem dopeiro poczatkujaca 
i obserwuje codzinie lubgens czy cos nowego sie nie pojawilo! dziekuje bardzo za podpowiedzi
mam nadzije ze dowiem sie ta konkretna Parafie;)
pozdrawiam
karolina
i obserwuje codzinie lubgens czy cos nowego sie nie pojawilo! dziekuje bardzo za podpowiedzi
pozdrawiam
karolina
Spokojnie. Najpierw niech Karolina spróbuje ustalić parafie.
Skoro ustaliła ten rok 1908 i że chodzi o Lublin lub Lubelszczyznę, to jakieś przesłanki do tego były.
Opowieści rodzinne, dokumenty tablice nagrobne itp.
Ja się zapytam o dokumenty.
Czy wiesz Karolino gdzie mieszkali i zmarli pradziadkowie Leokadia i Tadeusz?
Czy jesteś w stanie dotrzeć do dokumentów zgonu (lub małżeństwa) w USC (oczywiście nie osobiście z Londynu, ale poprzez rodzinę, znajomych). Chodzi mi o to, czy masz udokumentowane pokrewieństwo do nich, gdyby się okazało konieczne i czy wiesz, o które USC chodzi.
O ile nie zaszły szczególne okoliczności, to może w akcie zgonu będzie podane miejsce i data (nawet dokładna) urodzenia pradziadków (niemal reguła w powojennych cywilnych aktach zgonu). Znając te dane będzie można odszukać akty urodzenia i łatwiej będzie szukać kolejnego pokolenia. Jeśli nie można dla pradziadków trzeba zacząć od dziadków, systematyczność w tym hobby wskazana.
Czasem kusi takie skakanie jak najszybciej do kolejnych przodków, ale zawsze warto zbierać dokumenty (w tym akty zgonu), wcześniej czy później mogą się przydać.
Skoro ustaliła ten rok 1908 i że chodzi o Lublin lub Lubelszczyznę, to jakieś przesłanki do tego były.
Opowieści rodzinne, dokumenty tablice nagrobne itp.
Ja się zapytam o dokumenty.
Czy wiesz Karolino gdzie mieszkali i zmarli pradziadkowie Leokadia i Tadeusz?
Czy jesteś w stanie dotrzeć do dokumentów zgonu (lub małżeństwa) w USC (oczywiście nie osobiście z Londynu, ale poprzez rodzinę, znajomych). Chodzi mi o to, czy masz udokumentowane pokrewieństwo do nich, gdyby się okazało konieczne i czy wiesz, o które USC chodzi.
O ile nie zaszły szczególne okoliczności, to może w akcie zgonu będzie podane miejsce i data (nawet dokładna) urodzenia pradziadków (niemal reguła w powojennych cywilnych aktach zgonu). Znając te dane będzie można odszukać akty urodzenia i łatwiej będzie szukać kolejnego pokolenia. Jeśli nie można dla pradziadków trzeba zacząć od dziadków, systematyczność w tym hobby wskazana.
Czasem kusi takie skakanie jak najszybciej do kolejnych przodków, ale zawsze warto zbierać dokumenty (w tym akty zgonu), wcześniej czy później mogą się przydać.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
karolina_krasucka

witam, Panie Darku !
dziekuje za zainteresowanie, bardzo mi Pan pomogl!!
tak wiem ze Leokadia Jusko i Tadeusz Krasucki mieszkali i zmarli w Lublinie,a pochowani sa rowniez w Lublinie na cmentarzu na Ulicy Unickiej.(zamierzam poprosic kogos z rodizny zeby sie tam przeszedl i spisal mi daty ich smierci . Posiadam ich akt malzenstwa z 10.01.1931 roku, ktore mialao miejsce w Lublinie w Parafi sw Pawla.
Dziekuje ze o tym pan napisal poniewaz ja jestem poczatkujaca i wlasnie zauwazylam ze jest w tym akcie napisane ,ze rodzice Tadeusza krasuckiego -Franciszek i Anna z Oleszkukow, urodzeni i zamieszkali w Lublinie parafia turejsza przynalezna do gminy Markuszow., czyli ta sama parafia sw Pawla
oraz rodzice Leokadi Jusko -Leon i MArianna z Kozlowskich urodzona w Parafi Ostrow przynalezna do gminy Spiczyn? a zamieszkala w parafi tutejszej -czyli sw Pawel,.
czyli wiem juz z jakiej PArafi sa;-)
co powinnam teraz zrobic? czy osoby odwiedzajace archiwum mialyby teraz lepsze mozliwosc sprawdzenie czaegos na temat prapradziadkow?
pozdrawiam karolina
dziekuje za zainteresowanie, bardzo mi Pan pomogl!!
tak wiem ze Leokadia Jusko i Tadeusz Krasucki mieszkali i zmarli w Lublinie,a pochowani sa rowniez w Lublinie na cmentarzu na Ulicy Unickiej.(zamierzam poprosic kogos z rodizny zeby sie tam przeszedl i spisal mi daty ich smierci . Posiadam ich akt malzenstwa z 10.01.1931 roku, ktore mialao miejsce w Lublinie w Parafi sw Pawla.
Dziekuje ze o tym pan napisal poniewaz ja jestem poczatkujaca i wlasnie zauwazylam ze jest w tym akcie napisane ,ze rodzice Tadeusza krasuckiego -Franciszek i Anna z Oleszkukow, urodzeni i zamieszkali w Lublinie parafia turejsza przynalezna do gminy Markuszow., czyli ta sama parafia sw Pawla
czyli wiem juz z jakiej PArafi sa;-)
co powinnam teraz zrobic? czy osoby odwiedzajace archiwum mialyby teraz lepsze mozliwosc sprawdzenie czaegos na temat prapradziadkow?
pozdrawiam karolina
-
karolina_krasucka

