Cygan okolice Krakowa, woj.małopolskie - Szukam informacji

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

sciazko_wojciech

Cygan okolice Krakowa, woj.małopolskie - Szukam informacji

Post autor: sciazko_wojciech »

Nazwisko CYGAN okolice Krakowa, woj.małopolskie, cała polska!!!
Etymologia, osoby spokrewnione - zainteresowane wymiana informacji na temat tego nazwiska.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Wojtku :D

Służę etymologią nazwiska:

Cygan 1401 - od nazwy etnicznej Cygan.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
sciazko_wojciech

Post autor: sciazko_wojciech »

Witam i Dziekuje serdecznie EWO!

Dziekuje Ewo za zainteresowanie sie i odezw na temat nazwiska. Ta informacja jest znaczaca, a ksiazke napewno zapragne przeczytac !
Dziekuje , Pozdrawiam Wojtek
Oskarkrawczyk

Nieaktywny

Post autor: Oskarkrawczyk »

Moja prababcia Antonina Krawczyk zd. Cygan (1887-1971) była córką Tomasza i Julii. Urodziła się w Łęgu k. Krakowa.
Awatar użytkownika
MalgorzataKurek

Sympatyk
Adept

Post autor: MalgorzataKurek »

Obecna parafia Domosławice, dawniej parafia w Melsztynie, okolice Zakliczyna nad Dunajcem, Czchowa. Do tej pory mieszka tam rodzina Cyganów, potomków mężczyzny, który ożenił się w XVIII w. z "Egipcjanką" (ówczesne określenie Romów).
Pozdrawiam
Ma_Sza

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Ma_Sza »

Mój prapradziadek Iztdor Gryma mieszkający w Złotnikach w parafii Wawrzeńczyce zawarł związek małżeński z w 1833r z Katarzyną Cygan córką Kazimierza i Katarzyny z Belskich także zamieszkałą w Złotnikach.

pozdrawiam
Małgorzata
Mączka_Wiesław

Sympatyk

Post autor: Mączka_Wiesław »

Witam!
W księgach metrykalnych parafii Królówka (bocheńskie) z drugiej połowy XVIII wieku powtarza się nazwisko Cygan (niekiedy pisane jako Cijgan). Czasem wpisy obok nazwiska ( być może dla odróżnienia) podają przydomek Cygan- Gaj, Cyganka -Gajka (chodzi pewnie o żonę Cygana). Nie wiem czy nazwisko utrzymało się tu do chwili obecnej- mogę to sprawdzić. Pozdrawiam. Wiesław.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”