Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
No to teraz idziemy w teren, by naocznie sprawdzić gdzież to Babińscy mieszkali.
Wpisz adres w http://maps.google.com/maps?hl=en&tab=wl
i przenieś pomarańczowego chłopka na mapie i klikaj na strzałki w kole.
Henryk urodził się pod adresem: 44 Rue Descartes 75005 Paris, France
Józef podaje ze mieszka pod adresem: 170 Boulevard Haussmann 75008 Paris, France
pod tym adresem zmarli tez ich rodzice
potem obaj mieszkali i zmarli: 142 Boulevard du Montparnasse 75014 Paris, France
Wpisz adres w http://maps.google.com/maps?hl=en&tab=wl
i przenieś pomarańczowego chłopka na mapie i klikaj na strzałki w kole.
Henryk urodził się pod adresem: 44 Rue Descartes 75005 Paris, France
Józef podaje ze mieszka pod adresem: 170 Boulevard Haussmann 75008 Paris, France
pod tym adresem zmarli tez ich rodzice
potem obaj mieszkali i zmarli: 142 Boulevard du Montparnasse 75014 Paris, France
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
- Małgorzata_Kulwieć

-
Nowocin_Beata

Witam!
Poszukuję Jana Winklera, który (nie wiem czy dobrze zapamiętałam) był w Armii Andersa i pozostał we Francji. Podobno pracował w fabryce Renault lub Peugeot. Jego adres (z lipca 1984):
M. et Mme J. Winkler,
8, rue du Pinson, Reichshoffen,
67110 Niederbronn-Les-Bains.
Miał żonę Suzette (nie wiem czy dobrze napisałam). W roku 1985 mógł mieć ok. 60-70 lat.
Proszę o pomoc w odnalezieniu Jana i jego rodziny. Chciałabym dotrzeć do informacji na temat jego rodziców.
Pozdrawiam, Beata.
Poszukuję Jana Winklera, który (nie wiem czy dobrze zapamiętałam) był w Armii Andersa i pozostał we Francji. Podobno pracował w fabryce Renault lub Peugeot. Jego adres (z lipca 1984):
M. et Mme J. Winkler,
8, rue du Pinson, Reichshoffen,
67110 Niederbronn-Les-Bains.
Miał żonę Suzette (nie wiem czy dobrze napisałam). W roku 1985 mógł mieć ok. 60-70 lat.
Proszę o pomoc w odnalezieniu Jana i jego rodziny. Chciałabym dotrzeć do informacji na temat jego rodziców.
Pozdrawiam, Beata.
Pozdrawiam, Beata.
Beato,
w książce telefonicznej ich nie ma.
Radze Ci napisać pod ten adres.
Nawet jeśli dom jest zamieszkały przez nowych lokatorów, to możliwe ze maja kontakt z poprzednimi.
Możesz napisać (po angielsku) do urzędu miasta z prośba o pomoc w nawiązaniu kontaktu z ich dziećmi (jeśli mieli). No właśnie, mieli dzieci? Znasz imiona chłopców, bo z dziewczynami to trudna sprawa (zmieniają nazwiska).
urząd miasta
Service Etat Civil
8 rue des Cuirassiers
67110 - Reichshoffen
w książce telefonicznej ich nie ma.
Radze Ci napisać pod ten adres.
Nawet jeśli dom jest zamieszkały przez nowych lokatorów, to możliwe ze maja kontakt z poprzednimi.
Możesz napisać (po angielsku) do urzędu miasta z prośba o pomoc w nawiązaniu kontaktu z ich dziećmi (jeśli mieli). No właśnie, mieli dzieci? Znasz imiona chłopców, bo z dziewczynami to trudna sprawa (zmieniają nazwiska).
urząd miasta
Service Etat Civil
8 rue des Cuirassiers
67110 - Reichshoffen
-
Nowocin_Beata

