Nazwisko: Kutas

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=6916&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
adus663

Post autor: adus663 »

Witam, czy nazwisko Kuter nie pochodzi od nazwiska Kutas? Mój dziadek Jan Kuter kiedyś wspominał o takim nazwisku w rodzinie? Pochodził z okolic Fajsławic. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Małgorzata_Olewnik

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Małgorzata_Olewnik »

Witam!
Nie spotkałam się z taką zmianą nazwiska-Kutas na Kuter.
Owszem,na inne tak.
pozdrawiam.Gośka.
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Witam!
W bracławskim byli Kutasowscy (ok. r. 1798) Jakub z synami Józefem, Benedyktem, Piotrem i Dymitrem. Ród szlachecki herbu nieznanego (Boniecki).
Kto wie czy pierwej nie nosili nazwiska Kutas? Spotykałem się w herbarzach z podobnymi przypadkami wśród szlachty.
Pozdrawiam Jerzy
PS. Jeśli ktoś ma złe skojarzenia, to wyjaśniam, że kutasem nazywano frędzel np. przy szlafmycy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kutas_(element_ozdobny)
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

W jasielskiej parafii nazwisko to występuje od 1785-1899.
Natrafiłem też na zawisko Kutaś ale to pojedyńcze w Szczepanowie.
MMaziarski
Maria_Klimas

Sympatyk

Post autor: Maria_Klimas »

W parafii Lubomil diecezja Łucka Ukraina występuje nazwisko Kutas.
Maria
jackun

Sympatyk
Tytan

Post autor: jackun »

W parafii św. Anny w Bedlnie k/o Końskich nazwisko to występowało powszechnie od połowy XIX w.
Awatar użytkownika
Świerniak_Kazimierz

Sympatyk

Re: Nazwisko: Kutas

Post autor: Świerniak_Kazimierz »

Szczerbiński pisze:Witam!
W bracławskim byli Kutasowscy (ok. r. 1798) Jakub z synami Józefem, Benedyktem, Piotrem i Dymitrem. Ród szlachecki herbu nieznanego (Boniecki).
Kto wie czy pierwej nie nosili nazwiska Kutas? Spotykałem się w herbarzach z podobnymi przypadkami wśród szlachty.
Pozdrawiam Jerzy
PS. Jeśli ktoś ma złe skojarzenia, to wyjaśniam, że kutasem nazywano frędzel np. przy szlafmycy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kutas_(element_ozdobny)
Jeszcze w latach 60 - tych moja mama , babcia i inni kresowiacy z pow. Drohobycz kutasem nazywali okrągły przystrzyżony frędzel na berecie .Widziałem opis wyposażenia kościoła ze wsi Rychcice pow.Drohobycz gdzie piszą , ze "były tam feretrony i sztandary z kutasami " Pozdrawiam Kazimierz p.s. mama pytała się mnie czy chcę beret z antenką czy kutasem
Awatar użytkownika
Niepiekło

Sympatyk

Re: Nazwisko: Kutas

Post autor: Niepiekło »

W 1465 roku Michał syn Ścibora herbu Rawa z Wyszomierza i Niepiekłów w Ziemi Drohickiej wystąpił do króla Kazimierza Jagiellończyka z prośbą o nadanie ziemi, bo miał dziewięciu braci z którymi nie mógł się wyżywić na posiadanych dobrach. Starosta Strumiłło przydzielił mu kawałek dąbrowy koło wsi Maleszewa, na której powstała wieś Kutaski (czyli Kutaskowie) od przydomka wystepującego w tej rodzinie. (W połowie XX wieku, na wniosek mieszkańców, nazwę zmieniono na Poniatowo). Niektórzy potomkowie Michała z Kutasek założyli 50 lat później kolejną wieś zwaną początkowo Wyszomierz - Wypychy, którą później zaczęto nazywać również Kutaski. (Obecnie to wieś Kutyski). Przydomek Kutaska występował w tej gałęzi Wyszomierskich jeszcze ponad 100 lat w obu wsiach.
Według zdobytych przeze mnie informacji "kutaską" nazywano niegdyś człowieka lichej postury.
Pozdrawiam
Lech
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”