Wywoływanie starych zdjęć. Papier barytowy

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

mantua1

Sympatyk

Papier barytowy-wywołanie zdjęć.

Post autor: mantua1 »

Witam.
Czy obecnie w Polsce są firmy fotograficzne które drukują zdjęcia na papierze barytowym??Stare zdjęcia wywoływane na zwykłym papierze są niestety słabej jakości dlatego możliwe jak najlepsza jakosć mozńa uzyskać na papierze "kartnowym".Czy ktoś kto ma obeznanie zna jakąś firme??I w jakich cenach mniej wiecej by się to obracało??
Pozdrawiam
Marek
mantua1

Sympatyk

Wywoływanie starych zdjęć.

Witam.Otóż jestem w posiadaniu wielku skanów bardzo starych fotek które bardzo bym pragnął wywołać w sposób możliwie jak najbardziej wiernym oryginałowi(faktura,tusz itd.)Wywołanie zdjęcia na zwykłym papierze sprawia że zdjęcie wygląda jak słaba podróba dlatego chciałbym coś zmienić.Po pobierznych poszukiwaniach dowiedziałem się że podstawą jest odnalezienie firmy która wywołuje zdjęcia na papierze barytowym który grubością dorównuje tym starym fotką,a ponad to najlepiej wyopływać zdjęcia na papierze półmatowym.Czy ktoś może się podzielić tym jak on wywołuje stare zdjęcia??W jakich firmach i za jaką cenę??Byłbym bardzo rad.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Gregor_Rogalla

Sympatyk

Post autor: Gregor_Rogalla »

Witam
Jestes w posiadaniu "skanow" i chcesz go wywolac...
Czy produkt skanowania nie jest przypadkiem plikiem cyfrowym?
Jakiego typu jest ten plik? jakie ma rozszerzenie? *.jpg ? *.bmp ?

Pozdrawiam Gregor
mantua1

Sympatyk

Mam pliki w różnych formatach:Tiff,JPG i BMP.Jestem też w stanie przynieść oryginały zdjęć choć nie jestem w posiadania kliszy.
Tak owszem są to pliki cyfrowe.

Pozdrawiam i dziękuje za odzew.
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz
Podziękował: 20 times
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: maria.j.nie »

Witam

Przed zamieszczeniem wątku na forum tematycznym , proszę sprawdzać podforum tematyczne [Wejdź na Forum] http://genealodzy.pl/PNphpBB2.phtml

Nie wiem dlaczego upodobał Pan sobie podforum : Indeksacja metryk (Indeksacja i digitalizacja metryk) http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewforum-f-17.phtml do zamieszczania wątków o fotografii, zdjęciach...

Tematy :
Przesunięty: Wywoływanie starych zdjęć.
Przesunięty: Papier barytowy-wywołanie zdjęć.
Przesunięty: Mały format zdjęcia-Sposób wywoływania
Przesunięty: Retusz zdjęcia-pomoc.

Na naszym Forum jest tematyczne podforum : Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewforum-f-58.phtml
(Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny..)

Uprzejmie proszę o zamieszczanie wątków na odpowiednim podforum tematycznym :wink:

Pozdrawiam serdecznie Maria
Awatar użytkownika
Gregor_Rogalla

Sympatyk

Papier barytowy to papier fotograficzny do zdjec czarnobialych
mantua1

Sympatyk

Czy są firmy które potrafią wywoływać takie zdjęcia z zwykłych skanów cyfrowych?
Awatar użytkownika
Gregor_Rogalla

Sympatyk

Nie wiem gdzie mieszkasz?
Jest wiele firm, ktore sie tym zajmuja, one drukuja na roznych podkladach, nawet na drzewie.
Wystarczy poszukac za pomoca wyszukiwarki np: Google
mantua1

Sympatyk

Mieszkam w Raciborzu na Śląsku-czy jest pan w stanie mi pomóc odnaleźć najbliższą firmę ??
Sofeicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sofeicz »

Problemem jest to, że dysponujesz plikami cyfrowymi, a chcesz uzyskać odbitki takie jak w fotografii analogowej.
Papiery fotograficzne czarno-białe były produkownane w odmianach - błyszczące, półmatowe, matowe, jedwabiste.
Te ostatnie i matowe były najczęściej wykorzystywane w fotografiach spotykanych w starych albumach.
Dodatkowo zdjęcia były tonowane w celu uzyskania efektu sepii lub innych odcieni. Stąd ich niepowtarzalny styl.
Obecnie masz dwie możliwości.
- Znaleźć zakład dysponujący minilabem z karetką cyfrową (obecnie każdy taką posiada) ale będzie kłopot w znalezieniu papieru, bo one używają papieru z roli w dwóch odmianach błyszczącej i satynowej. Ten papier, to papier kolorowy, na którym oczywiście uzyska się efekt zdjęć czarno-białych a nawet można symulować efekt sepii ale będzie to dalekie od oryginału. Nowoczesne papieru mają jednak zdecydowanie inną fakturę podłoża i ogólny "chwyt".
- Znaleźć fotografa dysponującego klasyczną ciemnią fotograficzną i korzystającego z tradycyjnych papierów (są jeszcze takie) ale w tym wypadku będzie problem z przeniesieniem cyfrowych plików na tradycyjne podłoże.
I to by było na tyle.
Najlepiej skontaktuj się z najbliższym Towarzystwem Fotograficznym - może ktoś podejmie się tego zadania.
marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

Cżęsto drukanie, redakcje czy firmy reklamowe mają wyświetlarnie, gdzie pliki cyfrowe (pozytywowe) można przerobić na negatywy, marek
mantua1

Sympatyk

Dziękuje za odpowiedzi:)Zakładając że uda mi się przerobić zdjęcia cyfrowe na negatywy to które zakłady w Polsce można mi polecić?Bardzo mi zależy by zdjęcia były wywołane w tradycyjny sposób na podłoży barytowym by kopia była możliwie jak najbardziej podobna do oryginału:)Czy ktos z państwa juz wyowływał w ten sposób zdjęcia??Jaki był efekt?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Gregor_Rogalla

Sympatyk

Jeszcze raz papier barytowy

Papier taki charakteryzuje sie tym, ze potrafi dobrze oddac biale czesci fotografii poprzez warstwe bariumsulfatu
na nim naklada sie inna warstwe tzw warstwe swiatloczula (zwiazek srebra i bromu albo barytu ... nie wiem dokladnie
moze inni czlonkowie forum mie uzupelnai) ktora odpowiedzialna jest za kolor czarny w fotce.

Do Twoichcelow zupelnie nie nadaje sie. Tobie lazezy na dokladnej reprodukcji oryginalu, ktory teraz nie jest juz
czarno bialy.

Proponuje wybrac forum fotograficzne, tam znajdziesz fachowcow w dziedzinie fotografii.
np www.fotoik.pl zarejestruj sie tam i zglos na forum podobny post.

Pozdrawiam Gregor
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”