Obiedzińscy z pod ciechanowa
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Obiedziński_pradziadek

Witam
Zaczełam tworzyć rodowód rodzinny i już mam nie małe problemy. pra..dziadek Bonifacy Obiedzińki urodził się w Rzeczkach w 1887 syn Jana i Feliksy z Kamińskich. Miał 2 siostry Leokadia i Józefe oraz 3 braci (Stefan, Stanisław(ur. w Warszawie) i Władysław)
Podobno ojciec Jana to Jan Maciej Obiedziński.
Dziadek mówił, że mieli ziemie Obiedzin lub Obidzin i byli herbu Topór (były nawet jakieś dokumenty ale zagineły)
Niestety gdy jeszcze żył nikt się go nie wypytał a teraz nie wiemy jak dość do początku czyli głownego przodkach od kogo się wywodzimy ??
Czy ma ktoś informacje na temat rejonów ciechanowskich?? Obiedzińskich bądź Obidzińskich (bo w dokumentach było różnie)
Bardzo proszę o pomoc każda wskazówka jest cenna
Zaczełam tworzyć rodowód rodzinny i już mam nie małe problemy. pra..dziadek Bonifacy Obiedzińki urodził się w Rzeczkach w 1887 syn Jana i Feliksy z Kamińskich. Miał 2 siostry Leokadia i Józefe oraz 3 braci (Stefan, Stanisław(ur. w Warszawie) i Władysław)
Podobno ojciec Jana to Jan Maciej Obiedziński.
Dziadek mówił, że mieli ziemie Obiedzin lub Obidzin i byli herbu Topór (były nawet jakieś dokumenty ale zagineły)
Niestety gdy jeszcze żył nikt się go nie wypytał a teraz nie wiemy jak dość do początku czyli głownego przodkach od kogo się wywodzimy ??
Czy ma ktoś informacje na temat rejonów ciechanowskich?? Obiedzińskich bądź Obidzińskich (bo w dokumentach było różnie)
Bardzo proszę o pomoc każda wskazówka jest cenna
Witam,
według Geneteki Jan Obidziński i Feliksa Kamieńska brali ślub w par. św. Aleksandra w Warszawie w 1885 r. (akt nr 4). W Warszawie urodziło się ich dwoje dzieci: Stefan Obiedziński w 1886 r.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 4-0039.jpg
i Stanisław Obiedziński w 1899 r.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 6-0231.jpg
W 1886 r. Jan Obidziński vel Obiedziński miał 27 lat, czyli urodził się około 1859 r., natomiast jego żona Feliksa urodziła się około 1863 r.
W Genetece można odszukać więcej osób o nazwisku Obidziński i Obiedziński, więc zapraszam do przeszukania tej bazy.
Pozdrawiam
Dominik
według Geneteki Jan Obidziński i Feliksa Kamieńska brali ślub w par. św. Aleksandra w Warszawie w 1885 r. (akt nr 4). W Warszawie urodziło się ich dwoje dzieci: Stefan Obiedziński w 1886 r.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 4-0039.jpg
i Stanisław Obiedziński w 1899 r.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 6-0231.jpg
W 1886 r. Jan Obidziński vel Obiedziński miał 27 lat, czyli urodził się około 1859 r., natomiast jego żona Feliksa urodziła się około 1863 r.
W Genetece można odszukać więcej osób o nazwisku Obidziński i Obiedziński, więc zapraszam do przeszukania tej bazy.
Pozdrawiam
Dominik
-
d_tomaszewski

no i rzeczywiscie w 1859 roku w Obidzinie w parafii Paluki przychodzi na swiat Jan Obidzinski syn Jana Obidzinskiego i Marianny Milewskiej (akt nr 129)
Przypuszczam, że rodzice Jana Obidzińskiego, urodzonego w 1859 r. nosili podwójne imiona. W parafii Pałuki jest ślub Mikołaja Obidzińskiego i Anny Milewskiej z 1843 r. (nr aktu 5). Przy urodzeniu jednego z synów Mikołaja, jego żona nazywana jest również Marianną Milewską. Indeksujący mógł wpisać tylko jedno imię zaślubionych. Parafia Pałuki jest w województwie mazowieckim.
Proszę podpisywać swoje posty, przynajmniej imieniem.
Pozdrawiam
Dominik
Proszę podpisywać swoje posty, przynajmniej imieniem.
Pozdrawiam
Dominik
- Jabłonowski_Marek

Witam!
O rodzinie Obiedzińskich prowadzono dyskusję na Forum Członków Związku Szlachty Polskiej.
Są tam zalogowani dwaj Panowie Obiedzińscy.
Pozdrawiam
O rodzinie Obiedzińskich prowadzono dyskusję na Forum Członków Związku Szlachty Polskiej.
Są tam zalogowani dwaj Panowie Obiedzińscy.
Pozdrawiam
Szczęśliwi Ci, którzy liczą swój dom w pokoleniach.
Wprawdzie Marek naprowadził na właściwy trop osobę, która się interesuje rodem Obidzińskich ale dodam tutaj, że drzewo zostało wyjątkowo dobrze opracowane dzięki ogromnemu nakładowi pracy i środków finansowych jednej osoby ze Stanów znanej dobrze genealogom szukającym przodków na Północnym Mazowszu. Wielu z nas, mających w drzewie rodzinnym Obidzińskich z parafii Pałuki, zostało wspaniałomyślnie obdarowanych wynikami jej poszukiwań.
Jeżeli idzie o rodziców Jana Obidzińskiego urodzonego w 1859 roku w Obidzinie Górnym to byli to Jan i Marianna z Milewskich Obidzińscy.
Mikołaj i Anna z Milewskich mieszkali w Obidzinie Górnym w tym samym czasie ale nie mieli syna imieniem Jan. W roku 1859 urodził im się syn ale dano mu na imię mu Marcel.
Jeżeli idzie o rodziców Jana Obidzińskiego urodzonego w 1859 roku w Obidzinie Górnym to byli to Jan i Marianna z Milewskich Obidzińscy.
Mikołaj i Anna z Milewskich mieszkali w Obidzinie Górnym w tym samym czasie ale nie mieli syna imieniem Jan. W roku 1859 urodził im się syn ale dano mu na imię mu Marcel.
Przemek Kisielewski
-
Kubiak_Urszula