Elu!
Po wpisaniu w google "Winkler Reichshoffen" znalazłam:
http://copainsdavant.linternaute.com/me ... e_winkler/
Możliwe, że to syn Jana Winklera.
Dziękuję za wskazówkę.
Pozdrawiam, Beata.
Po wpisaniu w google "Winkler Reichshoffen" znalazłam:
http://copainsdavant.linternaute.com/me ... e_winkler/
Możliwe, że to syn Jana Winklera.
Dziękuję za wskazówkę.
Pozdrawiam, Beata.
Pozdrawiam, Beata.
To jest odpowiednik naszej NK.
Trzeba się zarejestrować (łatwo), by do niego napisać.
http://copainsdavant.linternaute.com/inscription/
Ta sama osobę znajdziesz w książce telefonicznej http://www.pagesjaunes.fr/pagesblanches
Qui ? -> Kto
Où ? -> Gdzie
Trzeba się zarejestrować (łatwo), by do niego napisać.
http://copainsdavant.linternaute.com/inscription/
Ta sama osobę znajdziesz w książce telefonicznej http://www.pagesjaunes.fr/pagesblanches
Qui ? -> Kto
Où ? -> Gdzie
Witaj Arturze.
Zależy czego szukasz...
Jesli chcesz nawiązać kontakt z potomkami, no to książka telefoniczna..
Jesli jednak chcesz zdobyć akt urodzenia, małżeństwa, zgonu, to tak jak w Polsce, trzeba wiedzieć gdzie i kiedy. Znasz jakieś daty, miasta, adresy zamieszkania?
Najlepiej jednak zacząć od poszukiwań w Polsce, ustalić daty i miejsca urodzeń. Czasami się zdarza, ze na polskim akcie urodzenia widnieje adnotacja o zgonie za granica. A jeśli nie widnieje, to dane zawarte w akcie urodzenia ułatwią poszukiwana we Francji.
Wesolowski Pierre, ur 23.03.1893
Moze to Twój, kto wie?
Zależy czego szukasz...
Jesli chcesz nawiązać kontakt z potomkami, no to książka telefoniczna..
Jesli jednak chcesz zdobyć akt urodzenia, małżeństwa, zgonu, to tak jak w Polsce, trzeba wiedzieć gdzie i kiedy. Znasz jakieś daty, miasta, adresy zamieszkania?
Najlepiej jednak zacząć od poszukiwań w Polsce, ustalić daty i miejsca urodzeń. Czasami się zdarza, ze na polskim akcie urodzenia widnieje adnotacja o zgonie za granica. A jeśli nie widnieje, to dane zawarte w akcie urodzenia ułatwią poszukiwana we Francji.
Wesolowski Pierre, ur 23.03.1893
Moze to Twój, kto wie?
Witam,
Szukam informacji o rodzinie, która w roku 1906 wyemigrowała do Francji. Moi prapradziadkowie, rodzice mojego pradziadka wraz z pięcioma córkami osiedlili się w Saint Avold. Rodzina nazywała się Pięta, ale dziadek podpisywał się Pienta. Posiadam odbicie jego firmowej pieczątki z 1923 roku "Franz Pienta Schuhmacher: meister St. Avold Wagnerstraße 1" Stąd wiem, ze miał zakład szewski. Córki po ślubie nazywały się: Makowiec, Giemza (Giemsa), Pietras, Mucha, Soczko lub Szocko. Wiem, że Maria Makowiec miała córki Paulinę i Zofię. Ze zdjęć wiem również, ze Władysława Mucha miała trzy córki, Waleria Pietras dwie lub trzy córki. Szukałam już jakiegoś śladu na różnych portalach genealogicznych, ale nic z tego. Nie znam dat śmierci nikogo. Jest ktoś z Państwa z stanie mi doradzić jak dalej kierować moje poszukiwania? Gdzie pisać? Z góry dziękuje.
Szukam informacji o rodzinie, która w roku 1906 wyemigrowała do Francji. Moi prapradziadkowie, rodzice mojego pradziadka wraz z pięcioma córkami osiedlili się w Saint Avold. Rodzina nazywała się Pięta, ale dziadek podpisywał się Pienta. Posiadam odbicie jego firmowej pieczątki z 1923 roku "Franz Pienta Schuhmacher: meister St. Avold Wagnerstraße 1" Stąd wiem, ze miał zakład szewski. Córki po ślubie nazywały się: Makowiec, Giemza (Giemsa), Pietras, Mucha, Soczko lub Szocko. Wiem, że Maria Makowiec miała córki Paulinę i Zofię. Ze zdjęć wiem również, ze Władysława Mucha miała trzy córki, Waleria Pietras dwie lub trzy córki. Szukałam już jakiegoś śladu na różnych portalach genealogicznych, ale nic z tego. Nie znam dat śmierci nikogo. Jest ktoś z Państwa z stanie mi doradzić jak dalej kierować moje poszukiwania? Gdzie pisać? Z góry dziękuje.
Dzien Dobry,
Znalazlam nekrolog w Saint Avold:
Dnia 22.02.2011 roku zmarla Wladyslawa Pienta, z domu Ptak.
Wsrod osob podpisujacych nekrolog jest:
- Felicja Pienta - Reppert
- Rene Pienta.
Oto adres pana Rene Pienta:
4 imp. Chardonnerets
57150 CREUTZWARD
Francja
Jesli chcesz skontaktowac sie z ta rodzina, napisz do niego.
Pozdrowienia,
Bozenna
Znalazlam nekrolog w Saint Avold:
Dnia 22.02.2011 roku zmarla Wladyslawa Pienta, z domu Ptak.
Wsrod osob podpisujacych nekrolog jest:
- Felicja Pienta - Reppert
- Rene Pienta.
Oto adres pana Rene Pienta:
4 imp. Chardonnerets
57150 CREUTZWARD
Francja
Jesli chcesz skontaktowac sie z ta rodzina, napisz do niego.
Pozdrowienia,
Bozenna
dziękuje za pomoc, ale to raczej inna rodzina. Już raczej nikt nie żyje we Francji z nazwiskiem Pienta. Makowiec, Giemza (Giemsa), Pietras, Mucha to nazwiska, które mogą nosić osoby jeszcze żyjące, potomkowie Franciszka i Marianny. Najbardziej zależy mi na datach śmierci dziadków. Nawiązanie kontaktu z ich potomkami to chyba największe marzenie związane z genealogią.
Posiadam pieczątkę z roku 1923 zakładu dziadka, na której widnieje adres "At. Avold i. L. Wagnerstraße 1". Teraz nie ma takiej ulicy. Jak sprawdzić jaką nazwę nosi teraz ta ulica? Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
Paulina
Posiadam pieczątkę z roku 1923 zakładu dziadka, na której widnieje adres "At. Avold i. L. Wagnerstraße 1". Teraz nie ma takiej ulicy. Jak sprawdzić jaką nazwę nosi teraz ta ulica? Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
Paulina
- Pasławska_Julita

