Witam
Mam metrykę ślubu zawartego w roku 1857. Wynika z niej, że ostatnie trzecie zapowiedzi były tego samego dnia co ślub tzn. 22 listopada. Wydawało mi się, że zapowiedzi są zawsze przed ślubem po to aby można było przedstawić przeszkody uniemożliwiające zawarcie małżeństwa. Czy jest to błąd księdza przy sporządzaniu aktu, czy też może takie sytuacje miały miejsce? A jeśli tak, to kiedy?
I jeszcze proszę o odszyfrowanie, co też nowozaślubionym było oświadczone:
"Małżeństwo to poprzedziły 3 zapowiedzi w dniach ósmym, piętnastym i dwudziestym drugim listopada roku bieżącego w parafii Jakubowskiej w niedzielę – jako też ????? rodziców nowozaślubionych obecnych temu aktowi ustnie było oświadczone".
http://img9.imageshack.us/img9/2715/1857obraz.jpg
Pozdrawiam
Viola
zapowiedzi w dniu ślubu?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
zapowiedzi w dniu ślubu?
"...jako też zezwolenie rodziców nowozaślubionych..."
Pozdrawiam
- Ania
W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
- Ania
W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
- Olczyk_Paweł

zapowiedzi w dniu ślubu?
Witam
Ostatnia, trzecia zapowiedź w dniu ślubu to nic nadzwyczajnego. Też miałem taki przypadek w swoich poszukiwaniach. Zwracałem się z tą kwestią do znajomego księdza. Odpowiedział, że kościół dopuszcza takie rozwiązanie.
Pozdrawiam.
Paweł
Ostatnia, trzecia zapowiedź w dniu ślubu to nic nadzwyczajnego. Też miałem taki przypadek w swoich poszukiwaniach. Zwracałem się z tą kwestią do znajomego księdza. Odpowiedział, że kościół dopuszcza takie rozwiązanie.
Pozdrawiam.
Paweł
zapowiedzi w dniu ślubu?
Dzięki za odpowiedzi.
To teraz dziwi mnie zezwolenie udzielane 23-letniemu kawalerowi i 22-letniej pannie. Czyżby na ówczesne czasy byli niepełnoletni?
Viola
To teraz dziwi mnie zezwolenie udzielane 23-letniemu kawalerowi i 22-letniej pannie. Czyżby na ówczesne czasy byli niepełnoletni?
Viola
zapowiedzi w dniu ślubu?
Był taki czas gdy mężczyzna zyskiwał pełnoletność, gdy miał 24 lata, a kobieta 20-21 lat.
Co do 3 zapowiedzi w dniu ślubu (na pewno była przed ślubem, czyli warunek spełniony),
spójrz na datę, w następną niedziele zaczynał się adwent i ślubu by nie udzielono.
Z jakiegoś powodu młodym śpieszno było (dziecię w drodze, młody w kamasze),
skoro skrócono okres zapowiedzi i proszono o pozwolenie rodziców.
Co do 3 zapowiedzi w dniu ślubu (na pewno była przed ślubem, czyli warunek spełniony),
spójrz na datę, w następną niedziele zaczynał się adwent i ślubu by nie udzielono.
Z jakiegoś powodu młodym śpieszno było (dziecię w drodze, młody w kamasze),
skoro skrócono okres zapowiedzi i proszono o pozwolenie rodziców.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
Sroczyński_Włodzimierz

zapowiedzi w dniu ślubu?
Violu: to Jakubów niedaleko Mińska? czyli Królestwo?
byli pełnoletni, nie wiem po co zgoda:( tez mnie dziwi
zapowiedzi mogły być i jedne (choć wtedy chyba nie tego samego dnia co ślub, a ośmiodniowy okres winien być zachowany pomiędzy zapowiedziami a zawarciem małżeństwa), a pod pewnymi warunkami i bez zapowiedzi (wyjazd, "niebezpieczeństwo bliskiej śmierci")
pozdrawiam
byli pełnoletni, nie wiem po co zgoda:( tez mnie dziwi
zapowiedzi mogły być i jedne (choć wtedy chyba nie tego samego dnia co ślub, a ośmiodniowy okres winien być zachowany pomiędzy zapowiedziami a zawarciem małżeństwa), a pod pewnymi warunkami i bez zapowiedzi (wyjazd, "niebezpieczeństwo bliskiej śmierci")
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz