Witam,
mam prośbę o potwierdzenie czy dobrze obrałam drogę poszukiwań. Pragnę odnaleźć metryki (akty urodzenia, zgonów i ślubów) ze wsi Suchorzew powiat pleszewski. Chodzi mi o wieś Suchorzew czy dobrze szukam danych w parafii Pleszewo? Czy ktoś może szukał już dokumentów z tej miejscowości? Prosze o wsparcie w zakresie poszukiwań.
Dziękuję.
Anetta.
Poszukiwanie metryk z Suchorzewa
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Nie wiem jaki okres byłby interesujący ale pod koniec XIX wieku (1888 rok) Suchorzew można znaleźć:
- parafia Iłówiec (Śrem),
- parafia Kowalew (Pleszew),
- parafia Parlin (Mogilno),
- parafia Rusko (Jarocin).
- parafia Iłówiec (Śrem),
- parafia Kowalew (Pleszew),
- parafia Parlin (Mogilno),
- parafia Rusko (Jarocin).
Serdeczności,
Asia
Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne "Gniazdo"
Asia
Dzięki wielkie
Dużo tego narazie mam datę 1904 r. ale raczej będę się cofać nie wiem jeszcze o ile ale może to być nawet kilkanaście lat. Czy jest może gdzieś wykaz lat i parafii czy raczej trzeba na czuja napisać to wszystkich powyższych? Pytam bo jeszcze nie natrafiłam jak w innych przypadkach na takie wykazy np. w zakresie danej diecezji. Także proszę o wyrozumiałość.
Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam,
Anetta.
Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam,
Anetta.
Witaj Anetto,
na razie nie bardzo rozumiem po co chcesz pisać do parafii.
Iłówiec, podobnie jak Rusko znajdują się w Archiwum Archidiecezjalnym w Poznaniu, a Kowalew i Parlin w Archiwum Archidiecezjalnym w Gnieźnie. Ponadto Kowalew do 1855 roku jest w Archiwum Państwowym w Poznaniu.
Jeśli masz rok 1904 to proponuję zacząć od aktów USC - jest w nich więcej danych niż w metrykaliach.
Jeśli masz podejrzenie, że to okolice Pleszewa, to ten Suchorzew należał do USC w Kotlinie. Akta USC Kotlin do 1908 roku dostępne są w Archiwum Państwowym w Kaliszu.
Wszystko wyszukane w sieci
na razie nie bardzo rozumiem po co chcesz pisać do parafii.
Iłówiec, podobnie jak Rusko znajdują się w Archiwum Archidiecezjalnym w Poznaniu, a Kowalew i Parlin w Archiwum Archidiecezjalnym w Gnieźnie. Ponadto Kowalew do 1855 roku jest w Archiwum Państwowym w Poznaniu.
Jeśli masz rok 1904 to proponuję zacząć od aktów USC - jest w nich więcej danych niż w metrykaliach.
Jeśli masz podejrzenie, że to okolice Pleszewa, to ten Suchorzew należał do USC w Kotlinie. Akta USC Kotlin do 1908 roku dostępne są w Archiwum Państwowym w Kaliszu.
Wszystko wyszukane w sieci
Serdeczności,
Asia
Asia
Dziękuję pięknie Asiu 
Jakoś miałam wątpliwości, z poczynionych ustaleń wynika że chodzi o Sucharzew w okolicach Pleszewa. Muszę chyba lepiej spenetrować Wasze forum wielkopolskie
Wpisywałam Sucharzew i właśnie wyskakiwało mi kilka miejscowości jako odnośniki do dokumentów. Potrzebowałam takiej podpowiedzi jak twoja, niestety jestem z Małopolski i teren Wielkopolski dopiero odkrywam 
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam,
Anetta.
Jakoś miałam wątpliwości, z poczynionych ustaleń wynika że chodzi o Sucharzew w okolicach Pleszewa. Muszę chyba lepiej spenetrować Wasze forum wielkopolskie
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam,
Anetta.
Re: Poszukiwanie metryk z Suchorzewa
To wszystko wyjaśniaAnetta_72 pisze:niestety jestem z Małopolski i teren Wielkopolski dopiero odkrywam
Nie przejmuj się. Myślę, że gdybym to ja miała szukać po Małopolsce, byłoby znacznie gorzej.
Gdybyś potrzebowała jeszcze pomocy dot. Wielkopolski, zajrzyj na forum WTG.
I powodzenia!
Serdeczności,
Asia
Asia