Witam.Wtrącę słówko gdyż też obrabiam Obi(e)dzińskich.Linia o której pisze Przemek doprowadzi nas do Adama Obidzińskiego,tego co w Łebie chciał polecieć w kosmos Meteorem,ale bracia ze wschodu pogrozili i chłopcy zwinęli zabawki,które pewnie znajdują się w Muzeum Techniki w Warszawie.Natomiast osobie,która pyta o Bonifacego po konsultacjach z innymi szukającymi Obi,mogę podpowiedzieć że w parafii Ciechanów pod nr aktu 186/1887 najprawdopodobniej znajdzie swojego Bonifacego.Czyli jest punkt zaczepienia.Życzę cierpilowści i powodzenia.
Ula.
Ula.
-
Obiedziński_pradziadek

-
Kubiak_Urszula

Bez pani będzie łatwiej.Wszyscy Obi są ze sobą spokrewnieni,gdyż wywodzą się z Obidzina.Nie trzeba jechać do Ciechanowa,wystarczy zamówić kopię aktu w odpowiednim archiwum,dla Ciechanowa w Mławie.Jeśli nie wiesz jaka parafia jest w danym archiwum,sprawdź w bazie pradziad (http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradziad.php)Ostrzegam,w Mławie za aktem czeka się bardzo długo,ja od stycznia nie mam jeszcze odpowiedzi
,więc proszę uzbroić się w cierpliwość.
Ula.
Ula.
-
Obiedziński_pradziadek

Nie mam doświadczenia z aktami i mam wielką prośbę czy ktoś mógłby rozszywrowadź mi akt urodzenia brata dziadka
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 4-0039.jpg nr 35
bardzo proszę. Sama próbuje od 2 dni i z przykrością muszę stwierdzić, że nie widzę tu nic
bardzo proszę. Sama próbuje od 2 dni i z przykrością muszę stwierdzić, że nie widzę tu nic
-
Obiedziński_pradziadek

-
helenamalczyk
Szukam ślubu i zgonu Ignacego Obi lub Obiedzińskiego i jego żony Małgorzaty z Bieńkowskich.Ignacy ostatni miejsce zamieszkania jakie znam to Rostkowo rok 1901 oraz ślubu ich syna Aleksandra z Weroniką z Szelugowskich.Aleksander ur. Nikły Żmijewo i ostatnie jego miejsce zamieszkania też N.Żmijewo par.Żmijewo Kościelne gdzie zmarł w r.1928.Szukam też jego wnuki i prawnuki.
- Jan.Ejzert

Do bezimiennej prawnuczkiObiedziński_pradziadek pisze:Nie mam doświadczenia z aktami i mam wielką prośbę czy ktoś mógłby rozszywrowadź mi akt urodzenia brata dziadka
Podaję pełne tłumaczenie aktu:
Akt 35 Czyste
Działo się w Wolskiej parafii 5/17 stycznia 1886 roku o godz. 3 po południu. Stawił się Jan Obiedziński służący z Czystego 27 letni, w obecności: pełnoletnich świadków Adama Kamińskiego urzędnika prywatnego z Warszawy i Franciszka Caplarskiego* wyrobnika z Jelonek i okazał nam dziecię płci męskiej, oświadczając że ono urodziło się w Czystem 2 / 14 stycznia bieżącego roku, o godzinie 2 po południu, z jego ślubnej żony Feliksy z Kamińskich, 23 letniej. Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym udzielonym w dniu dzisiejszym dano imię Stefan, a chrzestnymi jego byli Adam Kamiński i Walentyna Kamińska. Akt ten obecnym niepiśmiennym przeczytano, i przez Nas tylko podpisany.
Ks. ... Nabielski? A.W.P. (Administrator Wolskiej Parafii)
*Nazwisko może być Czaplarski
Pozdrawiam,
Czarek
Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Czarek
Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Dotyczy Obidzińskich!!!
Do tej pory nie zajmowałam się rodziną mojej babci ze strony mamy, która też nazywała się Obidzińska i urodziła się w Rzeczkach-Orszymach koło Ciechanowa (rodzina jej ojca prawdopodobnie pochodziła z majątku Obiedzin i miała herb), ale czytając forum zachęciliście mnie Państwo do zbadania jeszcze tego stosunkowo świeżego tropu. Magdal

Do tej pory nie zajmowałam się rodziną mojej babci ze strony mamy, która też nazywała się Obidzińska i urodziła się w Rzeczkach-Orszymach koło Ciechanowa (rodzina jej ojca prawdopodobnie pochodziła z majątku Obiedzin i miała herb), ale czytając forum zachęciliście mnie Państwo do zbadania jeszcze tego stosunkowo świeżego tropu. Magdal