Programy do drzewa genealogicznego

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
donata

Sympatyk

Post autor: donata »

Witam serdecznie!
Zdjęcia wskakiwały, tylko nie tam gdzie trzeba.
Z profilu zaś znikał ten domyślny awatar, ( nie wiem jak to nazwać).
Namęczyłam się, jednak doszłam do tego,że po całym tym procesie opisanym przez Ciebie Tomku, należy nacisnąć ZAPISZ! :D
Ja jestem z połowy ubiegłego wieku, więc łopata dosłownie wskazana! :roll:

Pozdrawiam! Życzę miłego wypoczynku!
Donata Pająk
Gleinert_Karolina
Nowicjusz

Drzewo genealogiczne - problem

Post autor: Gleinert_Karolina »

ja mam na stronie moikrewni.pl swoje drzewo
Awatar użytkownika
bozenac

Członek PTG

Drzewo genealogiczne - problem

Post autor: bozenac »

Tobiaszu!
W programach genealogicznych, które znam, w tym w Ahnenblatt jest opcja:
>Połącz osoby<.
Z menu wybierz >Opracuj, klik., >połącz osoby< i wpisz, z kim chcesz połączyć daną osobę.
Bardzo szybka, prosta, skuteczna i efektowna operacja.

W portalu www.geni .com również można połączyć osoby:
1. W drzewie, w prawym rogu ramki osoby jest przycisk More /więcej/ klik. i wybierz
2. Move this person /przesuń tę osobę/
3. połączenie utworzy się na boku, to połączenie trzeba przeciągnąć myszką na inną (drugą) osobę , pokaże się kilka opcji, wybrać: kto to jest dla tej osoby? (mather /matka/, father /ojciec/ itd.)
Pozdrawiam. Bożena
Pranmaris

Kilka pytań nt. indeksacji metryk

Post autor: Pranmaris »

Witam wszystkich!

Prowadzę pracę nad systemem, który w nieco inny sposób będzie trzymać informacje genealogiczne. Wiem, że być może to bez sensu skoro na tak szeroką skalę prowadzi się inne tego typu przedsięwzięcia, ale moim zdaniem indeksacja powinna być nieco pełniejsza, bo spisanie samych tylko informacji o nazwiskach, datach itp. powoduje, że tracimy resztę informacji zawartych w metrykach, które są nierzadko bardzo interesujące i wartoby było je w jakiś sposób przypisać do opisywanych nimi osób...

Pierwsze pytanie:
- Wiem, że chyba większość ksiąg metrykalnych prowadzona była w dwóch egzemplarzach - np. oryginały posiada AA w Poznaniu, a kopie AP w Poznaniu. Wiem, że mogą się one nieco różnić od siebie treścią czy nawet wpisami... Czy Waszym zdaniem informacje zawarte w kopiach ksiąg mogą być w czymś bardziej wiarygodne niż w oryginałach??? Jedyna rzecz jaka mi się nasuwa to czytelniej przepisane nazwiska czy nazwy miejscowości :) Czy warto w ogóle je indeksować jeśli są też dostępne oryginały?

Drugie pytanie:
- Czy prawo polskie zabrania w jakiś sposób umieszczania na stronie WWW całej treści np. aktu stanu cywilnego młodszego niż stuletni, z udostępnieniem ich tylko osobom odpowiednio zweryfikowanym jako przodek, potomek lub rodzeństwo osoby/osób, którego ów akt dotyczy? Czy może to robić tylko Urząd Stanu Cywilnego lub Parafia?

Trzecie pytanie:
- Jak wygląda prawo udostępniania metryk w innych krajach? Czy tam też obowiązuje czas stu lat i jest lista osób uprawnionych do wglądu do aktów?

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie
Andrzej Precz
nika

format daty w GenoPro

Post autor: nika »

Witam, czy jest możliwość ustawienia daty w programie GenoPro w formacie dd.mm.rrrr? Nie mogę tego nigdzie znaleźć:( jeśli ktoś będzie umiał odpowiedzieć na to pytanie, będzie mi bardzo miło.
Pozdrawiam, D.G.
skała

Sympatyk

format daty w GenoPro

Post autor: skała »

GenoPro korzysta z ustawień systemowych. Aby je zmienić w Windows XP, wejdź do panelu sterowania, następnie otwórz "Opcje regionalne i językowe" i w zakładce "Opcje regionalne" klikasz na "Dostosuj..". Ustawienia daty są oczywiście w zakładce "Data" :)

Pozdrawiam
Piotrek
nika

format daty w GenoPro

Post autor: nika »

Dziękuję Ci bardzo za szybciutką odpowiedź:) w ogóle nie pomyślałam o ustawieniach systemowych.

Pozdrawiam i życzę miłego wieczorku:)
Dominika
Kromplewski_Franciszek

Sympatyk
Kontakt:

Który program lepszy Moi krewni czy MyHeritage

Post autor: Kromplewski_Franciszek »

Proszę Szanowne Koleżanki i Kolegów o informację, który program jest lepszy i praktyczniejszy do pisania rodowodu Moi Krewni czy MyHeritage
Nie korzystałem nich i proszę o podpowiedż-wskazówki
Franciszek
piniek

Sympatyk
Kontakt:

Który program lepszy Moi krewni czy MyHeritage

Post autor: piniek »

MyHeritage
Super raporty, praca także offline i możliwość eksportu na stronę www. Max na www 1000 osób.