Witam, chciałabym się dowiedzieć jak będzie brzmiało polskie nazwisko GACOŃ po francusku? Wiem z opowiadań nieżyjącego już wujka, że jeden z braci mojego ojca wyjechał w latach 30-tych do Francji. Wujek nawiązał z nim kontakt, widziałam na własne oczy zaproszenie, które mu przysłał. Byłam wtedy nastolatką i nie bardzo mnie wtedy to interesowało. Z opwowieści wujka wynikało także, że nazwisko miałoby brzmieć de Gastą (takie polskie brzmienie zapamietałam) a ten krewniak miał powiązania w ówczesnym rządzie francuskim (lata 80-te). Proszę o pomoc i instrukcje, jak się zabrać do szukania, nie mam w tej materii zadnych doświadczaeń. Dziękuję. Julita
Pozdrawiam serdecznie.
Julita
Julita
-
karolina79

de Gastą -> de Gaçton (np.)WEGA12 pisze:Witam, chciałabym się dowiedzieć jak będzie brzmiało polskie nazwisko GACOŃ po francusku? Wiem z opowiadań nieżyjącego już wujka, że jeden z braci mojego ojca wyjechał w latach 30-tych do Francji. Wujek nawiązał z nim kontakt, widziałam na własne oczy zaproszenie, które mu przysłał. Byłam wtedy nastolatką i nie bardzo mnie wtedy to interesowało. Z opwowieści wujka wynikało także, że nazwisko miałoby brzmieć de Gastą (takie polskie brzmienie zapamietałam) a ten krewniak miał powiązania w ówczesnym rządzie francuskim (lata 80-te). Proszę o pomoc i instrukcje, jak się zabrać do szukania, nie mam w tej materii zadnych doświadczaeń. Dziękuję. Julita
Gacoń - > Gacogne (np.)
to moje propozycje. nazwiska pewnie jeszcze inaczej mozna zapisać
pozdrawiam.
------edycja--------
Zapomniałam dodać, że Gacogne czyt.: "Gakoń". a np. Gaçogne czyt.: "Gasoń". Głoskę "c" należałoby chyba zapisać jak "tz", czyli w tym przypadku: Gatzogne czyt.: "Gacoń". No to chyba na tyle
-
karolina79

witaj,Atena41 pisze:Jak zapisać Ochendal po francusku?
podobno byli utytułowani i przyjechali z Napoleonem w okolice Tucholi.
jezeli przyjechali z Napoleonem, to raczej mamy tu odwrotny przyklad spolszczenia obcego nazwiska.
nazwisko Ochendal nie brzmi francusko
we francuskim "H" jest nieme (nie wymawia sie go; francuzi nawet maja problem z wymowieniem tej gloski przy artykulowaniu slow z j. angielskiego np. house, hold, etc.).
czy jest pewne, ze pochodza z terenow frankofonskich?
pozdrawiam.