Prośba o pomoc w odczytaniu aktu urodzenia
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Bardzo proszę o pomoc w odczytaniu aktu urodzenia Marianny Wypych. Akt z roku 1845udało mi się odczytać część tekstu ale nie mam w tym doświadczenia.
Tyle udało mi się odczytać :
Łyskornia. Działo się we wsi Łyskornia trzeciego kwietnia tysiąc osiemset czterdziestego piątego roku. O godzinie siódmej rano stawił się ...... Wypych włościanin lat czterdzieści sześć mający w łyskorni zamieszkały w obecności Błażeja ....... włościanina lat dwadzieścia osiem ......... Franciszka Paproty (?) włościanina lat trzydzieści sześć mających obaj z nich we wsi łyskornia zamieszkałych i okazał nam dziecię płci żeńskiej urodzone w łyskorni dnia drugiego miesiąca i roku bieżącego o godzinie ósmej wieczorem ...... Nr czterna ................... lat rzydzieści mającej
Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym odbytym .....
Proszę o pomoc w odczytaniu brakującej treści oraz ewentualne poprawienie błędnie odczytanego.
link do skanu: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5c9 ... ca144.html
Z góry bardzo dziękuję
Robert
Tyle udało mi się odczytać :
Łyskornia. Działo się we wsi Łyskornia trzeciego kwietnia tysiąc osiemset czterdziestego piątego roku. O godzinie siódmej rano stawił się ...... Wypych włościanin lat czterdzieści sześć mający w łyskorni zamieszkały w obecności Błażeja ....... włościanina lat dwadzieścia osiem ......... Franciszka Paproty (?) włościanina lat trzydzieści sześć mających obaj z nich we wsi łyskornia zamieszkałych i okazał nam dziecię płci żeńskiej urodzone w łyskorni dnia drugiego miesiąca i roku bieżącego o godzinie ósmej wieczorem ...... Nr czterna ................... lat rzydzieści mającej
Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym odbytym .....
Proszę o pomoc w odczytaniu brakującej treści oraz ewentualne poprawienie błędnie odczytanego.
link do skanu: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5c9 ... ca144.html
Z góry bardzo dziękuję
Robert
Szymon Wypych
Blazeja Sroki
z jego malzoonki Kunegundy Z Browarnych lat
na dniu dzisiejszym nadane zostalo imie Marya... a rodzicami jej chrzestynmi byli wyzej wymienieni Blazej Sroka wloscianin i Katarzyna Browarna panna oboje z Lyskorni.
Rzeczywisicie, z trudno odczytac prawidlowo. Pat
Blazeja Sroki
z jego malzoonki Kunegundy Z Browarnych lat
na dniu dzisiejszym nadane zostalo imie Marya... a rodzicami jej chrzestynmi byli wyzej wymienieni Blazej Sroka wloscianin i Katarzyna Browarna panna oboje z Lyskorni.
Rzeczywisicie, z trudno odczytac prawidlowo. Pat
-
RobertGóra

...nadane zostało imię Maria Kleofa...
tak mi się wydaje
tak mi się wydaje
- Jan.Ejzert

Witam,
Łyskornia. Działo się we wsi Łyskornia trzeciego kwietnia tysiąc osiemset czterdziestego piątego roku. O godzinie siódmej rano stawił się Szymon Wypych włościanin lat czterdzieści sześć mający w Łyskorni zamieszkały w obecności Błażeja Sroki włościanina lat dwadzieścia osiem tudzież Franciszka Paproty włościanina lat trzydzieści sześć mających obydwóch w wsi Łyskornia zamieszkałych i okazał nam dziecię płci żeńskiej urodzone w Łyskorni dnia drugiego miesiąca i roku bieżącego o godzinie ósmej wieczorem w Domu pod Nr czternastym z jego małżonki Kunegundy z Browarnych lat rzydzieści mającej.
Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym odbytym na dniu dzisiejszym nadane zostalo imie Marya Kl...? a rodzicami jej chrzestynmi byli wyzej wspomniany Blażej Sroka wloscianin i Katarzyna Browarna panna oboje z Łyskorni. Akt ten stawającym został przeczytany i przez Nas tylko podpisany bo stawające osoby pisać nie umieją.
Ks. Alojzy Pustowski Kom? Łyskorski
Pozdrawiam
Czarek
Łyskornia. Działo się we wsi Łyskornia trzeciego kwietnia tysiąc osiemset czterdziestego piątego roku. O godzinie siódmej rano stawił się Szymon Wypych włościanin lat czterdzieści sześć mający w Łyskorni zamieszkały w obecności Błażeja Sroki włościanina lat dwadzieścia osiem tudzież Franciszka Paproty włościanina lat trzydzieści sześć mających obydwóch w wsi Łyskornia zamieszkałych i okazał nam dziecię płci żeńskiej urodzone w Łyskorni dnia drugiego miesiąca i roku bieżącego o godzinie ósmej wieczorem w Domu pod Nr czternastym z jego małżonki Kunegundy z Browarnych lat rzydzieści mającej.
Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym odbytym na dniu dzisiejszym nadane zostalo imie Marya Kl...? a rodzicami jej chrzestynmi byli wyzej wspomniany Blażej Sroka wloscianin i Katarzyna Browarna panna oboje z Łyskorni. Akt ten stawającym został przeczytany i przez Nas tylko podpisany bo stawające osoby pisać nie umieją.
Ks. Alojzy Pustowski Kom? Łyskorski
Pozdrawiam
Czarek
Ostatnio zmieniony czw 29 mar 2012, 12:20 przez Jan.Ejzert, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Gawski_Marcin

Dobrze wnioskujesz. W XIX w. w "kongresówce" raczej dawano imię Marianna. Maria, to rzadkość. Dlatego możliwe, że później Maria używała imienia Marianna (może ksiądz przy ślubie nie chciał "uznać" Marii). Jeśli rodzice się zgadzają, to pewnie osoba, której szukasz. W każdym bądź razie nie odrzucaj tej osoby na samym starcie.artelpro pisze:chyba że Marya to Marianna ?.
Pozdrawiam!
Marcin
Marcin
-
Marynicz_Marcin

Ja bym powiedział, że to jest Marya ,, czyli po prostu Maria vel Marianna
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
-
Marynicz_Marcin

Moi przodkowie po kądzieli pochodzą raczej z dzisziejszej centarlnej Polski. Na jakieś 70 przodków po kądzieli nie ma żadnej Marii, ale są Marianny. Natomiast wśród przodków po mieczu są same Marie, a Marianny brak (tereny przy granicy polsko-ukraińskiej)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Marcin Marynicz