Moi Krewni
Bardziej znana strona, brak zaawansowanych raportów, mnie nie przekonuje do edycji danych

Im większa ilość miejsc tym większa możliwość znalezienia dalszej rodziny dlatego drzewo robimy offline w MyHeritage i poprzez eksport wysyłamy na obie strony :)

Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Grochowicki_Andrzej

Sympatyk

Programy genealogiczne

Post autor: Grochowicki_Andrzej »

Witam,

od czasu do czasu pojawiają się nowe wersje programów ułatwiających nam segregowanie danych.
Na stronie
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& ... per+6.2.81
opisana jest nowa wersja programu [po polsku] Brother's Keeper 6.2.81, którą tu w całości kopiuję:

Brother's Keeper to narzędzie przeznaczone do tworzenia genealogicznych baz danych. Program oferuje szereg funkcji, w tym tworzenie zaawansowanych drzew genealogicznych z uwzględnieniem wielu danych (imię, nazwisko, wiek, miejsce zamieszkania itp.) z możliwością eksportu i importy do formatu GEDCOM, dodawanie zdjęć, informacji o zdarzeniach z życia osób, źródeł tych zdarzeń, świadków itp. Dużym walorem programu jest skonstruowanie bazy potrafiącej pomieścić 10 milionów osób. Gotowe projekty drzew genealogicznych można z łatwością wydrukować, dostępnych jest kilka gotowych schematów z możliwością wcześniejszego podglądu. Inną przydatną opcją programu Brother's Keeper jest funkcja "Kontroli jakości" pozwalająca na weryfikację poprawności powiązań.

Licencja: testowa (shareware)
Wielkość: 21 163 kB
System operacyjny:
MS Windows 98/Me/NT/2000/XP/Vista

Jest też nowa wersja Family Tree Maker 2009:
http://www.familytreemaker.com/
Pozdrawiam serdecznie
Andrzej-Maciej
tobiaszboksik

Sympatyk

Programy genealogiczne

Post autor: tobiaszboksik »

"Dużym walorem programu jest skonstruowanie bazy potrafiącej pomieścić 10 milionów osób."

moim zdaniem jest to rzeczywiście "walor"programu
:roll: :lol: :roll:
Jarek
PS Nie dajmy się zwariować opisom
Kiedyś próbowałem (zapewne wcześniejszą) wersje Brother's Keeper - też niby polską ale bez polskich liter. Po imporcie pliku Gedcom trzeba było ręcznie wprowadzać polskie czcionki w zamian za "krzaczki" - super rozwiązanie

Na serio polecam
1. Drzewo Genealogiczne - polski
2. Ahnenblatt - niemiecki w wersji polskiej
Pozdrowienia
Jarek
Czarniok

Sympatyk
Kontakt:

Programy genealogiczne

Post autor: Czarniok »

A ja używam GenoPro - fajny program, co prawda płatny, ale prosty w obsłudze i posiada wszelkie funkcje, jakie tylko program genealogiczny posiadac powinien. Nienaganne jest także tworzenie baz danych i narracyjnych raportów, po pobraniu specjalnej łatki - również w języku polskim.
skała

Sympatyk

Programy genealogiczne

Post autor: skała »

Zgodzę się z przedmówcą. GenoPro posiada wszystko co program genealogiczny powinien posiadać, a przede wszystkim jest niezawodny i nie muszę się martwić o utratę danych przy eksporcie do innego programu. Poza tym jest po polsku, a rożne dodatki stworzone przez użytkowników pozwalają osiągnąć wiele interesujących efektów.

Piotrek
Awatar użytkownika
Grochowicki_Andrzej

Sympatyk

Programy genealogiczne

Post autor: Grochowicki_Andrzej »

... i bardzo dobrze, bo przecież o to chodzi, żeby każdy miał swój ulubiony program, w którym czuje się dobrze. Moim ulubionym programem jest, niemal od początku istnienia [nie pamiętam wersji, pewnie 1.16 lub 1.62, który mieścił się wówczas na jednej dyskietce 1.44 MB] jest Family Tree Maker. Pewnie też, w tamtym czasie nie było innego programu tak dobrego lub nawet w ogóle nie było!
Gdy kupiłem wersję 2008 i otworzyłem w niej bazę danych musiałem poprawiać znaki, wszelkiej maści, na polskie litery. Teraz mam dwie bazy dla wersji wcześniejszej i obecnej. Nie przeszkadza mi też prowadzenie obu baz danych równocześnie, choć nie zawsze mam na to czas :D
Oczywiście cały program, jak i raporty są po angielsku, ale we wcześniejszych wersjach zmieniłem niektóre nazwy na polskie i częściowo mam go po polsku. W nowych wersjach nie da się tego już zrobić, jak również tego mojego tłumaczenia nie mogę oddzielić od bazy danych.

Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do wypróbowania różnych programów [teraz jest ich sporo],
aż znajdziemy swój ulubiony
Andrzej-Maciej
sekutnica
Adept
Kontakt:

Programy genealogiczne

Post autor: sekutnica »

a ja swoje drzewko mam juz tylko i wylacznie na stronie, uzywam PhpGedView i jak sie juz naumialam obslugiwac, to jestem bardzo zadowolona. Wizulanie drzewko z tego programu wychodzi takie sobie, ale od czego jest MyHeritage :)

sekutnica
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”