-
karolina_krasucka

bylam na tej stronie
http://szukajwarchiwach.pl/
ale chyba sie nie umiem nia poslugiwac
dotarlam do PArafi sw Pawla
http://szukajwarchiwach.pl/35/1860/0/2.4/str/1#tab2
ale niestey nie moge znalezc tutaj zadnych danych , moze robie cos zle?
karolina
http://szukajwarchiwach.pl/
karolina
Wystarczy tylko po imieniukarolina_krasucka pisze:witam, Panie Darku !
Tam też zapewne jest wiek nowożeńców, z którego wyliczony został 1908 rok, czyli 22 lub 23 lata? Jeśli tak, to trzeba założyć, że rok 1908 nie musi być precyzyjny, chyba że na podstawie innego dokumentu znamy datę lub rok urodzenia.Posiadam ich akt malzenstwa z 10.01.1931 roku, ktore mialao miejsce w Lublinie w Parafi sw Pawla.
Zdecydowanie łatwiej, wystarczy przejrzeć po jednej księdze na odnalezienie aktu chrztu pradziadków (zamiast kilkudziesięciu) i można próbować szukać aktu ślubu prapradziadków we wspomnianych parafiach.czy osoby odwiedzajace archiwum mialyby teraz lepsze mozliwosc sprawdzenie czaegos na temat prapradziadkow?
pozdrawiam karolina
Strona mało przyjazna, mi się też ciężko po niej chodzi, dla parafii nawrócenia św Pawła w Lublinie oraz parafii w Ostrowie (dziś Ostrów Lubelski) jeszcze nie ma danych, chyba już są po digitalizacji i czekają na publikację właśnie w szukajwarchiwach.plbylam na tej stronie
Trochę więcej na ten temat tu:
http://www.lublin.ap.gov.pl/?p=tresc&id=211
Gdy będą są już kopie pojawi się zakładka skany,
jak przykładowo w parafii Adamów: http://szukajwarchiwach.pl/35/1642/0/2.4/72
klikając w nią ma się dostęp do zdjęć, choć ich przeglądanie i ściąganie na dysk w rozsądnej rozdzielczości też nie jest proste i intuicyjne.
Publikacji 150000 skanów nie da się przegapić, wystarczy monitorować choćby forum lubelskich korzeni (wspomniany lubgens.eu) na pewno się tam zagotuje jak się pojawią. Niestety z dotychczasowej praktyki wiem, że się na publikacje długo czeka. Zgodnie z infomacją z AP Lublin trwa to już 3 miesiące, może do wakacji się wyrobią
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
karolina_krasucka

Dobrze bede mowic po imieniu
Darku!
rok 1908 nie jest wyliczony tylko powiedziala mi o nim babcia dla ktorej tadeusz i leokadia to byli tescie;-) a z wyliczen z aktu slubu rowniez wychodzi 1908 rok czyli by sie zgadzalo.
wysylam teraz rodzinke w najblizszym czasie zeby odwiedzila cmentarz i spisala mi dane.
caly czas sledze Lubgens
czyli teraz moge poprosic kogos z odiwedzajacych archiwa czy moglby mi sprawdzic warchiwach te interesujace mnie akty chrztu dla pradziadkow i akty slubu dla prapradziadkow. Bylabym bardzo wdzieczna gdyby ktos byl w stanie to dla mnie sprawdzic (odplatnie oczywiscie) Mozliwe tez ze prapradziadek Franciszek Krasucki jest rowniez pochowany kolo Tadeusza wiec daloby sie ustalic jego date urodzenia i zgonu z nagrobka;)
pozdrawiam
karolina
Darku!
rok 1908 nie jest wyliczony tylko powiedziala mi o nim babcia dla ktorej tadeusz i leokadia to byli tescie;-) a z wyliczen z aktu slubu rowniez wychodzi 1908 rok czyli by sie zgadzalo.
wysylam teraz rodzinke w najblizszym czasie zeby odwiedzila cmentarz i spisala mi dane.
caly czas sledze Lubgens
czyli teraz moge poprosic kogos z odiwedzajacych archiwa czy moglby mi sprawdzic warchiwach te interesujace mnie akty chrztu dla pradziadkow i akty slubu dla prapradziadkow. Bylabym bardzo wdzieczna gdyby ktos byl w stanie to dla mnie sprawdzic (odplatnie oczywiscie) Mozliwe tez ze prapradziadek Franciszek Krasucki jest rowniez pochowany kolo Tadeusza wiec daloby sie ustalic jego date urodzenia i zgonu z nagrobka;)
pozdrawiam
karolina
Odświeżam swoją prośbę:)
Mam olbrzymią prośbę do osób które w najbliższym czasie wybierają się do archiwum państwowego w Lublinie i mają czas.Jakoże sam mieszkam bardzo daleko(około 800 km) mam prośbę czy ktoś mógłby(o ile to możliwe)zrobić zdjęcie dwóch aktów małżeńskich(jeśli zdjęcie jest niemożliwe to prosiłbym o zanotowanie imion rodziców,dat urodzenia i miejsca).Akty te figurują w rejestrach:
Mam olbrzymią prośbę do osób które w najbliższym czasie wybierają się do archiwum państwowego w Lublinie i mają czas.Jakoże sam mieszkam bardzo daleko(około 800 km) mam prośbę czy ktoś mógłby(o ile to możliwe)zrobić zdjęcie dwóch aktów małżeńskich(jeśli zdjęcie jest niemożliwe to prosiłbym o zanotowanie imion rodziców,dat urodzenia i miejsca).Akty te figurują w rejestrach:
-
karolina_krasucka